UMDR nu participă la votul conducerii ANRE. Reacția lui Ciucă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul a reacționat după ce UDMR și-a anunțat intenția de a nu participa la ședința în care va fi validată viitoarea conducere a ANRE. Ciucă susține că „este decizia dumnealor” și precizează că încă nu au fost finalizate alegerile în Parlament.

FOTO: Mediafax
FOTO: Mediafax

Referitor la împărțirea funcțiilor din cadrul Agenției Naționale de Reglementare a Energiei, premierul Nicolae Ciucă a precizat că trebuie văzut „cum se finalizează alegerile din Parlament”. 

Surse din conducerea comisiilor care i-au audiat pe candidații la șefia ANRE au precizat pentru „Adevărul” că reprezentantul UDMR a fost audiat doar pentru funcția de vicepreședinte. Prin urmare, la votul de azi Nagy-Bege Zoltan ar putea să nu mai prindă un nou mandat, în condițiile în care Gabriel Andronache (specialist în energie, cu nume similiar cu cel al liderului de grup al PNL de la Cameră) are susținerea PSD.

Din acest motiv, membrii UDMR au decis să nu participe la ședința în care se va vota viitoarea conducere a ANRE.

Deputatul Csoma Botond a precizat că UDMR nu va solicita un alt post după ce a pierdut funcția de vicepreședinte în instituție. 

„La votul privind ANRE (din plenul comun al Parlamentului - n.r.) nu vom participa, pentru că noi credem că e o situaţie injustă. Am avut un om competent la ANRE, nu am propus un politruc, este un om profesionist şi în acelaşi timp şi curajos. În multe momente delicate nu a fugit ca alţii, a dat declaraţii, a discutat cu presa, cu opinia publică şi este şi un profesionist şi credem că locul lui ar fi fost acolo. Din acest motiv nu vom lua parte la acest vot", a declarat Csoma Botond, la finalul ședinței UDMR.

De asemenea, acesta a precizat că fostul vicepreședinte al ANRE, susținut de UDMR, își merita postul în continuare și din acest motiv au decis să nu participe la ședință.

„Nagy-Bege Zoltan și-a făcut treaba foarte bine și își merita locul, din acest motiv am ales să nu participăm. Credem că domnul Nagy-Bege Zoltan este un profesionist și considerăm că locul lui ar fi fost în continuare în conducerea ANRE”, a adăugat deputatul UDMR.

Deputatul UDMR Lorant Antal a precizat că   deputații uniunii nu vor participa la votul de astăzi și a motiv decizia prin faptul că „considerăm că nu e nevoie să votăm şi noi şi să participăm la acel fenomen unde nu e nevoie de cunoştinţele, de specialiştii UDMR. A fost o comunicare clară, dar, pe acest subiect ANRE, PNL - PSD au decis să ia toate locurile, în speţă PNL a luat şi poziţia de vicepreşedinte şi un membru în Comitetul de reglementate”, potrivit Agerpres.

Lorant Antal susține că poziția UDMR „nu are legătură cu funcționarea coaliției de guvernare”.

„Vorbim punctual pe poziţia de vicepreşedinte în conducerea ANRE şi vorbim şi despre acea cutumă prin care UDMR a fost prezent. (...) Vorbim despre un specialist pe care mai ales presa a avut oportunitatea să comunice cu dumnealui în plină criză energetică şi care a avut o contribuţie extrem de importantă", a precizat parlamentarul UDMR, potrivit sursei citate.

Lefuri de zeci de mii de lei la ANRE

Funcția de șef al ANRE este una din cele mai bănoase din întreg sistemul public. Circa 12.000 de euro este salariul mediu lunar al șefului ANRE. Cifrele pot fi văzute prin consultarea declarațiilor de avere a lui Dumitru Chiriță, cel care a condus ANRE în ultimii cinci ani și jumătate. De asemenea, un membru simplu beneficiază de un salariu mediu de 10.000 de euro. 

În spațiul public, singurul care a fost prezent din interiorul ANRE a fost  Nagy-Bege Zoltan, în condițiile în care Dumitru Chiriță nu a acordat niciun interviu și nu a făcut nicio conferință de presă. Nici Mircea Man, celălalt vicepreședinte al ANRE, nu a avut intervenții publice. De altfel, tăcerea de la vârful instituției a fost motiv de dispute în Coaliție.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite