Membru de partid în România. În timp ce „statutul de AUR” costă 47 de lei, pentru PSD trebuie să scoţi din buzunar doar 1 leu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru a fi membru de partid în România trebuie să scoţi din buzunar de la 1 până la 47 de lei. FOTO Shutterstock
Pentru a fi membru de partid în România trebuie să scoţi din buzunar de la 1 până la 47 de lei. FOTO Shutterstock

Pe lângă finanţarea primită de la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), partidele politice îşi cresc fondurile şi din cotizaţiile membrilor. Fiecare persoană înscrisă într-o formaţiune poate să plătească lunar între 1 leu şi 47 de lei, în funţie de politica fiecărui partid.

Fiecare partid are libertatea de a stabili de cotizaţie lunară solicită membrilor săi, informează Ziare.com. Potrivit legii 344 a finanţării partidelor politice:

- Cuantumul cotizaţiilor, repartizarea şi utilizarea acestora se stabilesc prin hotărâri ale partidului politic, potrivit statutului propriu.

- Veniturile totale provenite din cotizaţii sunt neplafonate.

- Suma cotizaţiilor plătite într-un an de un membru de partid nu poate depăşi 48 de salarii minime brute pe ţară. Salariul de baza minim brut pe ţară luat că referinţă este cel existent la dată de 1 ianuarie a anului respectiv.

- Partidele politice au obligaţia de a publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, cuantumul total al veniturilor din cotizaţii până la dată de 31 martie a anului următor, precum şi lista membrilor de partid care au plătit într-un an cotizaţii a căror valoare însumată depăşeşte 10 salarii minime brute pe ţară.

1 leu pentru a fi membru PSD

Simplii membri PSD trebuie să platească pe lună cel puţin 1 leu, informează sursa citată. Lucrurile se schimbă, însă, atunci când politicienii sunt angajaţi, iar suma creşte până la 5 lei. În cazul în care membrii partidului fac parte din structuri de conducere sau din Parlament, cotizaţia poate ajunge până la 150 de lei.

În ceea ce priveşte Partidul Naţional Libral, cuantumul creşte şi astfel, liberalii le solicită celor care vor să devină membri de partid cel puţin 3 lei pe lună. Şi în cazul liberalilor tariful cotizaţiei poate să crească în funcţie de poziţia ocupată, iar cele mai multe sume pot intra în conturile formaţiunii prin donaţii.

La USR PLUS membrii pot alege să plătească o cotizaţie obligatorie lunară de 10 lei sau de 50 de lei, potrivit site-ului plus.ro, citat de Ziare.com. Studenţii, pensionarii sau persoanele cu venituri reduse pot solicita chiar o reducere a acestui cost. Printre regulile impuse de partid, se numără: „Obligaţia de a respecta principiile şi statutul partidului, precum şi de a plăti lunar cotizaţia”, informează partidul. Şi în cazul acestui partid, membrii sau doar simpatizanţii pot face donaţii.

Taxa de AUR: 47 lei

Membrii activi ai Alianţei pentru Unirea Românilor sunt obligaţi, potrivit regulamentului, să plătească lunar o cotizaţie de 47 de lei. De asemenea, AUR înregistrează un tarif de 10 euro pe lună pentru membrii din Diaspora. În cazul studenţilor, formaţiunea acceptă şi reduceri: 10 lei pe lună.

„Membrii partidului care nu sunt la zi cu plata cotizaţiei pierd dreptul de vot şi nu pot fi aleşi în nici o funcţie. Se consideră plata la zi a cotizaţiei, achitarea acesteia până la nivelul lunar anterior, inclusiv. Cotizaţia se plăteşte personal, cu numerar, la casieria organizaţiei, sau prin transfer bancar în contul organizaţiei”, se arată pe site-ul AUR.

În ceea ce priveşte donaţiile, sumele propuse direct pe site sunt între 50 şi 500 lei, însă suma poate să crească la alegere: „Partidul, precum şi organizaţiile judeţene, a municipiului Bucureşti şi locale care au gestiune proprie pot primi donaţii sub formă de numerar, ori de bunuri mobile sau imobile, cu respectarea prevederilor legislaţiei în vigoare”.

Ce parlamentari au dat cei mai mulţi bani pentru partid

Donaţii considerabile în preajma alegerilor

Cele mai multe donaţii către formaţiuni au loc în preajma alegerilor. Cele două campanii electorale din 2020 au presupus şi costuri pentru partide şi pentru candidaţii în Legislativ, care au fost nevoiţi să investească bani, pentru a se promova. Astfel, o bună parte dintre parlamentari au dat către partidele din care fac parte, de obicei cu titlu de împrumut (sperând că le vor fi returnate măcar parţial sumele date), dar şi ca donaţii, bani pentru susţinerea campaniilor electorale. Iar susţinerea financiară a diferit de la parlamentar la parlamentar, şi de la partid la partid.

Liberalii care au scos cei mai mulţi bani din buzunar şi i-au îndreptat spre partid sunt senatorul de Teleorman Eugen Pîrvulescu (518.000 de lei), senatorul de Mureş Ioan Chirteş (446.000 de lei) şi deputatul de Arad Glad Varga (310.000 de lei). 

Ograda USR a fost mai modestă. Cu toate acestea, din rândul celor de la USR-PLUS, parlamentarul care a dat cei mai mulţi bani către partid este senatorul Marius Bodea, fost liberal până anul trecut. Potrivit declaraţiei de avere a avut o contribuţie de 316.000 de lei pentru alegerile locale din 2020. Sume cu cinci zerouri care au mers către partidul care i-a dus în Parlament pentru un mandat de parlamentar sunt şi în dreptul deputaţilor Mihai Botez (240.000 de lei), Radu Panait (194.500 de lei), Bogdan Rodeanu (186.000 de lei), Emanuel Ungureanu (169.000 de lei), Cosette Chichirău (161.000 de lei) şi Viorel Băltăreţu (160.000 de lei).


Sume mari au fost donate şi către PSD. Cel mai darnic social-democrat a fost deputatul Dumitriţa Gliga (579.000 de lei). Apoi, în topul PSD au urmat Adriana Tuşa (578.000 de lei), deputat de Bucureşti, Maricel Popa (402.000 de lei), senator de Iaşi şi fost preşedinte al CJ până în septembrie 2020, deputatul Iulian Badea (397.000 de lei), fiul fostului fotbalist oltean Pavel Badea, şi deputatul Marian Rasaliu (229.000 de lei). 

În ceea ce priveşte Alianţa pentru Unirea Românilor, foarte puţini dintre aleşii AUR au trecut în declaraţiile de avere banii daţi către partid. Dintre aceştia se evidenţiază Nagy Vasile, deputat care a dat către partid 120.000 de lei, precum şi deputata Anamaria Gavrilă, cu 97.000 de lei. Pe de altă parte, în cazul senatorilor, sumele cele mai mari sunt în valoare de 5.000 de lei. Asemenea sume au fost date către partid de senatorii Claudiu Târziu, Mircea Dăneasa şi Andrei Hangan. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite