Cei 12 apostoli liberali ai plagiatelor. Cine sunt senatorii interesaţi direct

0
Publicat:
Ultima actualizare:

12 senatori ai PNL au votat cot la cot cu parlamentarii din PSD, ALDE, PMP şi UDMR proiectul de lege prin care sunt avantajaţi cei care plagiază. Printre aceştia sunt „grei“ ca Teodor Atanasiu sau Mariana Câmpeanu, dar şi politicieni cu doctorate, ca Marius Neculoiu şi Corneliu Popescu.

Votul electornic publicat pe site-ul Senatului arată că dintre cei 90 de senatori care au votat pentru proiectul de lege dă posibilitatea unui plagiator să renunţe de bunăvoie la doctorat, fără să răspundă pentru frauda intelectuală, iar titlurile de doctor sunt acordate şi retrase de universităţi, nu de Ministerul Educaţiei, sunt, pe lângă parlamentii din PSD, ALDE, UDMR şi PMP, 12 liberali. 

Între cei 12 se numără aleşi cu influenţă în partid precum Teodor Atanasiu, fost ministru al Apărării, sau Mariana Câmpeanu, fost ministru al Muncii. Atanasiu e cunoscut mai ales pentru că e unul dintre principalii negociatori când vine vorba de alianţe cu alte partide, în special cu PSD, din acest motiv fiind considerat şi un „sforar“ al PNL. Pe de altă parte, Câmpeanu a fost implicată, la rândul său, în chestiuni controversate. Un asemenea caz a fost cel în care soţul acesteia a fost încadrat în gradul I de invaliditate, adică cea mai gravă stare, cu toate că era sănătos.

Un alt senator care a votat alături de PSD a fost Marius Nicoară, parlamentar care într-o şedinţă de plen din mai 2012 a fost surprins când se uita la filme porno. Lista completă a liberalilor care au votat pentru susţinerea proiectului de lege îi mai conţine pe: Ciprian Rogojan, Valeriu Boeriu, Octavian Motoc, Marius Neculoiu, Corneliu Popescu, Viorel Grigoraş, Titus Paşca, Eugen Ţapu şi Marius Paşcan. 

„Îmi este ruşine de ruşinea lor“

„Personal, îmi este ruşine de ruşinea celor care şi-au exprimat votul de astăzi din Parlament referitor la problema plagiatului. Universităţile ar trebui să fie responsabile cu aplicarea sancţiunilor, dar ce se poate face când unele universităţi îi acoperă pe plagiatori?“, a afirmat Radu Carp, secretar executiv al PNL, în condiţiile în care în ziua votului, Biroul Politic Naţional al PNL a stabilit ca liberalii să susţină cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis.

Deloc deranjat de susţinerea unui asemenea proiect a fost liberalul Ciprian Rogojan. „M-am gândit că trebuie să existe autonomia universităţilor“, a declarat Rogojan pentru News.ro.  Mai tranşant a fost Eugen Ţapu. „Biroul Politic face recomandări, nu obligă parlamentarii cum să voteze. Aşa este în toată Europa şi în lumea civilizată. De aia am considerat că trebuie respectată autonomia universitară“, a subliniat Ţapu.

Întrebată de ce a votat pentru lege, Câmpeanu a pasat răspunderea spre liderul de grup, Ion Popa, cel care însă nu a fost la şedinţa de luni, fiind plecat într-o delegaţie. 

„A fost o decizie în cadrul BPN-ului. Nu a mai fost nevoie să discutăm aceste lucruri. Decizia era de susţinerea poziţiei domnului preşedinte Klaus Iohannis. Adică să mergem în formula pe care a cerut-o domnul preşedinte în cererea de reexaminare. Nu a mai fost nevoie de precizări ulterioare“, a declarat pentru „Adevărul“ viceliderul liberal de la Senat, Dorin Dobra. Întrebat dacă senatorii care au votat contrat liniei partidului vor fi sancţionaţi, senatorul liberal a evitat răspunsul. Însă, potrivit unor surse politice, senatorii frondişti, cum sunt Atanasiu sau Câmpeanu, nu vor primi nicio sancţiune, fiind lăsaţi în pace. Mai mult, Atanasiu deschide lista de Senat de la Buzău. 

Votul din Senat face prima victimă: chiar preşedintele CNATDCU 

Decizia Senatului de a aproba legea prin care analiza suspiciunilor de plagiat nu mai revine CNATDCU, ci universităţilor, cea dintâi rămânând o instanţă de apel, nu a rămas fără ecou în lumea academică.

Academicianul Viorel Barbu a demisionat din calitatea de preşedinte al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare. „Mi-am dat demisia. Nu are rost să rămân în fruntea unei instituţii decorative“, a declarat Viorel Barbu, potrivit News.ro. Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a declarat că nu va comenta în niciun fel decizia academicianului, până nu va vorbi cu acesta. „Am primit luni aseară un mesaj de la domnia sa (Viorel Barbu - n.r.), nu ştiu dacă este finală această hotărâre, urmează să verific, am încercat să vorbesc la telefon cu domnul academician Barbu, nu am reuşit, deci nu vă pot spune că asta este decizia finală, dacă decizia are legătură cu ce s-a votat în Senat urmează să aflu. Nu voi face niciun comentariu până nu vorbesc cu domnul academician Barbu“, a spus ministrul Educaţiei cu privire la demisia preşedintelui CNATDCU.

„Ruşine Parlamentului!“

Expertul în Educaţie Marian Staş consideră gestul academicianului o probă de integritate, dar şi o palmă dată Parlamentului. „Academicianul Viorel Barbu este un om care ştie ce înseamnă valoarea comportamentului onest, integru. Este un mesaj care ar suna cam aşa: Ruşine, ruşine Parlamentului!, cam aşa interpretez gestul lui Viorel Barbu. Este un război total. Viorel Barbu şi Marius Andruh (vicepreşedintele CNATDCU - n.r.) se poziţionează la modul absolut, nu există relativităţi în materie de integritatea comporamentului academic. Este un conflict între lumea integră şi impostura politică. Nu vrea să gireze o formă fără fond“, a comentat Staş. Expertul susţine că legea ar putea fi intoarsă, dacă comunitatea academică ar acuza şi ar da un semnal care să întoarcă legea din drum.

Academicianul Viorel Barbu a fost numit pe 16 iunie preşedintele CNATDCU, iar în subordinea lui instituţia a constatat plagiatul în cazul lucrărilor de doctorate semnate de Victor Ponta şi Gabriel Oprea. Totodată, marţi seara, până la ora 24.00, era aşteptat verdictul în cazul fostului ministru de Interne Petre Tobă şi al primarului oraşului Voluntari, Florentin Pandele. 

Tobă nu se lasă

Fostul ministru Petre Tobă a depus, luni, la Parchetul General o plângere penală împotriva CNATDCU,  acuzând că experţii noii comisii, care i-au dat verdict de plagiat, s-a constituit ilegal. Petre Tobă ar reclama, astfel, că membrii Consiliului General al CNATDCU au săvârşit abuz în serviciu, când au hotărât să constituie o nouă comisie de experţi. CNATDCU urma să ofere, marţi, la ora 24.00, un răspuns final asupra suspiciunilor de plagiat în cazul lui Tobă şi Pandele, termen până la care membrii Consiliului General aveau timp să aprobe sau să respingă verdictul de plagiat oferit de comisia de experţi.

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite