AUR nu s-a identificat total cu Călin Georgescu. Ce spune Claudiu Târziu despre Mișcarea Legionară
0Partidul AUR „nu s-a identificat total cu Călin Georgescu, dar a ales să-l sprijine pentru a răspunde la așteptările poporului”, a declarat cofondatorul formațiunii politice, Claudiu Târziu.

Europarlamentarul Claudiu Târziu consideră că a fost o greșeală ca AUR să nu aibă un candidat „de siguranță” în eventualitatea în care Călin Georgescu nu poate intra în cursa prezidențială. Într-un interviu acordat pentru HotNews, Târziu a spus că îi consideră pe fondatorul Mișcării legionare, Corneliu Zelea Codreanu, și pe Ion Antonescu, condamnat pentru crime de război, „personaje istorice” și critică legea care interzice promovarea fascismului sau Mișcării legionare deoarece prevederile acesteia ar permite vorbirea despre aceste subiecte doar „într-un registru fixat, ceea ce nu e democratic”.
Cofondatorul AUR susține că au fost mulți legionari care „s-au sfințit” în închisorile comuniste și că aceștia au suferit o nedreptate în anii 90, când li s-au refuzat despăgubirile acordate tuturor deținuților politici.
Povestind că a fost ziarist din 1992 până în 2020, Claudiu Târziu a declarat că a cunoscut foarte bine deținuții politici, între care foarte mulți dintre cei care făcuseră parte din Mișcare Legionară. „Dar m-am poziționat acolo principial, nu apologetic”, a adăugat el..
„Am cunoscut pe cei care au făcut parte și din Mișcarea Legionară, și din Frățiile de Cruce, care erau organizațiile de tineret de copii ale mișcării legionale.
Am cunoscut oameni care s-au sfințit în închisori. Chiar dacă ei au intrat cu anumite etichete acolo, prin viața pe care au dus-o și prin bunătatea și dragostea pe care au revărsat-o în societate după ce au fost eliberați, și-au ispășit orice fel de păcat.
Revenind, Mișcarea legionară nu mai există din ianuarie 1941, când a fost lovitura de stat, militară dată de Antonescu împotriva guvernului propriu care era alcătuit jumătate cu mișcarea Legionară. A fost o bătălie între cele două entități.
Mișcarea a fost desființată, membrii ei au umplut închisorile, iar puțini au reușit să fugă, să scape cu exilul. De atunci au mai existat în încercări de organizare, mai ales în timpul rezistenței anticomuniste armate din mulți au fost grupuri de legionari care au rezistat cât au putut să reziste, până au fost lichidați de către Securitate.
După 90 s-a încercat o renaștere a acestei mișcări cu vechi ei combatanți aflați la vârsta senectuții. Nu s-a putut. Au mai fost și unii mai tineri”, a afirmat Târziu.
Întrebat dacă le reproșează ceva membrilor AUR, Tâzriu a spus că a fost o greșeală ca partidul să nu aibă un candidat „de siguranță”.
„Nu e grav doar că partidul rămâne fără candidat, dar irosim o șansă de a schimba politica în România în mod decisiv. Pentru că dacă am fi avut un candidat, puteam spera că acel candidat va câștiga și odată cu victoria lui se va schimba întreg ansamblul politic. Știți foarte bine puterea unui președinte, puteam să găsim o altă formulă de guvernare în care să fie incluși și suveraniștii și astfel politica României să sufere o schimbare semnificativă în bine.
Sigur că va veni vremea scadențelor și a analizelor. Am mers pe o anumită strategie, vedem care sunt rezultatele și în funcție de asta vom lua măsurile cuvenite”, a adăugat el.
ROexit ar fi sinucidere curată
Întrebat ce poărere are despre UE și despre NATO, Claudiu Târziu a declarat că o ieșire a României din aceste două alianțe ar fi o greșeală fatală.
„Avem o calitate de membru în Uniunea Europeană pe care trebuie să ne-o urmăm, căreia trebuie să-i dăm curs, pe care trebuie să o onorăm, dar nu ca niște slugi neputincioase, nu ca niște subordonați, nu ca un stat de rangul al 3-lea, al 4-lea. Să facem ce este bine pentru țara noastră. Dar în Uniunea Europeană, nu în afară.
Deci resping categoric această prostie cu ROexit, ar fi act de sinucidere curată.
Și, pe de altă parte, avem un partener strategic cu Statele Unite al Americii, care, din păcate, nu a fost valorificat cum se cuvine până astăzi. Încă.
Noi trebuie să facem tot ce putem pentru ca Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii să rămână într-o relație de colaborare. În felul acesta, lumea pe care noi o considerăm civilizată are de câștigat în integralitatea ei. Nu putem să alegem o singură parte, pentru că cu siguranță vom greși și dacă și noi vom alimenta conflictul dintre cele două părți, până la urmă consecințele vor fi drastice și pentru noi”, a adăugat Târziu.