Parlamentarii continuă să-şi apere penalii. Noua găselniţă a aleşilor pentru a-şi scăpa colegii de cătuşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii i-au ridicat imunitatea lui Marko Atilla-Gabor (UDMR), însă l-au slavat la mustaţă pe Cătălin Teodorescu (PDL).

Deputaţii s-au reunit, miercuri, în plen pentru a vota cererile Ministerului Justiţiei privind arestarea preventivă a deputaţilor Marko Atilla-Gabor (UDMR) şi Cătălin Teodorescu (PDL). Deşi, cu o zi înainte, Comisia Juridică a votat împotriva arestării preventive a deputatului UDMR, miercuri, în plen, deputaţii i-au ridicat imunitatea, fiind exprimate 171 de voturi „pentru“ şi 111 „împotrivă“. Dacă la Marko Atilla votul s-a desfăşurat fără probleme, în cazul deputatului PDL, Cătălin Teodorescu, procedura de votare a declanşat un adevărat scandal între deputaţii puterii şi cei ai opoziţiei. 

Numărătoarea iniţială a bilelor cu care s-a votat a arătat că 151 de deputaţi votaseră pentru încuviinţarea arestării preventive. Pentru că existau suspiciuni privind numărarea bilelor, membrii comisiei au decis să repete procedura. 

Potrivit procesului verbal, în sală au fost prezenţi 292 de deputaţi şi au votat 256. În urma numărătorii a reieşit că 146 de deputaţi au votat „pentru“ şi 101 „împotriva“ încuviinţării arestării preventive. Dacă adunăm cele două cifre rezultă că, de fapt, au votat numai 247 de deputaţi. Diferenţa până la 256, adică de nouă voturi, reprezintă voturile anulate. Deputatul Florin Iordache ne-a explicat că cele nouă voturi au fost anulate deoarece colegii săi au băgat ambele bile în aceeaşi urnă.

Articolului 76 din Constituţie stipulează că hotărârea de încuviinţare se adoptă cu votul majorităţii celor prezenţi. Dacă în plen au fost prezenţi 292 de deputaţi, pentru ca deputatului PDL să i se ridice imunitatea ar fi trebuit voteze 147 de deputaţi. Deputatul Daniel Fenechiu a explicat pentru „Adevărul“ logica votului. „Procedura este următoarea. Preşedintele şedinţei a făcut prezenţa, dar mai mult de 40 de deputaţi au spus prezent, însă nu s-au mai dus să primească bilele pentru a vota. Aşa s-a ajuns să se înregistreze doar 146 de voturi pentru, cu unul mai puţin decât era necesar pentru a fi ridicată imunitatea parlamentarului PDL“, a explicat deputatul Fenechiu. Aşadar, unii au ridicat mâna că sunt prezenţi dar nu au votat deloc, iar alţii şi-au anulat votul. Aşa a scăpat de arestare deputatul Cătălin Teodorescu. 

Votul deputaţilor de respingere a încuviinţării arestării preventive a deputatului PDL a stârnit controverse în şedinţa de plen. Proaspătul lider al deputaţilor PSD, Marian Neacşu, i-a acuzat de demagogie pe colegii din opoziţie, reproşându-le că au fost prezenţi doar formal la plen, fără să voteze. Pentru a-şi susţine punctul de vedere, Neacşu a cerut filmarea din timpul exprimării votului. 

„Vă rog să daţi dispoziţie aparatului tehnic al Camerei să ne pună la dispoziţie materialul filmat cu ocazia votului pentru a putea demonstra această opinie a mea”, a solicitat Neacşu. 

Replica opoziţiei nu s-a lăsat aşteptată. Deputtaul PNL, Eugen Nicolăescu, a spus că „votul PSD a fost pervers“. Apoi, liderul deputaţilor PDL, Tinel Gheorghe, a calificat intervenţia lui Neacşu drept un „exemplu de demagogie politică“. ”Noi am anunţat public de la tribună cum vom vota, dumneavoastră v-aţi abţinut”, a acuzat Gheorghe. Deputatul a precizat ulterior că PDL va depune la Biroul Permanent o solicitare de reluare a votului. 

Revoltat de votul de miercuri a fost şi deputatul UDMR, Mate Andras, care a spus că votul a fost unul pe criterii etnice şi că va semnala acest lucru ambasadelor acreditate la Bucureşti. 

Jocul PSD 

Marţi, la Comisia Juridică, votul în cazul celor doi deputaţi a fost exact invers. Astfel, deputaţii jurişti au votat încuviinţarea arestării lui Cătălin Teodorescu şi au dat un aviz negativ lui Marko Atiila. Deputatul PNL Gabriel Andronache, membru al Comisiei juridice, i-a criticat pe deputaţii puterii pentru modul discreţionar în care au votat în cazul deputatului UDMR. 

„Vrem să specificăm foarte clar că am votat cu alte culori decât cei din majoritatea parlamentară. Am votat cu culoarea roşie — Grupul PNL, iar Grupul PDL a votat cu culoarea verde. Voturile care au culoarea verde şi culoarea roşie sunt în total opt, astfel încât să nu mai existe niciun dubiu cine votează pentru şi cine votează împotriva acestor cereri“, a precizat Andronache, la încheierea şedinţei de marţi. În urmă cu două săptămâni, social-democraţii s-au poziţionat diferit şi la votul pentru deputatul PNL, Mircea Roşca. În cazul arestării preventive a liberalului, colegii săi jurişti au votat pentru, însă deputaţii PSD s-au împotrivit. În plen votul a fost pentru ridicarea imunităţii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite