Euractiv: Probleme pentru Dacian Cioloş. Liderul Renew Europe, din ce în ce mai contestat în interiorul grupului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacian Cioloş FOTO Facebook
Dacian Cioloş FOTO Facebook

Al treilea cel mai mare grup politic din Parlamentul European, Renew Europe, stă pe un butoi de pulbere, arată o analiză Euractiv. Potrivit unor surse politice, mai multe delegaţii naţionale sunt nemulţumite de liderul grupului, Dacian Cioloş, deoarece se simt date la o parte, grupul ratând, în viziunea acestora, oportunitatea de a se afirma ca o alternativă viabilă la grupul PPE de centru-dreapta şi la social-democraţii S&D.

„După aproape doi ani, majoritatea delegaţiilor înţeleg acum că grupul nu este condus de un membru ALDE (n.red.: grupul ALDE s-a transformat în 2019 în Renew Europe), ei văd că am pierdut multe oportunităţi, am fi putut fi mult mai eficienţi”, a explicat o sursă politică citată de Euractiv, adăugând că problemele au devenit mai pronunţate după ce săptămâna trecută FIDESZ, formaţiunea lui Viktor Orban, a anunţat că iese din din PPE, semnalând o posibilă reaşezare a compoziţiei parlamentare.

PLUS, condus de Cioloş, nu este membru al grupului ALDE. Nici formaţiunea lui Macron, LREM, deşi toţi europarlamentarii lor se află în grupul Renew.

„Încrederea politică se erodează iar frustrarea este destul de semnificativă în acest moment. Multe delegaţii se angajează la construcţia unei noi agende politice pentru a doua jumătate a mandatului”, a mai adăugat sursa.

Potrivit Euractiv, dacă se ajunge la o masă critică, grupul ar putea chiar să organizeze alegeri interimare şi să încerce să-l înlăture pe Cioloş

„Vechiul ALDE”, nemulţumit de Cioloş

O sursă apropiată de tabăra Cioloş a confirmat pentru Euractiv că un număr de eurodeputaţi s-au plâns de preşedinţia sa încă de la început. Însă, potrivit sursei, aceşti nemulţumiţi sunt în mare parte din „vechiul ALDE” şi n-au reuşit niciodată să se adapteze la noua realitate.

„Vorbim despre vechii parlamentari UE care niciodată nu s-au adaptat la noul avânt al social-liberalismului inspirat de preşedintele Macron şi îmbrăţişat pe deplin de Cioloş. Liberalii aceştia de modă veche ar semna orice fel de acord comercial de liber schimb fără nicio condiţionare (...) fără a lua în considerare drepturile sociale, aspectele de mediu. Istoria merge mai departe şi trebuie să rezolvăm această diferenţă între generaţii”, a mai relatat sursa citată.

Schimbare în ce priveşte axa puterii

Plecarea aşteptată din PPE a partidului maghiar Fidesz a pregătit o posibilă reaşezare a puterii în Parlamentul European. Într-un email trimis, joi, către Dacian Cioloş, al cărui conţinut a fost văzut de Euractiv, europarlamentarul olandez Sophia in’t Veld a cerut o dezbatere în cadrul grupului care să aibă loc luni, 8 martie, pentru a discuta potenţialele implicaţii pentru structura de putere din cadrul legislativului european.

In’t Veld a solicitat ca Secretarul-General al Renew să „producă de urgenţă o analiză a impactului diferitelor scenarii” în ceea ce priveşte majorităţile sau funcţiile, spunând că „dacă facem un calcul matematic simplu pentru scenariul de status quo, grupul nostru va deveni un grup foarte mic după alegeri. Trebuie să acţionăm acum şi să avem un plan pentru alegeri interimare şi trebuie să începem pregătirile pentru 2024”.

„Dacă suntem serioşi despre crearea unei mari şi puternice mişcări centriste, liberale, progresiste, pro-europene, nu mai putem ezita”, a scris eurodeputatul olandez, adăugând că este „puţin probabil să rămână un eveniment izolat. Ar putea foarte bine să declanşeze o reaşezare politică în Parlamentul European, şi mult mai repede decât ne-am aştepta, (...) Renew trebuie să adopte foarte rapid o strategie şi o poziţie proprie. Întâlniri şi negocieri au loc în timp ce vorbim”, a scris in’t Veld.

Potrivit calculelor Euractiv, dacă Fidesz, partidul lui Viktor Orban, va merge către grupul de extremă-dreapta al Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR), numărul membrilor acestuia vor creşte de la 63 la 74.

Mai mult, dacă Fidesz reuşeşte să convingă partidul Lega al lui Matteo Salvini să se mute de la Identitate şi Democraţie (ID) la ECR, ar creşte numărul membrilor peste cel al Renew, la 102 faţă de 97, luându-i astfel locul ca al treilea cel mai mare din Parlament.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite