Iohannis, după întâlnirea cu partidele: PSD nu a înteles nimic. A chiulit de la consultări. Ne îndreptam spre un Guvern PNL. Nu vor exista tăieri de salarii şi pensii!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat vineri partidele la consultări, dar după prima rundă de discuţii nu a stabilit un nume clar de premier, aşa că luni sau marţi ar urma să fie luată o decizie de către şeful statului, după o nouă rundă de consultări.

UPDATE Klaus Iohannis, după consultări: E bine că a trecut moţiunea de cenzură. Azi am convocat prima rundă de consultări cu partidele. PSD a confirmat că nu a înţeles nimic din dorinţa românilor. Au lipsit nemotivat de la consultări, au chiulit. Acum e nevoie să se instaleze urgent un nou guvern, un guvern de tranziţie, pentru că indiferent de anticipate sau alegeri la termen va fi un guvern care va funcţiona un timp scurt. E nevoie urgent de un guvern pentru că orice zi în plus cu acest guvern e o zi pierdută. 

Vreau să lămuresc un lucru din capul locului. Eu prefer un Guvern politic şi nu voi căuta altă soluţie. Astăzi s-au prezentat partidele şi PNL, care a venit primul, a spus clar şi răspicat: PNL e dispus să preia guvernarea, chiar dacă e complicat. celelalte formaţiuni care au venit toate au spus că vor sprijini într-o formă sau alta o astfel de abordare. 

E clar că ne îndreptăm spre un Guvern PNl sau în jurul PNL, urmând să se clarifice aceste nuanţe. Avem neovie de un guvern care se ocupă de alegeri,  pregăteşte bugetul pentru anul viitor, închide anul. Avertizez PSD să nu cheltuiască banii românilor în această fază de interimat. E nevoie de un Guvern care repară greşelile PSD din economie. Vreau să fac o afirmaţie clară: nu vor exista tăieri de salarii şi pensii. Spun acest lucru pentru a contrazice o afirmaţie mincinoasă a PSD-iştilor. Repet. Nu vor exista tăieri de salarii şi pensii. 

Consultările de azi vor fi continuate luni, poate şi marţi, într-o formulă mai restrânsă. Însă vreau să ştie toată lumea că eu vreau să fac repede o desemnare. Luni, marţi, voi desemna un prim-ministru. Nu voi desemna un personaj din PSD. Nu voi desemna PSD-işti pentru guvernare. 

Să se înţeleagă. Sunt pentru alegerile anticipate. În Constiuţie, dacă ne uităm sunt inhibate alegerile anticipate. Ca să fiu clar: se poate dizolva Parlamentul doar dacă două propuneri succesive de prim-ministru pică în Parlament. Astfel de condiţii se întrunesc greu. E o problemă şi sunt dispus să mă implic după prezidenţiale într-o discuţie aşezată, onestă, pentru a găsi o soluţie. Acum nu se poate purta această discuţie. Dacă ar pica două propuneri din perioada următoare, atunci acest guvern interimar Dăncilă ar rămâne în funcţie până când s-ar organzia acele alegeri anticipate, adică undeva în primăvară. Avem nevoie de un guvern rapid instalat. 

UPDATE Delegaţia Pro România e condusă de Daniel Constantin. Printre cei trimişi la Cotroceni mai sunt Ion Mocioalcă şi Nicu Bănicioiu. 

După întâlnirea cu Iohannis, Daniel Constantin a declarat că sunt favorabili ideii anticipatelor, dar nu vor ezita să sprijine parlamentar un nou Guvern. Mai mult, nu a fost exclusă nici varianta de a participa activ la guvernare, adică prin oameni în Cabinet.

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis va anunţa la ora 14.30 rezultatul consultărilor cu partidele parlamentare. 

UPDATE PMP pune condiţii pentru intrarea la guvernare. „Tomac: Suntem conştienţi de miza care apasă pe umerii Opoziţiei după trecerea moţiunii.Vom accepta discuţii cu celelalte partide pentru a găsi o formulă cât mai eficientă pentru a depăşi criza politică. E esenţial ca noul Guvern să aibă în vedere o ordonanţă pentru revenirea alegerii primarilor în două tururi. De asemenea, vrem eliminarea pensiilor speciale. E importamnt ca viitoarea majoritate să-şi asume şi adoptarea legii pentru reducerea numărului de parlamentari la 300. Cu aceste subiecte mergem la orice discuţie”, a declarat preşedintele PMP, Eugen Tomac.

UPDATE Au început discuţiile cu delegaţia PMP condusă de Eugen Tomac.

UPDATE  Kelemen Hunor, preşedintele UDMR: Rectificare bugetară urgentă. Un guvern care trebuie validat cât mai repede. Va aproba bugetul, va organiza alegerile şi bineînţeles nu va face altceva decât o administrare corectă, fără extravaganţe şi fără OUG în orice domeniu. Un astfel de guvern oricând poate fi votat. Noi nu credem în varianta anticipatelor: Ar însemna un guvern interimar până în martie-aprilie, ar însemna că nu se va face buget şi că nu se va face buget până în iunie anul viitor. Autorităţile locale şi mai târziu. Să arunci ţara într-o astfel de criză financiară înseamnă că eşti inconştient că nu vezi riscurile să intri în 2020 fără buget. Sigur dacă toată lumea spune că acuma trebuie anticipate, noi suntem pregătiţi. Dar nu susţinem anticipatele din această cauză.

Prima opţiune pe care am prezentat-o pentru guvern este o opţiune din UDMR. Nu facem o nominalizare, vrem să vedem ce crede şi preşedintele. 

A doua opţiune, un premier independent, nu tehnocrat, din zona fiscală bancară, care va avea un guvern susţinut de partidele din opoziţie, care nu face excese, dar are grijă de fiscalitate şi gestionează ţara până în decembrie anul viitor.

Ultima soluţie de rezervă - un guvern condus de preşedintele PNL Ludovic Orban, dar acolo am înţeles că nu mai e nevoie de noi. Pentru că PSD a spus că dacă PNL nu taie salarii, votează. Riscurile unui guvern PNL este uzura. Nu ştim ce măsuri vrea să ia un astfel de guvern condus domnul Ludovic Orban. Şi, sigur, să piardă alegerile de la anul. Noi susţinem un guvern de centru-dreapta. Un guvern USR ar fi o greşeală.

UPDATE  Preşedintele Klaus Iohannis se consultă la această oră cu delegaţia UDMR condusă de liderul formaţiunii Kelemen Hunor.

UPDATE Dan Barna, preşedintele USR: Am luat de aseară în serios mesajul privind organziarea de anticipate. Azi am înaintat la discuţii Pactul pentru anticipate. Preşedintele a fost în asentimentul nostru. Noi am vrea anticipate în primăvară. Acestea ar rezolva criza politică. Alianţa USR-PLUS transmite că prin alegeri anticipate România se însănătoşeşte. După alegeri anticipate am putea avea o guvernare stabilă. 

UPDATE A ajuns la consultări şi delegaţia USR la Palatul Cotroceni. Din delegaţia USR fac parte Dan Barna, Cristina Prună, Claudiu Năsui, Stelian Ion şi Iulian Bulai. 

UPDATE Ludovic Orban, după consultări:  Am prezentat preşedintelui României mandatul acordat de PNL în cadrul consultărilor constituţionale declanşate după căderea Guvernului PSD. Poziţia PNL este clară. În cazul în care există posibilitatea unui acord pe anticipate, susţinem revenirea la popor. În cazul în car enu e posibil, PNL e gata să-şi asume răspunderea guvernării şi să formeze un Guvern în jurul PNL. 

Suntem la debutul consultărilor, vom vedea poziţiile partidelor de la consultări. Din partea noastră e disponibilitate la dialog, la cooperare. Noi am vrea ca formaţiunile care au contribuit la căderea PSD să continue un proiect comun. Premierul va fi dat de PNL, în persoana preşedintelui formaţiunii.

PNL e pregătit să preia guvernarea. Avem oameni competenţi,s epcialişti, care oricând reprezintă soluţii benefice pentru ministerele unde trebuie desemnaţi miniştri. Sunt extrem de riguros înr espectarea legii, democraţiei. Îmi respect toţi colegii. De aceea nu vehiculez nume de posibili miniştri. Voi prezenta nume doar după negocieri cu partenerii politici şi după ce forul statutar va decide liberalii. 

PSD e împotriva oricărei formule de guvernare care conţine PSD. 

Vor vota Victor Ponta şi PSD un Guvern Orban?

Vom vedea. Să vedem mai întâi decizia preşedintelui. Noi vrem un guvern la dimensiuni normale: 15, 16 ministere. Sunt suficiente pentru a gira toate domeniile de activitate. 

Raluca Turcan e unul dintre miniştrii?

Nu vehiculez niciun nume. 

Îşi asumă PNL creşterea de salarii, aşa cum a cerut PSD?

PNL respectă legile în vigoare. PNL are ca principal obiectiv creşterea veniturilor românilor, dar care să se bazeze pe realităţi, nu pe decizii administrative. Noi ne dorim creşterea veniturile şi ea să ducă la creşterea puterii de cumpărare, nu ca PSD: cu o mână a dat, cu două mâini a luat.

Dacă ne uităm pe execuţia bugetară, vedem cea mai mare creştere a cheltuielilor de personal.

UPDATE Delegaţia PNL: Ludovic Orban, Raluca Turcan, Rareş Bogdan, Robert Sighiartau, Florin Cîţu şi Iulian Dumitrescu.

Iohannis, către delegaţia PNL: Felicitări!

UPDATE Ludovic Orban: Avem dispobibilitate de colaborare cu orice formaţiune care am contribuit la demiterea Guvernului Dăncilă.

Până luni comisiile de specialitate din PNL  să prezinte programul sectorial şi programul la zi pe fiecare domeniu de activitate. Măsurile luate vor fi luate mai întâi măsuri colective, apoi măsuri pe termen mediu şi lung. Un guvern nu trebuie să aibă mai mult de 15-16 ministere.  

Noi avem construită o arhitectură constituţională pentru viitorul Guvern. Nu putem da încă nume.  

UPDATE Ludovic Orban i-a anunţat pe cei prezenţi la şedinţa conducerii PNL că nu se ajunge la un consens politic în ceea ce priveşte anticipate, aşa că PNL merge la Cotroceni cu mandatul de a-şi asuma guvernarea, au precizat pentru Adevărul surse participante la şedinţă. „Nu se cade de comun acord privind anticipatele. Ne asumăm guvernarea”, le-a precizat Orban celor prezenţi.

Potrivit unor surse politice, PNL se bazează pe sprijinul UDMR pentru formarea unui Guvern, iar în cazul variantei Ludovic Orban premier, ar conta şi pe sprijinul ALDE, partid care în discuţiile purtate le-au spus acest lucru. Dintre formaţiunile de Opoziţie, pretenţii privind locuri în viitorul Guvern ar avea PMP, care ar susţine o guvernare liberală.  

Potrivit unui anunţ al Administraţiei Prezidenţiale, reprezentanţii PNL vor fi primii care vor avea ocazia să discute cu preşedintele Iohannis, la ora 11:00, următorii pe listă fiind cei ai USR. Social-democraţii sunt ultimii pe lista programărilor.

Ora 11:00 - Partidul Naţional Liberal (PNL);

Ora 11:30 – Uniunea Salvaţi România (USR);

Ora 12:00 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);

Ora 12:30 – Partidul Mişcarea Populară (PMP);

Ora 13:00 – Grupul parlamentar Pro Europa;

Ora 13:30 – Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE);

Ora 14:00 – Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale;

Ora 14:30 – Partidul Social Democrat (PSD).

„Voi asculta opţiunile partidelor şi voi propune o soluţie de Executiv cu un mandat foarte clar, care să asigure o guvernare responsabilă şi eficientă până la următoarele alegeri parlamentare, indiferent când se vor desfăşura acestea“, a declarat Klaus Iohannis joi, într-o conferinţă de presă.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi seară, că PSD nu va participa la consultările de vineri de la Cotroceni. Aceasta spune că un mandat pentru discuţii ar fi trebuit stabilit în Comitetul Executiv, ceea ce nu s-a întâmplat.

”De ce să mă duc mâine la Cotroceni? Partidul meu este invitat, ultimul pe listă, ca pondere suntem mai mare, nu suntem totuşi ultimul partid. Nu se duce partidul. Eu sper ca nimeni să nu facă această greseală şi să treacă peste decizia partidului. Pentru a merge la Cotroceni, trebuie să avem un mandat de la Comitetul Executiv Naţional”, a spus Dăncilă, la România TV.

Guvernul Dăncilă a căzut, însă va mai rămâne la Palatul Victoria, ca interimar, până la instalarea unui nou guvern. Mingea e în terenul preşedintelui Klaus Iohannis, care va chema zilele viitoare partidele la Cotroceni. Şeful statului are trei variante la îndemână.

1. Fie desemneză rapid un premier - foarte probabil Ludovic Orban - care să strângă o majoritate parlamentară. În acest scenariu, săptămâna viitoare, exact la startul campaniei electorale, vom avea un nou Guvern.

2. Fie Klaus Iohannis trage de timp şi aşteaptă să treacă alegerile prezidenţiale. În acest caz, Viorica Dăncilă va rămâne la Palatul Victoria până la începutul lunii decembrie, timp în care va avea atribuţii strict administrative.

3. Alegeri anticipate. E nevoie ca preşedintele să vină cu două variante de premier care să fie respinse de Parlament – scenariu puţin probabil, în contextul în care aleşii nu vor să renunţe la un an de mandat. La mijloc e în primul rând o miză financiară: fiecare senator sau deputat care ar renunţa acum la mandat ar pierde în jur de 50.000 de euro – leafă, diurnă şi alte cheltuieli.

Moţiunea de cenzură a Opoziţiei a trecut, cu 238 de voturi favorabile, 5 peste limita majorităţii. Trei parlamentari PSD au votat alături de Opoziţie. PSD pierde Puterea după 7 ani şi jumătate de guvernare, cu o scurtă pauză – Cabinetul Cioloş. Premierul Viorica Dăncilă s-a răfuit, în plen, cu Călin Popescu Tăriceanu şi cu Victor Ponta. Liderii ALDE şi ProRomânia au ironizat-o pe Dăncilă. Propunerea PNL pentru funcţia de premier este Ludovic Orban. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite