O modificare facială ar putea fi un semn de cancer pulmonar, spun pneumologii

0
Publicat:

Potrivit unui studiu din 2022, cancerul pulmonar este cel mai frecvent tip de cancer din România,12.122 de pacienții fiind diagnosticați în fiecare an. De asemenea, tot el cauzează şi cele mai multe decese - 10.779 pe an. Statistica ar putea fi schimbată prin depistare precoce și inițierea tratamentului cât mai rapid după diagnostic.

foto arhivă
foto arhivă

Un cancer pulmonar depistat în stadii incipiente înseamnă mai multe opțiuni de tratament, mai multe șanse de supraviețuire și o calitate mai bună a vieții. Din păcate, pacienții nou diagnosticați nu prezintă, adesea, niciun simptom specific sau nu reuşesc să identifice niciunul, potrivit Parade.

Cu toate acestea, nu este întotdeauna așa, iar un semn al cancerului pulmonar poate fi vizibil atunci când vă uitați în oglindă. Pneumologii au explicat ce este, de ce se întâmplă și ce trebuie să faceți dacă îl observați.

Încremenirea feței (adesea combinată cu lipsa transpirației pe o parte a feței) poate fi un semn de cancer pulmonar. „Aceste simptome pot reflecta o leziune sau prezenţa unei mase de celule tumorale în partea de sus a plămânului (apex)”, spune dr. Jimmy Johannes, pneumolog și specialist în medicină. „Partea superioară a plămânului are aceeași funcție ca și restul plămânului. De asemenea, este implicat în schimbul de gaze, pentru a introduce oxigenul în sânge și pentru a elimina dioxidul de carbon din sânge, la fel ca restul plămânului”, a explicat el.

Din punct de vedere clinic, imobilitatea feţei și lipsa de transpirație asociată pot indica sindromul Horner, un sindrom neurologic rar, care afectează ochiul şi zona înconjurătoare de pe o parte a feţei.

Dr. Johannes explică, însă, că unii nervi ai feței și ai ochilor își au originea în măduva spinării, în apropierea părții inferioare a gâtului și a părții superioare a pieptului. Nervii se întind în sus și în apropierea părții superioare a plămânului. „O tumoare în partea superioară a plămânului poate implica acești nervi, ceea ce duce la simptome neurologice”, spune el.

Este imobilitatea feței întotdeauna un semn de cancer pulmonar?

Pneumologii spun că nu întotdeauna imobilitatea feţei este un semn pentru cancerul de plămâni, dar, chiar şi în această situaţie, trebuie luaă foarte în serios şi ar trebui să mergeți la urgențe cât mai repede. „Alte leziuni care pot afecta același set de nervi, de la creier până la gât, pot provoca același set de simptome, cum ar fi un accident vascular cerebral, un traumatism la baza craniului sau la coloana vertebrală la nivelul gâtului, un anevrism sau o disecție a aortei toracice sau a arterei carotide, printre altele”, spune dr. Jimmy Johannes.

Alte semne ale cancerului pulmonar

Imobilitatea facială nu este singurul potențial semnal de alarmă al cancerului pulmonar. „Cancerul pulmonar se poate manifesta prin tuse, expectorație cu sânge, pierdere în greutate, dureri la nivelul peretelui toracic și dificultăți de respirație”, spune dr. Johannes. „Adesea, cancerul pulmonar nu provoacă niciun simptom până când nu este avansat”, avertizează el.

„Semnele și simptomele care pot sugera cancerul pulmonar sunt adesea explicate de alte afecțiuni sau factori, iar cancerul pulmonar poate fi un motiv mai puțin probabil pentru simptome. Cu toate acestea, dacă suspiciunea este suficient de mare, poate fi necesară o radiografie toracică și o tomografie computerizată a toracelui”, recomandă pneumologul Jimmy Johannes.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite