Ciolacu: Dezvoltarea durabilă și combaterea efectelor schimbărilor climatice, piloni de bază pe care România trebuie să evolueze

0
Publicat:

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, marți, că obiective precum dezvoltare durabilă, combaterea efectelor schimbărilor climatice, „trebuie să fie pilonii de bază pe care România trebuie să evolueze”. Șeful Guvernului a subliniat și importanța organizațiilor nonguvernamentale în societate, menționând că este deschis pentru susținerea și promovarea propunerilor în acest domeniu.

Marcel Ciolacu a subliniat și importanța ONG-urilor FOTO Inquam Photos / George
Marcel Ciolacu a subliniat și importanța ONG-urilor FOTO Inquam Photos / George

Sunt onorat să particip la acest eveniment și să salut eforturile depuse de toți cei implicați în promovarea unui mediu înconjurător sănătos și durabil pentru generațiile viitoare. Aprecierea mea se îndreaptă către fiecare dintre dumneavoastră prin rolul activ pe care îl aveți în dezvoltarea și implementarea politicilor publice de mediu în România. De fapt contribuiți atât la protejarea și conservarea resurselor noastre naturale cât și la crearea unui mediu mai curat și mai sigur pentru toți locuitorii României. Vă asigur pe această cale că și în continuare aveți întreaga mea susținere în eforturile depuse”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Premierul a subliniat importanța acestor inițiative cu cât deziderate precum: dezvoltare durabilă, combaterea efectelor schimbărilor climatice, reabilitarea și protejarea zonelor naturale, conservare a biodiversității, educație și conștientizare, „trebuie să fie pilonii de bază pe care România trebuie să evolueze”. Prim-ministru a adăugat că, după părerea sa, toate aceste obiective trebuie să se materializeze în parteneriate între sectorul public și societatea civilă, amintind de recomandările Comisiei Europene, ca parte a Strategiei Europene 2020 pentru o creștere inteligentă durabilă și favorabilă incluziunii.

Cu ocazia Zilei Mondiale a ONG-urilor premierul a subliniat și importanța organizațiilor nonguvernamentale în societate prin „impactul pozitiv al politicilor propuse de acestea” mulțumind fondatorilor, angajaților, voluntarilor, membrilor și susținătorilor acestor organizații.

Prim-ministrul a nominalizat trei dintre proiectele de succes care au fost derulate în ultimii ani, la noi în țară și ale căror propuneri de politici publice alternative la cele formulate de Guvern „contribuie la promovarea unei dezvoltări sustenabile a comunităților și a societății în general”.

  1.   „Proiectul Politici Publice pentru Dezvoltare Durabilă implementat de centrul pentru politici durabile Ecopolis, împreună cu asociațiile Mai Bine din Iași, Biosilva din Suceava, 2 Celsius și Ecoteca din București. Proiectul a vizat șase domenii prioritare de mediu: creșterea accesului de apă potabilă în spațiul public, gestionarea deșeurilor din produse farmaceutice din afara circuitului sanitar-medical, creșterii calității aerului, crearea unui infrastructuri de reîncărcare publică a vehiculelor electrice, diminuarea risipei alimentare și îmbunătățirea legislației în domeniu pădurilor și arilor protejate din România prin aplicarea principiului transparenței. 
  2. Promovarea cercetării și protejării mediului, desfășurat de fundația DALA în parteneriat cu asociația Peisagiștilor din România, USAMV Cluj Napoca, având ca obiect ecosistemele fragile din munții Făgărașului. Prin acest proiect s-au dezvoltat soluții inovatoare pentru protejarea comunităților locale împotriva inundațiilor și pentru restaurarea corpurilor de apă afectate de intervențiile umane din ultimele decenii. Față de metodele tradiționale de amenajare a râurilor împotriva inundațiilor, s-a venit cu o abordare alternativă și durabilă. 
  3. Un proiect de suflet, Via Transilvanica , derulat de Asociatia Tășuleasa Social din Bistrița, un model de dezvoltare durabilă a turismului. Sunt sigur că Via Transilvanica va deveni un real motor de regenerare și de dezvoltare economică pentru zonele rurale care și-au păstrat nealterate patrimoniu natural, arhitectura și tradiția. Via Transilvanica este un exemplu de sustenabilitate în turism pe care îl putem multiplica prin proiecte similare viitoare prin care românii să se simtă mândri și care poate fi perfect integrat în campania demarată deja cumpără românește”, a spus Marcel Ciolacu.

Premierul a mulțumit celor implicați în aceste inițiative „pentru eforturile și consecvența” de care dau dovadă, adăugând că are „toată deschiderea în susținerea și promovarea propunerilor” venite din partea acestora.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite