Cum a răspuns Rosen Plevneliev, preşedintele Bulgariei, la întrebarea: „De ce nu sunt şi puşcăriile Bulgariei pline de politicieni?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit astăzi, la Palatul Cotroceni, pe omologul său bulgar, Rosen Plevneliev, Preşedintele bulgar este primul lider european care vine în vizită la Bucureşti de când Iohannis şi-a început mandatul. După întâlnirea cu şeful statului român, Rosen Plevneliev este aşteptat de către premierul Victor Ponta, la Palatul Victoria.

UPDATE Preşedintele bulgar Rosen Plevneliev a fost primit de către Iohannis la Cotroceni. Cei doi lideri au făcut o scurtă declaraţie de presă comună.

Plevneliev: Dorim să aprofundăm cooperarea în toate direcţiile posibile. Aceasta este direcţia noastră clară, pe care ne-o fixăm pentru aprofundarea cooperării, pentru un nou imbold. Ne mândrim cu rezultatele obţinute în ultimii 10 ani. Bulgaria şi România şi-au majorat de opt ori schimburile comerciale. România astăzi este al treilea partener comercial al Bulgariei în Uniunea Europeană şi al patrulea în lume. Am obţinut foarte multe. Un milion de români sunt oaspeţii noştri, în Bulgaria. 300.000 de bulgari vizitează România, şi vrem ca aceste cifre să crească. Vorbim de legături energetice, privind gazul, de legături privind infrastructura de transport, vorbim de noi poduri peste Dunăre, de noi proiecte energetice.

Noi am obţinut foarte multe împreună, însă putem mult mai mult. Acesta este mesajul către toată lumea, din vizita de astăzi. Am discutat despre situaţia din Ucraina, aspecte internaţionale. Vrem să aprofundăm cooperarea în privinţa securităţii, a apărării, exerciţii comune în baze româneşti şi bulgăreşti. Conştientizăm că doar integraţi şi împreună putem să fim eficienţi şi să avem succes.

Iohannis: În legătură cu raportul pentru Mecanismul de Cooperare şi Verificare, credem că acum este important ca fiecare dintre ţările noastre să se concentreze asupra implementării recomandărilor din acest raport. Bineînţeles, o bună parte a discuţiilor s-a orientat asupra aspectelor de actualitate ale agendei de securitate. Luând în considerare provocările de securitate din regiune, avem drept obiectiv comun consolidarea apărării colective în cadrul NATO. Dorim creşterea prezenţei NATO pe teritoriul statelor membre din flancul estic, precum şi întărirea capacităţii de reacţie a Alianţei. Nevoia de unitate în mesajele de politică externă este înţeleasă pe deplin de Bulgaria, care a menţinut la rândul său sancţiunile împotriva Federaţiei Ruse şi a posibilităţii extinderii lor în cazul nerespectării acordului de încetare a focului. Ne bazăm în continuare pe o relaţie solidă şi îl asigur pe domnul Preşedinte Plevneliev de dorinţa României de aprofundare a colaborării dintre statele noastre.

Plevneviev, întrebat de jurnalişti care este formula României pentru a umple închisorile cu politicieni şi de ce nu se întâmplă asta şi în Bulgaria. „Prietenii noştri români au cu ce să se laude şi, aici, Bulgaria în mod categoric rămâne în urmă. În acelaşi timp, dacă aveţi în vedere sistemul de drept în ansamblu în Bulgaria, noi avem peste 860 de decizii în instanţă, peste 95% dintre acestea sunt confirmate ca decizii la următoarea instanţă. Asta înseamnă o eficienţă şi o corectitudine. Din alt punct de vedere avem, probabil, 100 de procese de importanţă internaţională şi naţională, mai puţin de 100, unde, din păcate, Bulgaria în momentul de faţă dă dovadă de ineficienţă, se amână şi, din păcate, aici, în aceste procese de o importanţă semnificativă pentru societate noi avem ce să îmbunătăţim. Mă bucur că Parlamentul de la Sofia a adoptat cu majoritate o strategie pentru continuarea reformei în justiţie. Aştept paşi concreţi, acţiuni concrete, văd semnale pozitive în sistemul judiciar din Bulgaria.

 Nu aşteptăm şi nici nu suntem de acord să existe o legătură între MCV şi Parteneriatul Schengen. Este vorba despre două instrumente diferite, nu au nimic în comun. Regretăm că există câteva state europene care condiţionează aceste lucruri, dar nu este corect şi avem convingerea că Parlamentul European a oferit o direcţie în care Schengen este Schengen, MCV este MCV. Comisia Europeană este un partener bun. În ceea ce priveşte Schengen a venit vremea să existe o corectitudine şi în acest sens după cum s-a întâmplat şi cu alte state. De aceea, anul acesta noi ne vom unifica din nou eforturile. Suntem deja în linie dreaptă şi nu aştept o amânare continuă pentru aderarea Bulgariei şi României la Schengen. Nu este corect şi nu merităm asta. Suntem gata şi a venit deja timpul să se ia această decizie“, a spus preşedintele Bulgariei.

Agendă încărcată

Preşedintele bulgar este primul şef de stat care vizitează România după depunerea jurământului ca preşedinte de către Klaus Iohannis. După întâlnirea de la Cotroceni, preşedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, se va întâlni pe rând cu şeful Senatului, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, iar la finalul vizitei cu premierul Victor Ponta.

Rosen Plevneliev este preşedintele Bulgariei din ianuarie 2012, când a câştigat cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale cu un avans de circa 7% faţă de candidatul opoziţiei socialiste, Ivailo Kalfin. A intrat în viaţa politică abia în anul 2009, când a devenit ministru al dezvoltării regionale, fiind cel mai popular ministru în cabinetul premierului Boiko Borisov.

Citeşte şi:

Iohannis, despre criza din Ucraina: Conflictul nu va ajunge la graniţele României, dar cred că s-a ajuns deja prea departe

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a vorbit, joi seară, în cadrul unui interviu acordat Digi 24, despre conflictul din Ucraina şi poziţia statului român în ceea ce priveşte această problemă de geopolitică.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite