Mentorii politici ai lui Boldea: parlamentarii Mircea Toader şi Marius Necula

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorii au emis mandat de aducere pe numele lui Boldea.
Procurorii au emis mandat de aducere pe numele lui Boldea.

Deputatul Mihail Boldea, de profesie avocat, este cercetat pentru constituirea unui grup infracțional organizat şi înşelăciune. „Adevărul" prezintă parcursul sinuos al lui Boldea în politica românească. Afacerile dubioase în care era implicat de mai mulţi ani au tăiat elanul unei posibile propulsări pe cele mai înalte culmi ale politicii.

Începutul promiţător în politică

Mihail Boldea s-a înscris în PD Galați(actualul PDL) în anul 2003, când avea 27 de ani. În apropierea alegerilor locale din 2004 a început să se remarce în organizația de tineret a democraților gălățeni, ceea ce i-a adus și președinția organizației.

Infractorii adunaţi în PDL şi incompetenţii toleraţi în DIICOT

Primul obstacol

În 2007, Boldea a fost implicat într-un mare tun imobiliar, denumit „afacerea Aviasan", în care miza erau cele 40 de hectare de teren ale bazei aviației utilitare de la Galați, a căror valoare era de cel puțin 24 de milioane de euro. Judecătoria Galați a acordat terenul unei grupări asistate juridic de Boldea, în baza unui precontract încheiat între avocatul Boldea și un personaj fictiv, denumit Daniel Severin.

Pe lângă implicațiile în afaceri murdare, Boldea a deranjat democrat-liberalii gălățeni prin prietenia cu liderul Partidului Conservator Galați, Eugen Dubarcă, în plin război electoral, astfel că a pierdut toate funcțiile din PDL.

La alegerile locale din 2008, Boldea și-a exprimat intenția de a ocupa un loc eligibil pe lista PDL, însă colegii de partid l-au forțat să își dovedească nevinovăția în afacerea „Aviasan" mai întâi.

Protejatul lui Mircea Toader

La începutul carierei politice a lui Boldea, președinte al Biroului Permanent Județean Galați era actualul deputat Mircea Toader, liderul grupului democrat-liberal din Camera Deputaților. Toader l-a promovat ăe Boldea, așa cum el însuși a mărturisit.

Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader

Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader

„Sigur că regret că l-am promovat în politică, după tot ce s-a întâmplat, însă, atunci, Mihail Boldea era un tânăr avocat cu potențial. Or, eu am căutat întotdeauna să deschis organizația către astfel de tineri, neștiind că poate să comită astfel de infracțiuni", a declarat liderul deputaților PDL, Mircea Toader(foto).

Senatorul Marius Necula, mai întâi lângă el, pe urmă împotriva lui

Cu toate acestea, Mircea Toader s-a îndepărtat, în 2008, de Boldea. Tânărul avocat cu aspirații politice și-a găsit loc sub aripa unui alt lider important al organizației PDL Galați, Marius Necula.

Senatorul Marius Necula

image

UPDATE 19.00 Contactat de "Adevărul", senatorul Marius Necula a explicat că motivul pentru care Boldea a reuşit să ocupe un fotoliu de deputat, în 2008, este pur conjunctural. Ajutând unii candidaţi pentru localele din Galaţi, Mihail Boldea şi-a asigurat un loc în Parlament, nu datorită voturilor gălăţenilor, ci graţie câştigării generalelor de către PDL. Partidul i-a întins, atunci, o mână lui Boldea,

Numeroşi lideri democrat-liberali s-au exprimat ulterior împotriva propulsării lui Boldea. Şi senatorul Marius Necula a fost unul dintre criticii deputatului interlop. 

"Eu l-am tot atacat în presă şi ne-am bătut în declaraţii în ultimii ani. Aşa că nu mi se pare corect să ies acum şi să spun «V-am spus eu!»", a declarat senatorul Marius Necula.

În urma alegerilor generale din 2008, Necula, care obținuse la rândul său un mandat de senator, l-a propus pe Boldea pentru un fotoliu de deputat. Deși Boldea pierduse alegerile în fața contracandidatului său, Aurel Nechita, a reușit să obțină deputăția datoriă scorului PDL.

Citeşte şi reacția SRI la declarațiile DIICOT

După câștigarea mandatului de deputat, Mihail Boldea a mai fost implicat în afaceri dubioase, ceea ce i-a adus și avertismente din partea președintelui PDL Galați, Mircea Toader, având în vedere că existau mai multe dosare cercetate de procurori în care era menționat numele lui Boldea.

Boldea a demisionat din PDL și s-a înscris în UNPR

În 2011, pe fondul tensiunilor acumulate în barca democrat-liberală, Mihail Boldea demisionează pentru a se alătura unui alt partid politic.

„ În acest moment, în organizaţia de la Galaţi nu mai există democraţie. De vreme bună, aici se poartă un dialog al surdo-muţilor. De fapt, eu am încetat să activez în adevăratul sens al cuvântului încă din luna aprilie a acestui an.

Am discutat şi cu cei 7.800 de susţinători ai mei, membri de partid, oameni care m-au votat şi care au decis să demisioneze la rândul lor sau să îşi înceteze efectiv activitatea în partid", a declarat Boldea la acea vreme.

Citește și declarațiile șefului DIICOT privind dispariția lui Boldea

El s-a alăturat pentru scurt timp formațiunii conduse de Gabriel Oprea, UNPR. Aceștia, mai puțin loiali decât colegii democrat-liberali, au trimis un comunicat agențiilor de presă, imediat după izbucnirea scandalului, prin care se dezic de Mihail Boldea.

„Deputatul Mihail Boldea nu mai activează în grupul progresist din Camera Deputaţilor. În cele 45 de zile cât a făcut parte din acest grup, cu începere din 3 octombrie 2011, Mihail Boldea nu a avut nicio luare de cuvânt, nicio declaraţie politică, nu a semnat nicio iniţiativă legislativă şi nu a formulat nicio întrebare sau interpelare", se arată în comunicatul UNPR.

Lupul paznic la oi

Deputatul Mihail Boldea depunea, în februarie 2011, două proiecte de lege prin care se dorea limitarea accesul la dosarele penale și sancționarea scurgerilor de informații din faza de urmărire penală.

Citește declarațiile procurorului general, Laura Codruța Kovesi, privind cazul Boldea

În proiect se prevedea sancționarea cu închisoarea a oricărei persoane care are acces la informații din dosare penale.

Deputatul susține că motivul pentru care a propus modificarea legislației pentru restrângerea accesului la dosarele penale este publicarea de către presă a stenogramelor din dosarele penale.

"Concret, am avut în vedere când am scris acest amendament următoarele situații. Urmărirea penala este nepublică, dar constatăm apariția în presă a unui număr foarte mare de transcripturi, interceptări și probe. Toate aceste documente provenind din faza de urmărire penala. Se pune atunci întrebarea: cum au ajuns ele în presă? Singura posibilitate este aceea că au ajuns de la sursă, adică de la procurori, polițiști, jandarmi", a explicat Mihail Boldea, la acea vreme, pentru hotnews.ro.

Deputatul PDL , Mihail Boldea, este membru al Comisiei juridice pentru disciplină și imunități al Camerei Deputaților și a fost membru, până în 2009, a Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupției și pentru petiții.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite