MAE: Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA, un reper esenţial al politicii externe româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Aurescu FOTO Facebook / MAE
Bogdan Aurescu FOTO Facebook / MAE

MAE a transmis, cu ocazia aniversării a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic cu SUA, că acesta a reprezentat în ultimii ani „un reper esenţial al politicii externe româneşti, devenind unul dintre pilonii de bază ai acesteia, la care s-au adăugat ulterior apartenenţa la Alianţa Nord-Atlantică şi la Uniunea Europeană şi consolidarea rolului ţării noastre în cadrul acestor organizaţii esenţiale pentru noi”.

„Ministerul Afacerilor Externe salută aniversarea, la 11 iulie 2022, a 25 ani de la lansarea Parteneriatului Strategic între România şi Statele Unite ale Americii, cu ocazia vizitei la Bucureşti a Preşedintelui american William J. Clinton. Convenit într-o etapă a istoriei României în care eforturile de integrare în comunitatea de securitate şi valori euroatlantice dobândeau consistenţă, Parteneriatul Strategic cu SUA a constituit un cadru eficient de sprijinire a eforturilor interne în domeniul reformei politice, economice, militare, administrative. Încă de la lansarea sa, Parteneriatul Strategic cu SUA a reprezentat un reper esenţial al politicii externe româneşti, devenind unul dintre pilonii de bază ai acesteia, la care s-au adăugat ulterior apartenenţa la Alianţa Nord-Atlantică şi la Uniunea Europeană şi consolidarea rolului ţării noastre în cadrul acestor organizaţii esenţiale pentru noi”, arată un comunicat de presă al ministerului. 

Potrivit sursei citate, în toată evoluţia sa, parteneriatul „Fundamentul Parteneriatului Strategic a rămas angajamentul solid faţă de valorile democratice, inclusiv statul de drept, ordinea internaţională bazată pe reguli, economia de piaţă, respectarea şi promovarea drepturilor omului şi facilitarea legăturilor interumane strânse între cetăţenii români şi americani” şi „şi-a păstrat ca obiective principale avansarea intereselor şi prosperităţii cetăţenilor români şi americani”.

„Cooperarea strânsă şi substanţială în domeniul securităţii şi al apărării s-a consolidat permanent şi este o componentă vitală a Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA”, a mai transmis sursa citată, arătând că „relevanţa crescută a acestei dimensiunii de cooperare a fost evidenţiată şi mai pregnant pe fondul invaziei ilegale, neprovocate şi nejustificate a Federaţiei Ruse în Ucraina”, în urma căreia, SUA a decis „creşterea prezenţei militare pe teritoriul României, inclusiv prin repoziţionarea în România a unui Batalion Stryker şi dislocarea unor aeronave de tipul F-16 şi F/A-18 pentru consolidarea misiunilor de Poliţie Aeriană Întărită în România”.

În ceea ce priveşte cooperarea economică, sursa citată a arătat că „schimburile comerciale bilaterale din anul 2021 au stabilit un nou record, în timp ce investiţiile americane în România continuă să crească şi să se diversifice”, arătând, de asemenea, că „un domeniu strategic pentru ambele ţări, care va marca dezvoltarea viitoare a Parteneriatului Strategic bilateral, este cel al securităţii energetice, în special în domeniul nuclear civil”. 

Sursa citată a mai explicat că România şi Statele Unite şi-au asumat ca obiectiv comun accederea ţării noastre în Programul Visa Waiver, arătând că „facilitarea legăturilor interumane strânse între cetăţenii români şi cei americani reprezintă un alt obiectiv prioritar al Parteneriatului Strategic”. 

„Apreciind eforturile depuse în ultimii 25 ani de la lansarea sa şi salutând progresele înregistrate în anul 2022, Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă convingerea că Parteneriatul Strategic va continua să se dezvolte, valorificând toate oportunităţile şi potenţialul semnificativ al relaţiei bilaterale. România va rămâne un aliat şi un partener strategic de încredere al SUA în gestionarea provocărilor regionale şi globale actuale şi un susţinător ferm al unităţii transatlantice, esenţială pentru securitatea şi prosperitatea statelor noastre şi cu beneficii concrete pentru cetăţenii noştri”, mai arată sursa citată. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite