Ce soluţii are Ponta pentru adoptarea Codului Fiscal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta are la dispoziţie două variante pentru a adopta noul Cod Fiscal: cu votul parlamentarilor convocaţi în sesiune extraordinară sau prin ordonanţă de urgenţă a Guvernului.

Premierul Victor Ponta a declarat marţi că ia în calcul mai multe variante pentru adoptarea noului Cod Fiscal şi a avansat un termen până la care intenţionează să aplice o soluţie. „Până la 1 septembrie, într-o formulă constituţională, o să avem şi Codul Fiscal, şi reducerea TVA de 19%“, a spus Ponta.  

Soluţiile discutate în coaliţia de guvernare au fost prezentate, ulterior, de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici: sesiune extraordinară în Parlament sau  ordonanţă de urgenţă prin care să fie adoptat fie întregul pachet de măsuri cuprinse în Codul Fiscal, fie o parte dintre dispoziţii. „Soluţiile sunt: fie Parlamentul în sesiune extrordinară va adopta Codul Fiscal în foma în care a fost trims de preşedinte, fie în Guvern printr-o ordonanţă să fie adoptat. Urmează să avem o discuţie, eu o să prezint posibile scenarii: Parlamentul, în sesiune extraordinară; Guvernul, la pachet sau măsură cu măsură până la final de august şi decizia o vom lua în Guvern", a spus Teodorovici.

Din declaraţiile celor doi reiese, astfel, că premierul a renunţat la ideea angajării răspunderii asupra proiectului, dar ia în continuare în calcul convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare.

În cazul în care PSD decide să convoace sesiune extraordinară pentru adoptarea noului Cod Fiscal, asigurarea voturilor necesare pentru adoptarea proiectului ar fi simplă, mai ales că liberalii au anunţat că vor vota încă o dată proiectul, dacă Guvernul prezintă, în Parlament, estimările privind impactul bugetar al scăderilor de taxe. Chiar şi fără votul PNL, însă, UNPR a anunţat, prin vocea senatorului Haralambie Vochiţoiu, că susţine Codul Fiscal, întrucât este vorba despre „o problemă de guvernare“. La rândul lor, cei de la UDMR au susţinut Codul Fiscal şi îl vor sprijini în continuare, a arătat liderul UDMR Kelemen Hunor, care a încercat să împace ambele tabere. 

Asumarea răspunderii, neconstituţională

O altă variantă pe care Victor Ponta a expus-o în repetate rânduri, dar despre care nu a mai vorbit marţi ar fi angajarea răspunderii Guvernului asupra noului Cod Fiscal. Opoziţia a atacat însă această opţiune, prin vocea copreşedintelui PNL Alina Gorghiu, pe motiv că ar fi neconstituţională.

 Într-adevăr, există două decizii ale CCR care tratează chiar asumarea răspunderii Guvernului asupra unui proiect aflat în dezbatere parlamentară. Judecătorii Curţii invocă jurisprudenţa anterioară în motivarea Deciziei nr. 1431 din 2010, în care susţin că „la această modalitate de legiferare trebuie să se ajungă in extremis, atunci când adoptarea proiectului de lege în procedura obişnuită sau în procedura de urgenţă nu mai este posibilă ori atunci când structura politică a Parlamentului nu permite adoptarea proiectului“.

În aceeaşi motivare, magistraţii CCR spun, astfel, că Guvernul îşi poate asuma răspunderea asupra proiectului doar când a epuizat celelalte căi de adoptare a proiectului sau când nu are majoritate în Parlament, ambele situaţii fiind însă excluse în cazul coaliţiei PSD-UNPR-PC care beneficiază atât de voturile majorităţii parlamentarilor, cât şi de posibilitatea convocării Parlamentului în sesiune extraordinară.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite