Neputință parlamentară: Opoziția egalează un record politic nefast

0
Publicat:

Lipsa de consens în rândul partidelor Opoziției le duce pe acestea în situația de a ajunge la patru sesiuni parlamentare în care nu au depus moțiune de cenzură, lucru întâmplat o singură dată, în legislatura 1992-1996.

Lucrurile nu merg deloc bine în Opoziție FOTO Shutterstock
Lucrurile nu merg deloc bine în Opoziție FOTO Shutterstock

În interiorul Opoziției, gândul privind depunerea unei eventuale moțiuni de cenzură e un subiect închis. USR a anunțat că se concentrează să atace legea privind măsurile fiscal-bugetare la CCR, REPER nu e băgat în seamă de foștii colegi sau Forța Dreptei, iar AUR-ul lui Simion nu mai face gălăgie. UDMR, deși scoasă de la guvernare, păstrează unii oameni în funcții, iar acum e mulțumită de concesiile obținute de la PSD și PNL.

Din octombrie 2021, de când a avut loc demiterea Guvernului Cîțu printr-o moțiune de cenzură depusă de PSD, după ce anterior cea a USR și AUR a fost blocată, niciodată partidele parlamentare nu au mai ajuns la consens pentru depunerea alteia. În momentul de față, lipsa unei moțiuni de cenzură pentru patru sesiuni parlamentare s-a mai petrecut, în istoria postdecembristă, în 1995-1996, în perioada Guvernului Văcăroiu. La acea vreme, guvernarea era asigurată de „Patrulaterul roșu”, format din PDSR, PRM, PUNR și PSD. În schimb, opoziția a fost asigurată de Convenția Democrată Română și PD. Atunci nu s-a depus moțiune din cauza neînțelegerile între formațiunile din Opoziție, deși împreună reprezentau circa 30%, în timp ce pentru depunerea unei moțiuni era nevoie de 25% din semnăturile aleșilor.

Șase moțiuni care au trecut

Din cele șase moțiuni de cenzură care au trecut în istoria postdecembristă, dintr-un total de 44 de moțiuni de cenzură, doar una a trecut pe problematica angajării răspunderii. Iar acest lucru se întâmpla în 2020.

La acea vreme PSD, UDMR și Pro România și-au dat mâna împotriva Guvernului Orban, când Executivul și-a angajat răspunderea pe schimbarea legii electorale, în sensul revenirii la alegerea primarilor în două tururi. A fost printre puținele ocazii în care UDMR a semnat și votat o moțiune de cenzură.

Trimiși acasă prin moțiuni de cenzură au fost premierii Emil Boc (2009), Mihai Răzvan-Ungureanu (2012), Sorin Grindeanu (2017), Viorica Dăncilă (2019), Ludovic Orban (2020) și Florin Cîțu (2021). Nicolae Ciucă, succesorul lui Cîțu pentru un mandat de un an și zece luni, a scăpat fără vreo moțiune de cenzură depusă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite