Amenda primită de o româncă pentru depășirea vitezei pe o autostradă din Olanda. Cum a fost obligată să plătească

0
Publicat:

Autoritățile din Olanda sunt extrem de stricte când vine vorba de respectarea vitezei legale pe autostrăzi. S-a convins de asta și o șoferiță din România, patroana unei firme din Pitești, care a depășit viteza legală pe o autostradă din Olanda în august 2023 și nu a plătit amenda nici până acum.

Legislația rutieră e foarte strictă în Olanda FOTO ETSC
Legislația rutieră e foarte strictă în Olanda FOTO ETSC

Din martie 2020, viteza maximă legală pe autostrăzile din Olanda este de 100 km/oră între orele 6.00 - 19.00 și respectiv de 130 km/oră în restul intervalului orar. Iar măsura a avut multe avantaje, începând cu reducerea emisiilor de CO2 și cu reducerea numărului de accidente rutiere.

Numai că mai sunt și șoferi, inclusiv români, care nu respectă limitele de viteză pe autostrăzile olandeze.

Este și cazul unei femei din Pitești care deține o firmă și care la începutul lui august 2023 a fost înregistrată de radare pe o autostradă în apropierea localității Baambrugge (la 14 kilometri de Amsterdam) depăşind cu 12 km/oră viteza legală maximă admisă pe autostradă, periclitând siguranţa rutieră.

Amendată cu 108 euro

Femeia a fost înregistrată la ora 18:39, adică în intervalul orar în care viteza maximă era de 100 de kilometri/oră. Printr-o hotărâre definitivă emisă de autoritățile olandeze pe 19 septembrie 2023, șoferița din România a fost obligată la plata unei amenzi de 108 euro. Numai că, deși a primit scrisoare și telefoane în acest sens, femeia nu a răspuns, neplătind amenda nici până acum. În plus, șoferița din România nu a invocat vreun motiv pentru care nu achită amenda.

Astfel că autoritățile olandeze au trimis, la începutul lunii martie 2024, o sesizare către Judecătoria Pitești, prin care au cerut recunoaşterea şi executarea sancţiunii pecuniare stabilite printr-o hotărâre definitivă privind-o pe patroana din Pitești.

În motivarea cererii, s-a menţionat că prin hotărârea emisă de către statul olandez a fost aplicată șoferiței din România sancțiunea financiară pentru săvârşirea unei infracţiuni având ca obiect conduita contrară normelor de trafic rutier.

La dosarul cauzei a fost ataşată cererea formulată de autorităţile judiciare și au fost ataşate înscrisurile traduse în limba română, inclusiv înregistrare video cu șoferița din România depășind viteza maximă legală pe o autostradă din Olanda.

Solicitare perfect legală

Magistrații din România au stabilit că, în conformitate cu legislația europeană, solicitarea este perfect legitimă, fiind îndeplinite condiţiile legale de recunoaştere si executare a unor sancţiuni pecuniare aplicate într-un stat membru al Uniunii Europene.

Drept urmare, magistrații de la Judecătoria Pitești au recunoscut hotărârea emisă de autoritățile olandeze, dispunând achitarea amenzii de 108 euro de către șoferița din România.

Hotărârea nu este însă definitivă, femeia putând face apel în zece zile de la comunicarea hotărârii Judecătoriei Pitești.

Cu 64 de kilometri la 1.000 de kilometri pătrați, Olanda are cea mai mare densitate de autostrăzi din lume. În total, în Olanda sunt 3.530 de kilometri de autostrăzi și drumuri expres.

În anul 2019, World Economic Forum a desemnat calitatea infrastructurii rutiere din Olanda drept cea mai bună din Europa și a doua cea mai bună din lume, după Singapore, după o analiză ce a inclus 141 de țări de pe glob.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite