Ciucă, despre posibila remaniere a lui Dîncu: Trebuie să avem o discuţie deschisă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Nicolae Ciucă a evitat să spună dacă se impune remanierea lui Vasile Dîncu după controversata declaraţie referitoare la negocieri de pace Ucraina-Rusia, însă a menţionat că va avea o discuţie cu ministrul Apărării.

Vasile Dîncu/ Facebook

"Îl aștept pe domnul ministru să revină în țară, trebuie să avem o discuție deschisă față de opinia lui. Nu e opinia Guvernului, trebuie să tranșăm acest subiect", a declarat Nicolae Ciucă, întrebat fiind dacă se impune remanierea ministrului Apărării, Vasile Dîncu. 

Declaraţie controversată

Într-un interviu pentru Prima TV, ministrul Apărării a afirmat că „războiul va mai continua”, iar „singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia”, susținând că țările lumii trebuie să negocieze o pace cu Moscova și garanții pentru Ucraina, întrucât clasa politică din Ucraina nu poate să-și asume pierderea de teritorii. Ar fi „o pierdere injustă până la urmă” pentru administrația de la Kiev, potrivit ministrului Apărării, care a concluzionat că rezultatul ar fi o „înfrângere prea mare” pentru politicienii ucraineni.  

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a reacționat la scurt timp, susținând că propunerea privind negocierile de pace ca singură soluție se înscrie într-un discurs ce aparține manipulărilor rusești.

„Astăzi vreau să adresez acest apel al meu celor din lume care sunt supuși manipulărilor rusești cu privire la presupuse negocieri, despre presupunerile că numai negocierile pot pune capăt acestui crud război terorist rusesc. Dorește statul terorist pace? Evident că nu. O dovedește în fiecare zi și în fiecare noapte”, a transmis președintele Ucrainei, afirmație care, potrivit „Ukrainska Pravda”, a fost un răspuns, indirect, la cele afirmate de Dîncu.

Şi preşedintele Klaus Iohannis a fost tranșant: „În acest război, Rusia atacă Ucraina. Ucrainenii plătesc prețul de sânge în acest război și trebuie să acceptăm ideea, cu toții, că doar Ucraina va decide când și cum, și ce negociază. Această poziție este poziția noastră oficială, este poziția oficială a Uniunii Europene și probabil unii demnitari de la noi trebuie să citească mai frecvent revista presei să afle aceste poziții”.

Opoziția din Parlament  a solicitat chemarea ministrului la „Ora Guvernului” pentru a da explicații.

Critici şi din interiorul partidului

Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, partid din care face parte Dîncu, a criticat, la rândul lui, afirmaţia ministrului Apărării.

„Să ai păreri personale și crezuri, cred că este depășit momentul și nu este cazul să ai păreri personale și crezuri ca ministru al Apărării, într-o perioadă de conflict la granițele României. Dacă doriți o părere personală, categoric da (nr. întrebat dacă ministrul Apărării a greșit prin declarația sa). Ați văzut că a existat și o ieșire din partea președintelui Zelensky, înseamnă că părerea ta contează. Nu este un război al Rusiei cu Ucraina, este un război al țărilor democratice”, a fost reacţia preşedintelui PSD.

Marcel Ciolacu susține că ieșirea președintelui României în urma declarațiilor ministrului Dîncu este una corectă, în condițiile în care acesta este comandatul suprem al armate, potrivit Constituției.

„Când ești ministru al Apărării într-o țară cu cea mai lungă frontieră cu o țară aflată într-un conflict armat, părerea mea este că nu mai ai crezuri. Ai o politică a statului român și te exprimi în consecință de cauză pe politica pe care o are statul român. Președintele, având atribuții, este îndreptățit să aibă această ieșire, nu am nimic împotrivă. Dacă a convenit această ieșire și cu prim-ministrul și mai bine”, a precizat acesta.

Referitor la o posibilă remaniere, Ciolacu a precizat: "Dacă prim-ministru va cere acest lucru în coaliție, vom avea această discuție. Presupun că există niște argumente și niște discuții mai serioase și mai aprofundate decât un punctaj făcut de către președintele României către ministrul Apărării”"

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite