Băsescu: Ponta trebuie să facă frumos, ca maimuţica, să rămână şef de partid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Invitat la emisiunea Naşul de la B1TV, preşedintele Traian Băsescu a vorbit, miercuri seară, despre actualele probleme cu care se confruntă România, despre planurile de viitor ale ţării şi nu a omis să critice opoziţia. 

Băsescu despre Băsescu:

- În cinci ani şi jumătate, cei care l-au făcut pe domnul Constantinescu să se recunoască înfrânt nu au reuşit să obţină un compromis cu mine, fie că e vorba de Sorin Ovidiu Vîntu, Dinu Patriciu sau Dan Voiculescu. Continui să fiu un politician care spune: "nu am ce să negociez cu voi", chiar dacă asta implică costuri politice cauzate de campaniile de presă ale trusturilor lor de presă.

Despre cheltuielile sociale:

- Nu mai putem consuma mai mult decât producem dacă vrem să nu prăbuşim România. Dacă vrem să putem construi autostrăzi nu mai putem continua aşa.

- La finalul mandatului guvernului Năstase, adică la începutul guvernului Tăriceanu erau 6 366 675 de asistaţi social. La finalul lui 2008 erau 13 855 624 de asistaţi social. Dacă în 2004 cheltuielile cu asistenţa socială ne costa 3,9 miliarde lei, în 2008 aceste cheltuieli au ajuns la 16,2 miliarde de lei. În prezent avem 11,2 milioane de asistaţi social.

- Aici sunt autostrăzile, în demagogia de ada ajutoare sociale şi celor care aveau nevoie şi celor care nu aveau nevoie. Dar ele erau aducătoare de voturi. Acestea sunt costurile demagogiei politice.

- Anul viitor vom avea un deficit la bugetul de pensii de 3,6 miliarde de euro. Acest deficit nu poate fi transferat din bugetul de  stat pentru că nu avem venituri, astfel că aceşti bani trebuie împrumutaţi. Ce nu înţeleg românii este că tot ei vor plăti împrumuturile, cei angajaţi în câmpul muncii prin taxe şi impozite şi cei din sectorul privat.

- Nu cred că putem vorbi de trădători, dar de politicieni lipsiţi de responsabilitate da. Cum poţi să ai creştere economică şi un deficit uriaş?!

- Nu-mi place ce fac acum când le spun românilor că avem nevoie de austeritate, dar între plăcere şi responsabilitate, aleg responsabilitatea.

- Preşedintele Traian Băsescu a fost prezent miercuri şi la Radio România Actualităţi, unde a vorbit despre răul care ne aşteaptă în 2011, despre scandalul pe Legea pensiilor din Parlament şi despre viitorul acord cu FMI. Află aici ce a spus Traian Băsescu la RRA.

Despre Victor Ponta:

- Ştie foarte bine că partidul său a făcut o negociere, ştie că liderului grupului său a iniţiat această negociere. Ştiu şi cu cine s-a făcut această negociere. A fost o negociere care a durat vreo patru zile, când a fost transmisă premierului. S-a spus: "Daţi-ne banii aştia şi nu participăm la vot".

- E imposibil ca un lucru negociat de grupul parlamentar să nu-l afle şeful partidului. Lui i-a fost teamă că se va afla de la PDL sau a simţit reacţia retincentă a premierului de a împărţi banii în felul acesta. Victor Ponta e nimic pentru PSD şi încearcă să se legitimeze prin acţiuni de-astea kamikaze. El trebuie să facă frumos, ca maimuţica, să rămână şef de partid. Asta mă face să constatat că nu doar faţa îl arată imatur, dar şi comportamentul demonstrează lipsa lui de pregătire politică.

- Ponta a venit preş la mine în birou şi mă întreba dacă-l pot sprijini la competiţia pentru alegerile de la primăria Capitalei, în 2008. I-am spus nu, pentru că nu are şanse. Tot el discuta, înainte de alegerile din PSD, un portofoliu de ministru, prin ieşirea din PSD. Nu sunt pe măsura obrăzniciei acestui puşti imatur. De circa 8 luni tot aştept să apară decenţa în comportamentul lui. Eu îl invit public la decenţă.

- El nu înţelege cât rău face României prin refuzul de a discuta.

Despre scandalul banilor ceruţi de PSD pentru legea pensiilor:

- Am câteva documente cu repartiţia banilor pentru PSD, informaţia, când au început negocierile. Au fost negocieri care au durat vrreo patru zile. S-a negociat în fază iniţială la nivelul şefilor de grupuri parlamentare, Toader cu Duşa, după care s-au dat unele linii de repartiţie a banilor şi, după patru zile, a şi fost transmisă premierului de grupul PDL solicitarea PSD ca să nu participe la vot. Asta a fost condiţia. Daţi-ne banii aceştia şi nu participăm la vot

- Dacă Guvernul Boc ar da aceşti bani, public i-aş cere premierului Emil Boc demisia. Sigur, ar putea să şi-o dea sau nu, dar nu poţi să faci târguri de acest gen. Nu cu bani publici. Sunt convins că premierul nu va accepta un astfel de târg.

- Eu trebuie să văd întâi conţinutul legii, eu nu mă pot pronunţa pe procedura parlamentară. Dacă domnul Ponta ar fi fost matur, se adresa Comisiei de imunităţi a Parlamentului. A doua zi, sunt convins, că, dacă aş interveni în treburile ale Parlamentului, a doua zi ar spune de dictatorul de la Cotroceni, care s-a băgat în proceduri parlamentare.

Despre pensii:

- Noua lege a pensiilor garantează că statul poate să le plătească. Sigur, tot va mai trebui să împrumutăm bani

Unde sunt banii de la FMI

- În salarii şi pensii. Acolo s-au dus banii. Anul acesta s-a început crearea premiselor ca ceea ce împrumutăm să nu mai cheltuim integral pentru consum, ci să ducem ceva şi către investiţii. S-a început cu reducerea cheltuielilor în sectorul bugetar. Sper ca până la sfârşitul anului, Guvernul, în toate structurile şi în toate ministerele sale, să ducă la sfârşit acest proces de reducere a numărului de salariaţi prin selectţie: incompetenţii să plece, cei competenţi să rămână.

- Trebuie să reducem şi cheltuielile sociale, cu cel puţin 5-7 procente.

Cine vine după Traian Băsescu

- Nu cred că această clasă politică se va limita la a oferi românilor un Victor Ponta care e în stare să vină să lingă preşul să vadă dacă pot să-l fac primar general.

- Eu m-aş uita la câţiva dintre primarii extraordinari care sunt acum, şi la PDL şi la PSD, oameni care au dovedit calitatea de a fi apropiaţi de oameni şi care le pot rezolva problemele. Dacă vă uitaţi la ei, puteţi depista cel puţin astfel de şase oameni care au confirmat în administraţia locală. M-aş uita la oameni de gen Preda, Monica Macovei, Sever Voinescu, Baconschi. Sunt oameni care au venit recent în politică, au anumite frustrări pentru că au văzut şi jocuri de nepotism şi îndreptare de resurse mai mult sau mai puţin politizat.

- Finaţiştii-s prea bine plătiţi ca să se apropie de partidele politice. Mugur Isărescu a respins categoric. Sunt convins că-mi va fi foarte greu să-l mai conving pe Lucian Croitoru să se mai apropie de politică.

Despre Crin Antonescu

- Pe el l-am ajutat într-un moment de criză a lui, când nu-l mai primea nicio organizaţie să candideze undeva, era deputat de Tulcea, în 2004. Şi m-a rugat Stolojan, la schimbarea de ştafetă, să am grijă, că a avut o situaţie grea, şi într-adevăr aşa a fost. Şi l-am pus pe lista de Bucureşti. Are 1% prezenţă, la fel a făcut şi înainte, de s-a ajuns la o intervenţie să-l pun undeva pe o listă. Şi el şi Ponta s-au întâlnit cu mine în momente în care trebuiau ajutaţi şi aveau alt ton atunci. Asta mă surprinde.

- Eu am considerat că datorez foarte mult lui Petre Roman. Chiar când a fost acid cu mine nu aţi văzut nicio reacţie de-a mea la adresa lui.

Despre Mircea Geoană

- E prea slab pentru jocul politic mare. E dependent şi niciodată nu poate lua o bătălie politică pe cont propriu, doar dacă are mare susţinere, şi de la Vântu, şi de la partid, şi de la Dragnea, lui îi trebuie susţinere de la toată lumea. Mie îmi ajunge susţinerea soţiei.

Relaţia cu Boc şi Guvernul

- Nu pot fi supărat, ci doar nemulţumit că lucrurile nu se fac mai repede.

Despre criză

- Noi suntem într-un moment crucial. Criza a devoalat la toate statele, tot cancerul din sistemul lor de finanţare. Sunt ţări mai dezvoltate decât România care stau mai rău decât noi la capitolul datoriei publice şi chiar al deficitelor. Dar nu pe ei îi plâng eu: ei au nivelul tehnologic, economic, social să treacă peste momentul ăsta. Noi avem datorie publică încă acceptabilă, un deficit bugetar pe care-l putem corecta prin voinţa şi acceptarea noastră. Deci noi putem să ne rezolvăm problemele de dezechilibre bugetare prin voinţa noastră, nu numai a oamenilor politici, ci şi a celor care trebuie să accepte aceste măsuri.

Despre Sorin Ovidiu Vîntu

- Cu ce preşedinte poate să stabilească un infractor planul de evoluţie al României? Arătaţi-mi preşedintele care discută cu unul acuzat penal, e de notorietate că se află în spatele FNI, FNA. Şi în ce copndiţii? Pe DN1, la el acasă, unde? Eu m-am întâlnit şi cu Patriciu, şi cu Voiculescu, şi cu Vîntu, în timpul mandatului meu. Niciodată abordările mele nu au fost legate de ce am eu de făcut, ci despre ce au ei de făcut, iar răspunsul meu a fost întotdeauna ce spune legea. Eu nu discut cu oameni din afara structurii în care lucrez, despre ce am de făcut.

- Nu am considerat că trebuie să-i răspund domnului să nu se interpreteze că influenţez vreo decizie a instanţelor.

Vom avea parlamentari mai puţini?

- Eu sunt convins că da. Am considerat că nu e momentul şi nici nu se poate organiza în 3-6 luni un referendum, de aceea nu am înaintat proiectul de revizuire a constit către Parlament dar eu sunt convins că se va continua procesul de reformă a structurii politice a României şi prin clarificare votului uninominal şi se va revizui şi Constituţia.

Pârghiile pentru o mai bună funcţionare a Justiţiei

- Nu am nici una, din păcate. Singurele zone în care pot să fac ceva sunt legate de numirile la vârf în Justiţie. Spre marea mea satisfacţie, CSM mi-a propus două femei în fruntea Înaltei Curţi de Justiţie şi Casaţie. Eu cred că femeile vor fi mult mai oneste şi am speranţă că judecătoarele pe care le-am numit săptămâna trecută vor schimba abordările justiţiei în România.

Viziunea pentru România

- Viziunea pentru România nu poate fi decât una care are ca proiecţie evoluţia europeană. Viziunea legată de România este o accelerare a procesului de integrare care înseamnă dezvoltare prin utilizarea banilor europeni pe programele convenite. Viziunea e legată şi de modernizarea statului, mai suplu, mai eficient. Cred că dacă românii sunt corect informaţi putem deveni o ţară în care să ne respectăm unii pe alţii şi să fim solidari cu viitorul ţării.

- Avem obligaţia să ne facem cunoscute valorile care caracterizează poporul român, legate de inteligenţă, omenie. Şi mai cred că România are un potenţial extraordinar să se dezvolte şi să garanteze cetăţenilor ei un trai decent pe termen scurt şi mediu, prosperitate mai târziu, când vom recupera decalajul faţă de ţările care nu au beneficiat de comunism.

Trei priorităţi pentru România

- Infrastructură, mediu (îndiguirea marilor râuri), combaterea poluării.

Serviciile secrete funcţionează după legi europene, în mod onest? pot fi lăsate şi sub alt preşedinte?

- Dincolo de ce se ştia despre Serviciile Secrete, vreau să ştiţi un lucru pe care-l spun cu toată responsabilitatea: când domnul director Timofte conducea Serviciul Român de Informaţii, Sorin Ovidiu Vîntu avea o influenţă extraordinară în acest serviciu. Nu se mulţumea doar să primească informaţii care rezultau din ascultările cu mandat, dar influenţa chiar numiri de şefi, la nivel judeţean, la nivel de secţii, în SRI.

- Servicul nu mai e cel din 2006. Aducerea unui parlamentar PSD în fruntea SRI a fost un lucru care mi-a creat detaşarea de a lucra cu acest serviciu. Dacă aş fi pus un om din PD, nu ar fi fost credibilă colaborarea între mine şi acel om. S-au predat peste 2 milioane de dosare, au fost trecuţi în rezervă toţi generalii care proveneau dinainte de Revoluţie. În momentul de faţă, serviciul nu se mai ocupă decât de ceea ce-l obligă legea să se ocupe.

- Nu înseamnă că, în calitate de şef al statului, nu am informaţie sensibilă, care afectează, într-un mod sau altul, interesul naţional. Fie că e vorba de zona energetică, acţiuni care nu-s în linie cu legislaţia română.

Relaţia cu Sarkozy şi problema ţiganilor

- Am o relaţie foarte bună. La Bruxelles ne-am întâlnit, eu am avut poziţie similară cu a Comisiei Europene şi în discuţia privată, adică libertatea de mişcarea. În acelaşi timp, preşedintele Sarkozy are dreptate din alt punct de vedere: legislaţia franceză care, se pare, nu e similară cu directivele Uniunii Europene.

- În unele ţări europene, cerşitul este legal. Te duci la primărie, te înregistrezi ca cerşetor, îţi alegi un loc şi stabileşti ora pâna la care cerşeşti. Pentru că după el trebuie să vină altul. Dar cu o condiţie: trebuie să plăteşti taxa la primărie. Ţiganii noştri nu înţeleg asta. Dar România nu poate înceta să-şi apere cetăţenii.

- Drepturile pot fi limitate doar dacă are cazier, a comis infracţiuni. Dacă nu ieşim din ipocrizie, nu rezolvăm problema ţiganilor. Această parte a etniei, pe care eu o numesc nomadă (sunt sate de ţigani cu meserie) sunt bine integraţi, au locul lor, respectă legile statului român. Această categorie care nu vrea să se lase integrată în societate are ca scuză nomadismul: îi place să circule. Îi respectăm această tradiţie, care e cultura lor, să meargă din loc în loc, dar trebuie să respecte legile. Nu furi, îţi trimiţi copiii la şcoală, nu la cerşit. Dacă vor să-i apărăm, trebuie să respecte regula societăţii. Altfel, nu vor fi respectaţi de nicio comunitate.

- Se pare că sunt ţigani care cred că a te deplasa dintr-un loc în altul înseamnă a munci.

Festivalul Tineretului European de la Braşov

Sigur că vom fi pregătiţi,  va trebui construită şi o trambulină. N-aş vrea să fiu în pielea ministrului care va trebui să aloce bani pentru pregătirea trambulinei. Sigur că vor fi foarte mulţi care vor spune "Acum aruncăm bani pentru asta?" Eeeh..

Concluzie..

- România are 33 de miliarde de euro de la UE pentru autostrăzi şi căi ferate, mediu, dezvoltare regională, asistenţă tehnică, dezvoltarea resurselor umane, pentru creşterea competitivităţii economice şi pentru dezvoltarea capacităţii administrative.

- România are de la UE 14 miliarde de euro pentru Agricultură.

- România şi-a fixat în interiorul UE ca până în 2020 să crească rata de ocupare a populaţiei active, de la 57% la 70%. Asta înseamnă îndreptarea resurselor către crearea locurilor de muncă în mediul rural - acolo avem marea resursă de forţă de muncă activă care trăieşte din economia naturală

- Tot până în 2020 trebuie să ajungem să alocăm 2% din PIB pentru cercetare. Acum avem 0,6%.

- Trebuie să reducem emisiile de carbon cu 20%, trebuie să avem 24% din energia care ajunge la consumatorii finali, produsă din surse regenerabile (sisteme eoliene, hidrocentrale)

- Trebuie să reducem sărăcia cu 25%

- 30% din tinerii până-n 30 de ani trebuie să fie absolvenţi de studii superioare. Acum avea 12-14%. 

- Iată câte proiecte europene. Sunt un excelent program de dezvoltare şi modernizare a României. România are perspective, numai să terminăm scandalul şi să ne valorificăm aceste perspective.Am ieşit din momentul cel mai greu al crizei. Suntem în a şasea lună de creştere a producţiei industriale. Să sperăm că se consolidează pe un trend de creştere. Nu am atins însă fundul crizei sociale.

- Premisele astea mie-mi dau speranţa că România poate ieşi consolidată din această criză şi cu o cu totul altă structură a veniturilor în bugetul de stat. Am avut o creştere deformată de boom-ul imobiliar, când se ajunsese la nişte preţuri aberante. Creditele luate fără chibzuinţă s-au terminat. Ieşim din ciză cu o structură limpede a ceea ce poate face în mod real economia românească. Dacă o ajutăm cu aceste investiţii care ajută modernizarea ţării, convingerea mea este că vom merge înainte.

- Privind la poziţia PSD şi PNL îmi dau seamă că, cel puţin liderii, dacă nu tot partidul, sunt imaturi. Declaraţiile lor nu-mi arată că ar înţelege în situaţie e România. De aceea, obiectivul meu e să menţin cât mai mult această alianţă. Dacă s-ar putea,. ori până când îşi schimă abordarea faţă de ţara lor, liderii liberali şi PSD, ori, dacă va fi nevoie, pe parcurs, facem schimb de guvern, dar obiectivul meu e să menţin la Guvernare o majoritate responsabilă, a încheiat preşedintele României, Traian Băsescu.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite