Dilema săptămânii: Guvern politic sau guvern de tehnocraţi?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Incoerenţa clasei politice şi instabilitatea economică a României aduc în actualitate o întrebare dificilă: pot guverna tehnocraţii mai bine decât politicienii? În ultimul timp, românii sunt tot mai nemulţumiţi de actuala guvernare. Este însă viabilă înlocuirea Guvernului cu o echipă de intelectuali?

De-a lungul celor cinci cicluri electorale, rata participării la vot a românilor a scăzut continuu la fiecare alegere, iar încrederea în clasa politică se situează astăzi la una dintre cele mai mici cote.

Românii acuză aproape în unanimitate politicienii pentru problemele greu de rezolvat ale sistemului economic şi, deseori, aceste acuzaţii sunt însoţite şi de clamarea nevoii de implicare în viaţa politică a unor oameni noi.

Citiţi şi: Culisele unei toamne politice agitată

Tehnocraţii n-au grija partidului

„Reîmprospătarea" mediului politic din România, aducând la guvernare o echipă de intelectuali specialişti, pare, pentru mulţi dintre alegători, soluţia ideală. Este însă fezabil un guvern de tehnocraţi?

Guvernele tehnocrate sunt tipuri relativ nou‑apărute în practica politică. Acestea se deosebesc de guvernele politice în special prin faptul că membrii lor sunt specialişti cu o pregătire profesională rigidă, nefiind afiliaţi niciunui partid. Aşadar, tehnocraţii nu sunt purtătorii unei responsabilităţi politice, ci numai a uneia profesionale: gestionarea şi administrarea corectă şi eficientă a obligaţiilor ministeriale.

Nefiind „angajaţi" într‑un partid, aceştia nu promovează interesele unui anumit emitent politic, limitându-se la interese generale şi la atribuţiile cu care au fost învestiţi. În consecinţă, susţinerea lor ar trebui să nu fie limitată doar la o anumită parte a Parlamentului, iar măsurile aplicate ar trebui să fie conforme cu interesele generale ale societăţii.

Aplicarea cu rigurozitate a acestei definiţii ar putea întâmpina însă o serie de impedimente într-un sistem dominat de politic şi de interese politice, iar România nu pare să evadeze acestei logici.

Responsabilitatea politică, mai importantă?

Şi într-un guvern politic pregătirea profesională rămâne un barometru pentru ocuparea unui fotoliu de ministru, însă acesteia i se mai adaugă şi responsabilitatea politică. Membrii unui Cabinet numit politic trebuie să fie, aşadar, în legătură directă cu partidul pe care îl reprezintă.

Susţinera politică a unui asemenea guvern este foarte clară: ea vine numai din partea partidului sau a forţelor care deţin majoritatea în Parlament, deci a Puterii. De asemenea, programul de guvernare reflectă şi promovează interesele şi opţiunile aceleiaşi forţe politice.

„Tehnocraţii, fantasma favorită a românilor"

Istoricul Adrian Cioroianu, fost ministru al Afacerilor Externe în Cabinetul Tăriceanu, consideră că o guvernare a „specialiştilor" este doar o utopie la care românii apelează pentru că mediul politic nu le oferă alte soluţii, fiind însă dificil de pus în practică în prezent în societatea românească. „Guvernul tehnocrat este fantasma favorită a românilor. Toată lumea şi-l doreşte, dar nu-şi dă seama că acesta nu poate avea stabilitate şi susţinere.

Societatea românească este atât de politizată în toate compartimentele ei, aşa că o guvernare a tehnocraţilor poate fi cel mult tranzitorie. Chiar dacă este de preferat pentru disiparea nemulţumirilor românilor, ceea ce contează de fapt este prezenţa unor oameni foarte bine pregătiţi care, afiliaţi politic sau nu, să fie stăpâni pe ceea ce fac", susţine Adrian Cioroianu.

Scriitorul Bogdan Teodorescu, profesor în cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative, consideră că, în România, tehnocraţii nu vor avea niciodată puterea să participe la o guvernare coerentă pentru că politicile lor nu vor fi susţinute de Parlament.

Un alt argument ar fi acela al experienţei guvernărilor anterioare: cele mai eficiente cabinete au fost controlate de lideri poiltici care, la rândul lor, au fost controlaţi de Parlament.

„Dacă vorbim despre o lume ideală, cu un sistem politic ideal, e clar că ar fi dezirabilă o guvernare a tehnocraţilor. Când coborâm însă în lumea noastră, într-o societate dezagregată, aflată în plină criză economică, un guvern tehnocrat ar eşua cu siguranţă pentru că nu ar avea putere politică", consideră Bogdan Teodorescu.

"Societatea românească este atât de politizată în toate compartimentele ei, aşa că o guvernare a tehnocraţilor poate fi cel mult tranzitorie, chiar dacă este de preferat pentru disiparea nemulţumirilor românilor."
Adrian Cioroianu
istoric

Specialişti „cu mandat de relansare economică"

Bogdan Hossu, preşedintele confederaţiei sindicale Cartel Alfa, crede însă în puterea echipelor de specialişti de a găsi răspunsuri concrete pentru problemele economice care macină România. Potrivit sindicalistului, guvernarea tehnocrată este singura soluţie care ne-ar permite să ne gândim la relansarea economică. De‑a lungul timpului, acesta a criticat vehement activitatea guvernanţilor, acuzându-i că nu reacţionează la cererile societăţii civile, chiar dacă le sunt oferite metode viabile de relansare economică.

Dezamăgit de felul în care actuala guvernare a reuşit să gestioneze criza financiară, Hossu îşi pune speranţele în abilităţile şi pregătirea specifice tehnocraţilor. Pentru a legitima alegerea, liderul sindical se sprijină pe exemplele empirice ale statelor europene care au experienţa guvernelor tehnocratice, explicând că această opţiune este singura în acord cu mentalitatea europeană.

„Este ideal un guvern de tehnocraţi cu mandat de relansare economică. Indiferent de partide sau de forţele din Parlament, acesta ar trebui susţinut mereu. Este răspunsul cel mai concret la criza economică, pentru că discută cel mai bine cu partenerii sociali şi oferă soluţii capabile.

Dacă există o mentalitate europeană care să depăşească interesul personal, caracteristic politicienilor noştri, care să se dezică grupurilor de interese atotprezente în societatea românească, acest guvern de tehnocraţi ar trebui susţinut indiferent de partidele care au majoritate în Parlament", susţine Bogdan Hossu.

"Guvernarea tehnocrată este răspunsul cel mai concret la criza economică, pentru că discută cel mai bine cu partenerii sociali şi oferă soluţii capabile."
Bogdan Hossu
lider sindical

image
image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite