Legea avertizorilor trece fulger prin Parlament. Miza: 3,2 miliarde de euro, Când e votul final

0
Publicat:

Coaliția a trecut la foc automat de Senat un proiect de amendare a Legii avertizorilor de integritate, pentru a corespunde cerințelor Comisiei Europene în vederea deblocării cererii de plată numărul 2 (în valoare de 3,2 miliarde euro), aflată în prezent la Bruxelles, în evaluare.

Ciucă și Ciolacu au semnat proiectul de amendare a legii FOTO Mediafax
Ciucă și Ciolacu au semnat proiectul de amendare a legii FOTO Mediafax

Proiectul de modificare a Legii avertizorilor de integritate a fost depusă luni la Parlament, fiind semnată de Nicolae Ciucă (prim-ministru), Marcel Ciolacu (președintele Camerei deputaților), Alina Gorghiu (președintă interimară a Senatului) și Alfred Simonis (liderul de grup al deputaților PSD), iar marți la prânz deja primise aviz de la Consiliul Legislativ, dar și raportul de admitere de la Comisia juridică. Inițiativa a trecut de plenul Senatului cu voturile PSD, PNL, UDMR, dar și USR, fiind 80 de senatori „pentru“ adoptarea acestuia și înregistrate 12 abțineri, majoritatea de la AUR. De altfel, de la tribuna Senatului, Claudiu Târziu, liderul de grup al Alianței, a subliniat că partidul său nu vrea să încurajeze delațiunea.

Sintagma problematică

Inițiativa modifică un singur alineat. „Prin excepție de la prevederile alin. (1), raportarea care nu cuprinde numele, prenumele, datele de contact sau semnătura avertizorului în interes public se examinează și se soluționează în măsura în care conține indicii referitoare la încălcări ale legii“, este amendamentul modificat. Mai precis, are loc modificarea sintagmei „indicii temeinice” cu „indicii referitoare la încălcări ale legii“.

Problema Comisiei Europene cu legea în vigoare și necesitatea modificării a fost subliniată de inițiatori în expunerea de motive. „În opinia Comisiei, sintagma „indicii temeinice“ din cuprinsul articolului indicat anterior este o măsură de natură a conduce la o examinare subiectivă a raportărilor anonime. În plus, prevederea nu ar asigura, în opinia Comisiei, potențialilor avertizori nivelul adecvat de certitudine juridică și ar putea descuraja raportările. Față de cele reținute, evaluarea Comisiei a fost în sensul că legea națională nu transpune corect Directiva și, pe cale de consecință, Jalonul 430 nu este îndeplinit satisfăcător“, arată expunerea de motive. Așadar, are loc încurajarea semnalării anonime a neregulilor din instituțiile publice sau din mediul privat, unde ar putea avea loc încălcarea legii.

A treia oară, cu noroc

Practic, este a treia oară când legea care-i privește pe avertizorii de integritate trece prin Parlament, după ce în ultimul an legislativul nu a ținut cont de observațiile Bruxelles-ului legate de descurajarea raportărilor privind actele de corupție și încălcările legii. Klaus Iohannis a reîntors proiectul de lege o dată în Parlament, după ce șefa Parchetului European, Laura Codruța Kövesi, a avertizat că e posibil să sesizeze Comisia Europeană, pentru a opri alocarea de fonduri europene, în cazul netranspunerii corecte a Directivei europene. După adoptarea finală, au venit criticile Comisiei Europene. În prezent, legea se bucură de o largă susținere legislativă.

La începutul săptămânii viitoare, proiectul de lege va trece și de Camera Deputaților, au precizat pentru „Adevărul“ liderii de grup ai PSD și PNL de la acest for, Alfred Simonis, respectiv Gabriel Andronache.

În condițiile în care proiectul de lege se bucură de o largă majoritate, acesta ar putea să nu fie contestat la CCR, în condițiile în care AUR nu are numărul necesar de semnături pentru a depune sesizare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite