Numirea lui Tîlvăr încurcă geografia politică a PSD SURSE
0În spatele ușilor închise, PSD se confruntă cu o nouă problemă: redistribuirea funcțiilor publice, după ce Transilvania a rămas fără niciun reprezentant în Guvern, ceea ce nemulțumește pe unii lideri de dincolo de Carpați.
PSD a tranșat problema portofoliului Apărării prin numirea lui Angel Tîlvăr, însă acum social-democrații sunt încurcați de o altă problemă: organizațiile din Transilvania nu mai au reprezentant în Guvern, ceea ce nu le-a picat deloc bine liderilor din mai multe județe, potrivit informațiilor „Adevărul”.
În ședința de partid, noul ministru al Apărării a fost votat în unanimitate. Doar că decizia de la centru nu arată toată imaginea problematicii, adică faptul că PSD a ajuns să excludă din geografia guvernării o întreagă regiune. În prezent, majoritatea mandatelor sunt concentrate pe zona de sud sau Moldova: Gabriela Firea, Alexandru Rafila, Adrian Câciu, Petre Daea, Lucian Romașcanu, Florin Spătaru, Angel Tîlvăr și Marius Budăi. Practic, din afara acestor regiuni este doar Sorin Grindeanu.
Cei doi poli de unde provin cu precădere demnitarii guvernamentali ai PSD sunt Bucureștiul (Firea și Rafila) și Buzăul (plus județele din apropiere). Din Buzău și proximitatea acestuia sunt acum Adrian Câciu, Lucian Romașcanu, Florin Spătaru și Angel Tîlvăr.
Potrivit informațiilor „Adevărul”, organizațiile din Transilvania vor să ceară suplimentarea numărului de funcții din eșalonul doi, fie că e vorba de secretari de stat, fie sinecuri prin diferite instituții, pentru a compensa această lipsă de reprezentare, care erodează în primul rând încrederea în liderii de filiale, în relația cu membrii de partid și cu electoratul lor. Pe scurt, vor putea justifica cu greu faptul că filialele lor sunt neglijate, când vor merge să ceară să adune voturi în cele patru rânduri de alegeri din 2024.
Înainte de numire, Dîncu era singurul ministru din Transilvania. Nemulțumirile ar urma să fie înaintate în perioada următoare lui Ciolacu și secretarului general, Paul Stănescu, ca răspuns la desemnarea lui Angel Tîlvăr la Apărare.
CV-ul mai puțin cunoscut al lui Tîlvăr
Relația lui Tîlvăr cu politica are și unele elemente mai puțin cunoscute. De exemplu, în 2020, actualul ministru al Apărării a fost președinte al organizației PSD Vrancea pentru o noapte. Mai precis, Tîlvăr a fost numit de conducerea națională, dar forul județean, încă sub controlul lui Marian Oprișan, nu l-a recunoscut. De astfel, și pentru candidatura sa au fost purtate numeroase jocuri de culise, fiind inițial scos de pe liste de Oprișan, care dorea să fie el senator.
Când era în opoziție și au început primele discuții despre nominalizarea lui Nicolae Ciucă în funcția de prim-ministru, Tîlvăr nu s-a ferit de atacuri dure la adresa actualului șef al Guvernului. „Democrația trimite militarii undeva în zona care ține strict de domeniul pe care îl cunosc mai bine decât civilii, dar decizia politică o lasă în zona confruntării politice, a pluripartitismului”, declara Tîlvăr la televiziunea Atlas TV. De asemenea, despre Iohannis, cel care a semnat decretul de desemnare ca ministru, susținea că a fost o „luptă de sorginte fascistă” contra PSD.
Chiar dacă e de formație filolog, ulterior Tîlvăr a mers cu studiile spre zona de științe politice și istorie, având o teză de doctorat pe tema relațiilor româno-israeliene între 1948-1989.