Crin Antonescu, la trei ani de la Referendumul din 2012: Suspendarea cuiva ca Băsescu era necesară. Băsescu: A fost mai virulent decât Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul copreşedinte al USL, Crin Antonescu, nu regretă nici astăzi, la trei ani de la Referendumul din 2012, încercarea de a-l demite pe Traian Băsescu din funcţia de preşedinte, precizând că păstrează o amintire dureroasă pentru că voinţa populară a fost anulată. Băsescu arată că Antonescu, din dorinţa „nebună“ de a deveni preşedinte, a fost mult mai virulent pentru suspendare decât celălalt coautor, Victor Ponta, care s-a lăsat convins cu greu.

„În ce mă priveşte, eu nu am invocat niciodată atunci când am renunţat la conducerea PNL faptul că aş plăti vreun alt preţ decât acela că partidul pe care l-am condus nu a reuşit să atingă un anumit scor, să dovedească o anumită forţă, cu care să continue un proiect politic. Pentru că eram liderul acestui partid, am asumat, fie şi singur, consecinţele. Domnul Ponta nu ştiu la ce preţ se referă şi nu pot vorbi în numele domniei sale”, a spus Crin Antonescu, la Digi 24, despre afirmaţia lui Ponta că el şi Crin Antonesuc plătesc preţul pentru „îndrăzneala“ de a-l suspenda pe Băsescu.

Despre referendumul de acum trei ani, Crin Antonescu a spus că poartă amintirea unui act politic pe care l-a parcurs cu bună-credinţă şi cu maximă corectitudine democratică, dar mai ales amintirea dureroasă a unui moment politic din istoria României în care ceea ce este esenţial într-o democraţie - voinţa exprimată democratic a oamenilor - fost anulată, ignorată. „E o amintire amestecată, dar prevalează din punctul meu de vedere această părere de rău”, a subliniat el. În fond, ce e mai grav? E grav că probabil multora dintre cele opt milioane şi jumătate de oameni care au votat – şapte milioane şi jumătate care au votat într-un anumit sens – s-a generat sentimentul că votul lor nu contează, că marile decizii privitoare la soarta unei ţări nu se iau de către ei. Acest lucru se repară dându-le sentimentul legat de ce se întâmplă pe scena publică, politică, că votul lor e decisiv. Nu cred că suntem neapărat foarte serios - sau că sunt liderii politici ai României de astăzi, pentru că nu mă mai număr printre ei - angajaţi pe această cale. Dar calea, categoric, este aceasta“, a mai precizat Crin Antonescu.

Fostul lider PNL a a mai spus că suspendarea „legitimă şi oportună a cuiva ca Traian Băsescu era necesară”.

Crin Antonescu a mai spus că este o problemă că Ponta se plânge de faptul că nu există democraţie în condiţiile în care este prim-ministru. „Pentru că avem o problemă fundamentală: eu pot să fiu de acord cu el, şi chiar sunt, numai că nu sunt prim-ministrul României. Este o situaţie, şi logică, şi politică, inacceptabilă ca un om aflat într-o asemenea funcţie de conducere şi de decizie într-un stat să spună că în statul acela nu există democraţie şi dreptate. Asta este drama şi situaţia penibilă din punct de vedere politic a lui Victor Ponta. Ar trebui de îndată ca în fiecare zi să facă câteva ceva pentru ca aceste lucruri să fie posibile. Dacă nu poate, evident să părăsească această calitate”, a mai spus Crin Antonescu.

„Antonescu a fost nebun să fie preşedinte“

Fostul preşedinte Traian Băsescu a vorbit, într-o emisiune la B1 TV, despre cele două suspendări prin care a trecut. „A fost o nerăbdare a lui Ponta şi a lui Crin Antonescu să ia mai repede puterea. Antonescu visa să fie preşedinte. A fost mult mai agresiv decât Ponta. Ponta s-a lăsat cel mai greu convins. Antonescu voia să ajungă la Cotroceni. Antonescu a fost nebun să fie preşedinte. Dacă se putea, ieri. Îmi dădeam seama că această acţiune va fi plătită electoral. La Crin Antonescu trebuie să vă uitaţi şi la profilul lui psihologic. Este un jucător de poker. Şi-a anunţat demisia din fruntea Senatului, din funcţia de preşeidnte al PNL. A blufat de fiecare dată! A fost situaţia lui Ponta după ce a pierdut alegerile. Dintre cei doi, Antonescu a fost mult mai virulent pentru suspendare, şi mult mai ponderat a fost Ponta“, a spus Băsescu, despre Referendumul din 2012.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite