Gabriel Oprea a demisionat din Senat, însă tot nu poate fi urmărit penal. De ce

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Oprea a votat împotriva cererii DNA FOTO Mediafax
Gabriel Oprea a votat împotriva cererii DNA FOTO Mediafax

Gabriel Oprea a anunţat vineri că demisionează din Senat, însă votul de luni, care l-a salvat de începerea urmării penale, îşi face în continuare efectul. Pentru a începe urmărirea penală, procurorii DNA trebuie să ceară aviz preşedintelui Klaus Iohannis, însă numai după ce vor veni cu probe noi.

UPDATE Demisia senatorului Gabriel Oprea nu a fost înregistrată, vineri, până la finalizarea programului de lucru al Senatului, a precizat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Senatului, Andrei Alexandru, pentru News.ro, demisia trebuind să fie citită în plen pentru a deveni efectivă, potrivit Regulamentului acestui for.

În cazul în care un senator demisionează, el poate reveni asupra demisiei, până la publicarea în Monitorul Oficial a hotărârii Senatului de vacantare a mandatului, dacă următorul propus pe lista formaţiunii din partea căreia a candidat nu a fost validat în plen.

UPDATE Călin Popescu Tăriceanu: „Salut decizia domniei sale. Cred că în contextul actual gestul domniei sale este binevenit”.

UPDATE Gabriel Oprea a anunţat pe Facebook  că demisionează din Senat: „Nu mă ascund în spatele niciunei imunităţi şi, la fel ca şi familia Gigină, doresc adevărul despre acel accident. Înţeleg că sunt opinii juridice divergente cu privire la posibilitatea reluării votului. Prin urmare, ca să nu mai existe vreo îndoială, vă anunţ că demisionez din Senatul României. Procedura, conform Regulamentului, se va realiza săptămâna viitoare“. 

Numai că demisia din Senat nu atrage automat şi începerea urmării penale, pentru că Oprea este protejat în continuare de imunitatea conferită de Legea răspunderii ministeriale. Cum Oprea este cercetat pentru fapte comise în timpul mandatului de ministru, procurorii trebuie să ceară acum aviz pentru începerea urmăririi penale de la preşedintele Klaus Iohannis. Până acum, şeful statului a avizat favorabil toate solicitările Justiţiei. Însă, în cazul Oprea, există o mare problemă: procurorii trebuie să vină cu probe noi pentru a solicita aviz de la Cotroceni, întrucât, pe probele vechi, Senatul a respins deja solictarea DNA. Astfel, vedem că, deşi a demisonat din Senat, votul de luni, care l-a salvat pe Oprea de începerea urmăririi penale, îşi face efectul în continuare. 

UPDATE Klaus Iohannis: Nu cred că se poate relua votul din Senat la Oprea. Soluţia e demisia senatorului.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că nu crede că există posibilitatea procedurală să fie reluat votul din Senat în cazul lui Gabriel Oprea, dar soluţia este demisia acestuia.

Scrisoarea lui Gabriel Oprea către preşedintele Senatului


„Vă rog să supuneţi încă o dată la vot, în următoarea şedinţă a plenului Senatului, scrisoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin care solicit formularea cererii de efectuare a urmării penale în Dosarul nr. 905/P/2015”, se arată în solicitarea lui Gabriel Oprea. Cererea a fost postată de parlamentar pe contul său de facebook. Potrivit documentului, cererea a fost înregistrată pe 23 septembrie la Cabinetul lui Călin Popescu Tăriceanu.


Gabriel Oprea a postat şi un scurt mesaj pe contul său de facebook: „Am depus astăzi cererea către Preşedintele Senatului. Nu a fost şi nu este intenţia mea să fug de Justiţie. Însă ceea ce se întâmplă cu acest dosar nu este în regulă. Vreau dreptate pentru Bogdan Gigină, dar dosarul acesta nu pare a fi despre dreptate, ci despre răzbunări şi răfuieli cu substrat politic”.

oprea

„Nu se poate relua”

Vicepreşedintele Senatului, social-democratul Ioan Chelaru, a declarat joi, pentru Mediafax, că indiferent cine cere reluarea votului în cazul Oprea, acest lucru nu se poate întâmpla, sugerând că singura soluţie pe care o mai are Gabriel Oprea este demisia din Parlament.

O poziţie similară a avut şi Liviu Pop, vicepreşedinte PSD al Comisiei pentru regulament a Senatului.

Ce spune Regulamentul Senatului

Articolul 139 din Regulamentul Senatului, referitor la reluarea votului, spune: „Votul poate fi contestat numai de liderul unui grup parlamentar, imediat după anunţarea rezultatului votului de către preşedintele Senatului. Asupra contestaţiei, Senatul se pronunţă prin votul majorităţii senatorilor prezenţi. Contestaţia poate fi susţinută de un singur vorbitor, într-un interval de timp rezonabil şi, în caz de opoziţie, poate lua cuvântul, într-un interval de timp egal, de asemenea, un singur vorbitor din partea fiecărui grup parlamentar. Admiterea contestaţiei are drept consecinţă repetarea votului“. Aşadar, conform legii, votul nu mai poate fi reluat. 

Votul din Senat

Senatorii au respins, luni, prin vot secret cu bile, cererea Procurorului General de încuviinţare a începerii urmăririi penale, pentru ucidere din culpă, a fostului ministru de Interne Gabriel Oprea, cu 73 de voturi ”împotriva” cererii Parchetului General, 45 ”pentru” şi şase abţineri.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite