Liderii europeni se opun supervizării bancare. Băsescu sprijină măsura cu toate forţele
0Planul anunţat de Jose Manuel Barroso, privind supervizarea europeană a băncilor din Uniunea Europeană este respins de liderii europeni. După ce Suedia s-a exprimat tranşant împotriva acestui proiect, a venit rândul Poloniei să dea vot de blam. După întrevederea cu Barroso de la Bruxelles, preşedintele Traian Băsescu a anunţat că România sprijină iniţiativa şi trebuie să intre neapărat în acest sistem.
Ministrul de Finanţe din Polonia, Jacek Rostowski, a respins categoric formula de supervizare bancară propusă de Comisia Europeană. "La ora actuală, propunerea Comisiei Europene nu ne interesează absolut deloc. Nu putem participa la o instituţie în care nu dispunem de drept de vot, fiind însă supuţi deciziilor acesteia. Nu se pune problema", a declarat Rostowski.
Proiectul Comisiei Europene prevede ca Banca Centrala Europeana sa supervizeze cele aproximativ 6.000 de banci din zona euro, suscitand dezbateri aprinse sambata intre ministrii de finante, reuniti la Cipru.
Aceeaşi poziţie este împărtăşită şi de Suedia. Ministrul de Finanţe suedez, Anders Borg, a calificat propunerea Comisei Europene drept ”total inacceptabilă”. "Orice idee potrivit căreia vom fi supuşi supervizării unei instituţii în care noi nu avem drept de vot, şi unde utilizarea banilor contribuabililor noştri ar putea depinde de deciziile luate de o instituţie în care nu avem nicio influenţă este total inacceptabilă", a subliniat Borg.
Propunerea a primit însă consideraţii pozitive din partea preşedintelui Traian Băsescu. El a explicat că România trebuie să se implice în acest proiect pentru că ”este un tren care trece o singură dată„. Băsescu a motivat această poziţie prin faptul că 80% dintre băncile româneşti au capital european şi trebuie să intrăm în mecanismul de supervizare propus de Comisia Europenă.
Subiectul va constitui probabil unul dintre principalele puncte de discuţie ale liderilor PPE, care se vor afla la Bucureşti pe 18-18 octombrie.