Cine sunt parlamentarii care au pus lacăt pe CV

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu toate că dețin o funcție publică prin care reprezintă zeci de mii de cetățeni, peste 30 de deputați și senatori au omis să își publice CV-ul pentru a arăta ce îi recomandă pentru Legislativ.

FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

20 de deputați și 16 senatori nu și-au publicat CV-ul, unii fiind chiar în cel de-al treilea an de mandat, dând dovadă astfel de lipsă de transparență. De asemenea, cei mai mulți dintre aceștia sunt din partidele Puterii. Pe primul loc ca număr de parlamentari care au ales lipsa de transparență sunt liberalii, urmați de membrii PSD.

Fruntașii PNL și PSD. Guvernanți fără CV în Parlament

În cazul PNL este vorba despre 11 deputați, printre care și fostul ministru al Sănătății Nelu Tătaru. La acesta există un CV publicat, în 2020, dar pe pagina Ministerului Sănătății, pe care îl conducea, unde sunt date doar despre studii și activitatea politică.

Un alt fost ministru liberal, Florin Claudiu-Roman, și-a eliminat CV-ul de pe pagina Legislativului, în urma unui scandal privind acuzații de plagiat în lucrarea de disertație. Dintre deputații liberali care au ales să nu își publice CV-ul mai fac parte Tudor Polak, Valentin-Ilie Făgărășan, Olivia-Diana Morar, Alexandru Popa, Gheorghe Pecingină, George-Cătălin Stâncă, Maria Stoian, Cosmin Șandru, Cristina-Agnes Vecerdi.

La Senat, alți 9 aleși nu și-au publicat CV-ul, printre ei fiind chiar premierul Nicolae Ciucă și fostul ministru al Educației Sorin Mihai Cîmpeanu, în ciuda faptului că activitatea lor profesională este publică, Ciucă fiind ministru al Apărării și apoi premier. Pe lista senatorilor se mai află și Liviu Dumitru Voiculescu, Ciprian Pandea, Septimiu-Sebastian Bourceanu, Liviu Brătescu, Ion Iordache, Eugen Pîrvulescu și George Scarlat.

Și la PSD sunt opt cazuri cu aleși fără CV-uri publice. La Camera Deputaților, este vorba despre Radu-Mihai Cristescu, Laurențiu-Daniel Marin, Radu Mihai Popa, Paul Stancu și Irinel Ioan Stativa. La Senat, cei care nu și-au publicat CV-ul sunt Ion Mocioalcă, Eusebiu-Manea Pistru și liderul PSD Iași Maricel Popa.

Inclusiv la UDMR sunt parlamentari lipsiți de transparență la acest capitol. Doi membri ai uniunii de la Senat nu și-au publicat CV-ul: Turos Lorand și Levente Novak. Grupul minorităților din Camera Deputaților are și el trei parlamentari fără CV, fiind vorba despre Ognean Crîstici, Varol Amet și Silviu Feodor.

Alți trei aleși care au omis să își depună CV-ul sunt senatorii neafiliați Ovidiu Iosif Florean (Forța Dreptei), Diana Iovanovici Șoșoacă și deputatul Mihai Ioan Lască.

Cauza absenței CV-urilor

În urma prezentării cazurilor, purtătorii de cuvânt ai PNL, Ionuț Stroe, și PSD, Radu Oprea, au susținut că problema va ajunge la parlamentari odată cu începerea noii sesiuni legislative.

Contactat de „Adevărul” pentru un punct de vedere privind numărul mare de parlamentari PNL care nu ș-au depus CV-ul, reprezentantul liberalilor, Ionuț Stroe a explicat că în opinia sa, orice parlamentar atâta timp cât are pretenția exemplului public, trebuie să fie un exemplu public, arătând totodată că nu vede o problemă în publicarea acestor informații, fiind de părere că acest lucru este normal și obligatoriu.   

Deși fenomenul acesta a mai fost constatat în spațiul public, iar o parte dintre aleșii Legislativului și-au completat datele între timp, purtătorul de cuvânt al PNL a plasat vina privind lipsa CV-urilor pe neglijență.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, care este și lider de grup la Senat, a declarat pentru „Adevărul” că va rezolva chestiunea la începutul sesiunii parlamentare. „Am crezut că în momentul în care au intrat în Parlament, fiecare și-a depus CV-ul, așa cum este regula. 

Încălcarea regulamentului Camerei Deputaților

Dacă în cazul Senatului este vorba doar despre o chestiune care ține de moralitate, în cazul deputaților, aleșii încalcă regulamentul Camerei inferioare a Parlamentului.

Potrivit alineatului (7) al articolului 12 al regulamentului Camerei Deputaților, „în condiţiile alin. (1) şi (2), deputaţii depun odată cu declaraţia de avere şi declaraţia de interese, la secretarul general al Camerei Deputaţilor, un curriculum vitae”. De asemenea, potrivit prevederilor, documentul „se publică pe site-ul Camerei Deputaţilor la secţiunea de prezentare a fiecărui deputat”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite