Grindeanu: Politicieni au fost parte activă a protestelor; poate că unii au fost învăţaţi să guverneze fără alegeri
0
Continuarea protestelor din Piaţa Victoriei chiar şi după abrogarea Ordonanţei de Urgenţă 13/2017, reprezintă ”o miză politică”, a declarat, luni la Antena 3, premierul Sorin Grindeanu. El a precizat că sunt ”foarte mulţi” care îşi doresc să folosească acest moment pentru a face politică afirmând că ”poate că unii au fost învăţaţi să vină să guverneze fără alegeri”.
”Am luat aceste decizii de abrogare, am mers, am explicat şi la Comisia Europeană, facem lucrurile în Parlament cât se poate de transparent şi legal. Continuă să fie (proteste - n.r.) şi nu văd, în perioada asta, decât o miză politică. Poate că unii au fost învăţaţi să vină să guverneze fără alegeri. Şi am avut o experienţă de acest tip”, a declarat Sorin Grindeanu.
Premierul a subliniat că sunt unii politicieni care ”au fost parte activă” a protestelor.
”Dar eu vorbesc de acea parte mică. Foarte mulţi îşi doresc să folosească acest moment pentru a face politică. Eu cred că este evident pentru toată lumea lucrul acesta. Noi – coaliţia, apoi- Guvernul, continuăm să punem în aplicare ceea ce au votat românii - programul de guvernare. Şi asta îşi doresc românii”, a arătat şeful Executivului.
Premierul a subliniat că sunt unii politicieni care ”au fost parte activă” a protestelor.
„Timmermans s-a oferit să ajute Guvernul Cioloş cu fonduri europene în problema penitenciarelor şi i s-a spus că nu este nevoie”
Sorin Grindeanu a declarat, luni, la Antena 3, că guvernul condus de către Dacian Cioloş a refuzat oferta făcută de vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, de a fi susţinut financiar din fondurile europene pentru a renova penitenciarele din România.
”Frans Timmermans ştia exact şi situaţia legată de penitenciare. A vizitat în trecut penitenciare din România. S-a oferit să ajute guvernul Cioloş pe fonduri europene şi i s-a spus că nu este nevoie. Noi avem nevoie, iar săptămâna asta vom trimite cerere oficială pentru a accesa fonduri pentru renovarea penteniciarelor. Consider că este o oportunitate pe care nu avem voie să o ratăm”, a declarat Sorin Grindeanu.
Şeful Guvernului a precizat o altă chestiune pe care a discutat-o la Bruxelles cu Frans Timmermans a fost transpunerea în legislaţia naţională a directivei europene prin care se doreşte asigurarea unor procese penale corecte. Sorin Grindeanu a spus că, dacă va fi nevoie în cazul unor neclarităţi, a convenit cu Timmermans ca CE să trimită experţi ”astfel încât transpunerea directivei să se facă corect şi transparent”.
Totodată, Grindeanu a spus că renovarea penitenciarelor nu rezolvă problema condiţiilor din închisori fiind necesare şi promovarea altor măsuri complementare, unele aflate deja în stadiul legiferării parlamentare.
”Trebuie să existe şi ceea ce nu inventăm noi, acele măsuri alternative şi există proiecte în Camera Deputaţilor care ar trebuie să intre într-un regim mai rapid de adoptare. Nu noi am inventam chestiuni legate de brăţări sau de alte măsuri alternative pentru pedepsele uşoare”, a exemplificat Grindeanu.
Premierul Sorin Grindeanu s-a întâlnit, joi, la Bruxelles, cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, căruia i-a spus că România va trimite o listă cu probleme legate de recomandările din raportul MCV astfel încât acestea să fie clarificate, iar guvernul de la Bucureşti să poată lua măsurile necesare astfel încât MCV să fie ridicat până la începutul anului 2019.
„Se va întâmpla în perioada următoare ca fiecare ministru să iasă cu o radiografie la zi a situaţiei găsite”
Grideanu a mai declarat că în perioada următoare miniştrii vor ieşi cu o analiză la zi a situaţiei pe care au găsit-o la ministere după ce s-au instalat şi obiectivele lor pe perioada mandatului, afirmând că absorbţia de fonduri europene este în acest moment prioritatea principală a Guvernului după ce ”anumite întârzieri şi ceea ce s-a pierdut în 2016 nu mai poate fi recuperat”.
”Nici eu, nici colegii mei nu am vorbit de moştenirea grea, dar este nevoie şi se va întâmpla în perioada următoare ca fiecare minister trebuie să iasă cu o radiografie la zi a situaţiei aşa cum a găsit-o şi unde vrem să ajungem. E absolut necesar şi se va întâmpla acest lucru”, a declarat premierul Sorin Grindeanu.
Şeful Executivului a afirmat că ”întârzierile şi pierderile” legate de absorbţia de fonduri europene pe care Guvernul Cioloş le-a lăsat ”nu mai pot fi recuperate”, precizând că în opinia sa acesta este de fapt drama cu care România se confruntă atunci când ”există guverne care nu au aplecare spre binele cetăţeanului”
”Anul acesta 5,2 miliarde de euro (absorbţie fonduri europene - n.r.) şi pentru asta trebuie să pornim motoarele (...) Sunt anumite lucruri şi vor fi spuse în perioada următoare care nu mai pot fi recuperate, din păcate, datorită lui 2016 şi o să ieşim cu o situaţie la zi din acest punct de vedere pe fonduri europene. Anumite întârzieri şi ceea ce s-a pierdut în 2016, din păcate, nu mai poate fi recuperat. Eu cred că asta e de fapt drama, dincolo de altceva, pe care noi continuăm de la un exerciţiu bugetar la altul s-o trăim atunci când există guverne care nu au aplecare spre binele cetăţeanului”, a afirmat Grindeanu.
Premierul a sublinait că absorbţia de fonduri europene este în acest moment ”prioritatea numărul unu” a cabinetului său.
Premierul a mai declarat, referitor la momentul în care ministrul Justiţiei Florin Iordache şi-a dat demisia, că discuţia cu acesta nu cu a fost ”ieşită din comun”, precizând că îi leagă o prietenie de mai mulţi ani şi şi-a exprimat convingerea că acesta ”îşi va face treaba în Parlament extraordinar de bine”. Grindeanu a precizat că nu a cerut el înlocuirea din funcţie a lui Iordache
”N-a fost o discuţie ieşită din comun. Eu cu Florin Iordache pot să spun că era cam singurul din Guvernul României pe care îl ştiam de mulţi ani înaintea altor colegi. Şi dincolo de partea politică, ne leagă şi o prietenie. S-au făcut anumite lucruri legate nu de fond. Eu nu vreau să vorbesc de fondul problemei, ci de ceea ce am spus din prima seară şi anume de gestiunea comunicării deficitare”, a declarat Sorin Grindeanu.
Premierul a precizat că fostul ministru al Justiţiei şi-a dat demisia, adăugând că ”este un om care a încercat să rezolve o problemă”.
”Şi-a dat demisia domnul Iordache înainte de şedinţa de Guvern de joia trecută. Îmi pare rău, e un coleg cât se poate de bun, îşi va face treaba în Parlament, sunt convins, extraordinar de bine. Este un om care a încercat să rezolve o problemă care trebuie rezolvată şi acum şi în următoarele săptămâni”, a arătat Grindeanu.