Cum explică România opoziţia faţă de revizuirea tratatelor UE. Scena politică, împărţită în două

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România lui Klaus Iohannis are o altă viziune faţă de Franţa lui Emmanuel Macron FOTO Presidency.ro
România lui Klaus Iohannis are o altă viziune faţă de Franţa lui Emmanuel Macron FOTO Presidency.ro

România se plasează în tabăra ţărilor care nu vor revizuirea tratatelor UE, fiind în interesul său, atât pentru reacţia rapidă în diferite situaţii, dar şi pentru că Uniunea ar trebui să fie concentrată acum pe gestionarea crizelor, nu pe procesul de reformă.

România se numără printre cele 13 state ale UE care nu susţin revizuirea tratatelor de funcţionare ale Uniunii, conform unei scrisori de poziţie dată publicităţii, de Ziua Europei (9 mai), de autorităţile suedeze. Printre ţările semnatare sunt mai multe state nordice, cele baltice, dar şi România şi Polonia. În textul cu pricina, statele semnatare subliniază că nu susţin „încercările necugetate şi premature” de a lansa un proces de revizuire a tratatelor, aşa cum îşi doresc lideri ca Emmanuel Macron (preşedintele Franţei) şi Ursula von der Leyen (preşedintele Comisiei Europene). În contradicţie cu concluziile Conferinţei privind viitorul Europei, statele semnatare arată că UE a reuşit să gestioneze marile crize şi prin prevederile actuale ale Tratatului de funcţionare al UE.

Mizele

Una din mize ar fi eliminarea votului în unanimitate, fiind aplicat unul al majorităţii, dar care să reprezinte minimum 65% din populaţia celor 27 de state membre. Aşadar, marile forţe ale UE, cum sunt Franţa şi Germania, ar putea să-şi impună obiectivele strategice, dacă strâng în jurul lor încă 14 sau 15 state, fiind ignorate state precum cele din Est. De exemplu, pot fi impuse decizii cum ar fi cele referitoare la apărarea comună sub umbrela UE, în condiţiile în care ţările din Est sunt mai degrabă mari susţinătoare ale apărării sub stindardul NATO. Şi în alte domenii ar putea apărea discrepanţe, cum ar fi salarizarea şi tratarea muncitorilor din Est.

În urma solicitărilor presei, Ministerul Afacerilor Externe a venit cu precizări privind decizia României. Modificarea Tratatelor europene este un „exerciţiu deosebit de complex, laborios şi de lungă durată” care „ar putea afecta capacitatea UE de a da un răspuns rapid şi eficient la preocupările prioritare pentru cetăţenii europeni” aşa cum au fost precizate în cadrul Conferinţei privind Viitorul Europei (CoFE), a precizat Bogdan Aurescu. „Progrese importante pot fi realizate şi în cadrul actual al Tratatelor UE şi, aşa cum a reieşit din dezbaterile CoFE, cetăţenii europeni sunt preocupaţi prioritar de aspecte concrete” precum reolansarea economică post-criză, crearea de locuri de muncă, un proces echitabil de tranziţie climatică, sisteme performante de sănătate, acţiunea energică a UE în vecinătate, mai ales în contextul evoluţiilor actuale şi impactului negativ generate de războiul ilegal declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, potrivit MAE. Surse guvernamentale susţin pentru „Adevărul” că România a ales în interesul său, iar acesta e menţinerea situaţiei de fapt. 

„Adevărul” a contactat şi Administraţia Prezidenţială. Luminiţa Odobescu, consilier prezidenţial pentru afaceri europene, a menţionat că instituţia va veni cu o comunicare scrisă privind întreaga problematică.

USR şi PSD, aceeaşi poziţie

Dintre formaţiunile parlamentare, două şi-au manifestat susţinerea faţă de varianta revizuirii tratatelor. Prima este USR, formaţiunea afiliată familiei politice din care face parte şi Emmanuel Macron, adică Renew Europe. „Românii s-au plâns de multe ori că Uniunea Europeană e prea birocratică, ia decizii foarte greu şi are un sistem instituţional prea complicat. Modificările propuse de Conferinţa pentru viitorul Europei sunt exact în spiritul simplificării şi adaptării UE la cerinţele cetăţenilor. Însă aflu cu surprindere că există deja o decizie la cel mai înalt nivel ca România să se opună unor modificări care ar avantaja-o, lucru de neînţeles pentru mine”, a susţinut Dacian Cioloş, eurodeputat care a propus în 2019, în calitate de preşedinte al grupului Renew Europe, iniţierea Conferinţei pentru viitorul Europei.

Surprinzătoare a fost decizia PSD de a susţine această revizuire. Viziunea PSD a fost exprimată de eurodeputatul Victor Negrescu. „Parlamentul European a decis săptămâna trecută convocarea unei Convenţii pentru modificarea tratatelor europene, ca urmare a solicitării venite din partea cetăţenilor în cadrul Conferinţei privind Viitorul Europei. Sprijinim schimbarea modului în care funcţionează Uniunea Europeană atât timp cât scopul este clar: ne dorim să clădim o Europă mai echitabilă şi mai socială, mai apropiată de cetăţeni, mai puţin birocratizată, care nu lasă niciun cetăţean şi nicio ţară în urmă”, a precizat, luni, Negrescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite