Ghișe depune plângeri penale împotriva judecătorilor care au validat referendumul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Ghişe are o manieră foarte personală în a interpreta legea
Ioan Ghişe are o manieră foarte personală în a interpreta legea

Ioan Ghişe a anunțat că va depune, luni, şase plângeri penale împotriva judecătorilor Curţii Constituţionale care au votat pentru validarea referendumului.

Potrivit lui Ghișe, capetele de acuzare sunt următoarele: uzurpare de calităţi oficiale, subminarea suveranităţii poporului, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu.

"Niciunde în Constituţie nu scrie că judecătorii Curţii Constituţionale au atribuţii după desfăşurarea referendumului, cu atât mai mult să modifice hotărârea BEC cu rezultatele finale.

În Constituţie scrie că CCR confirmă rezultatele, la articolui 82, aliniatul 1. Pentru alegerea preşedintelui validează, dar în cazul referendumului CCR confirmă rezultatele, nu validează. Aşadar, validarea pe care a făcut-o Curtea, invocând criteriul de legalitate este un abuz de drept în sensul că ea s-a pronunţat ca o instanţă de drept comun în locul puterii judecătoreşti, mai precis ÎCCJ.

CCR este unica autoritate de jurisdicţie constituţională din România, dar în materie de legalite se poate pronunţa doar ÎCCJ. CCR nu este parte a puterii judecătoreşti, ci garantează constituţionalitatea", a declarat, pentru gândul.info, Ioan Ghișe.

Senatorul PNL susţine că CCR trebuia să ia act de rezultatele referendumului prezentate de Biroul Electoral Central şi să valideze referendumul.

"BEC este unica autoritate care urmăreşte pentru ca procesul de referendum să se desfăşoare legal. Când s-a transmis de BEC procesul verbal al rezultatelor finale ale referendumului, acela este rezultatul referendumului.

CCR trebuia să îl confirme, nu îi era permis să îl infirme şi să facă judecătăţi privind legalitatea. Suveranitatea aparţine poporului român şi ea se exprimă prin referendum şi Parlament.

Declaraţia universală a drepturilor omului, articolul 21, precizează că voinţa poporului stă la baza puterii de stat şi voinţa poporului se exprimă prin vot valabil. Tot în declaraţie există un articol care se referă la demnitatea umană a persoanei, ori în clipa când aţi votat valabil şi BEC v-a recunoscut votul, acel vot nu mai poate fi anulat de nicio instanţă din lume", a afirmat Ioan Ghișe.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite