Adrian Năstase: Intervenţia ambasadorului american în susţinerea lui Zgonea reprezintă un amestec brutal în viaţa politică românească
0Fostul premier Adrian Năstase susţine, într-o postare de pe blogul personal, că ambasadorul american Hans Klemm nu ar trebui să se implice în politica internă a României, aşa cum s-ar întâmpla, potrivit acestuia, în cazul lui Valeriu Zgonea, politician pe cale de a fi înlăturat de la şefia Camerei Deputaţilor.
„Intervenţia ambasadorului american în susţinerea sa (intâlnirea ce a avut loc după anunţarea retragerii sprijinului politic, mesajul transmis, conferinţa de presă – neobişnuită pentru acest tip de intâlnire) reprezintă un amestec brutal în viaţa politică românească. Ea aduce aminte de felul în care a acţionat, intr-o anumită perioadă, Andrei Vâshinschi (Vîşinksi - n.r.) în relaţia cu autorităţile româneşti. Iar lui Vali Zgonea nu-i face niciun bine. Acesta tip de susţinere îl va îndepărta şi mai mult de colegii săi şi-l va ostraciza. După un timp, va înţelege şi el că americanii, în politica externă, nu au «foşti» prieteni ci doar persoane care le pot promova interesele la un moment dat. Traian Băsescu este un bun exemplu”, scrie fostul premier pe blogul său.
Adrian Năstase consideră că Valeriu Zgonea ar trebui să-şi dea demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor de bună voie, nu presat de foştii colegi.
„Renunţarea la funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor ar trebui să fie pentru Valeriu Zgonea o chestiune de demnitate şi nu de regulament. Retragerea sprijinului politic din partea colegilor implică o astfel de decizie. Chiar dacă ar exista şi argumente contrare. Dar «valorile si principiile» proprii, despre care vorbea Zgonea, trebuie examinate într-un context mai larg, al bătăliei politice, al unei condamnări legate de campania politică a întregului partid - din care făcea parte şi Zgonea, ceea ce l-a transformat şi pe el în «complice», chiar dacă a «plătit» doar Dragnea. Fariseismul în numele «valorilor şi principiilor» funcţionează doar pentru marile puteri”, adaugă fostul premier.
Adrian Năastase a pus şi discursul său din ziua în care şi-a aunţat retragerea, adică 16 martie 2016.
„Domnule preşedinte,
Stimaţi colegi,
Doamnelor şi domnilor deputaţi,
Vă aduc la cunoştinţă că ieri, 15 martie, am anunţat Biroul permanent de intenţia mea de a demisiona din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.
Demisia mea, pe care o anunţ astăzi în plenul Camerei, este o consecinţă a deciziei colegilor mei din PSD şi un gest de onoare faţă de instituţia Parlamentului.
Ştiu că prin această decizie se deschide calea unor noi complicaţii politice. Scena politică va fi marcată din nou de convulsii şi de conflicte. Nu ştiu cine va câştiga această dispută şi cine va ocupa fotoliul de preşedinte al Camerei Deputaţilor.
Fără îndoială, o instituţie ca Parlamentul poate funcţiona foarte bine fără un om anume, în măsura în care funcţionează pentru oameni, în general.
Aş vrea să părăsesc acest fotoliu cu sentimentul că va începe o perioadă de normalitate şi de responsabilitate, care este refuzată de prea multe luni. Nu-mi fac însă iluzii.
Mecanismul care a stat la baza acestei demisii va funcţiona în continuare, fabricând nu legi, nu bunăstare, nu justiţie, ci false probleme, în spatele cărora va rămâne ascuns un mare adevăr trist. Nu construim altceva decât scenarii, nu conducem nimic, ci regizăm.
Acest mandat parlamentar ar fi trebuit să fie unul al construcţiei şi al realizărilor, cea mai importantă dintre toate fiind integrarea europeană. Din păcate, prima sa jumătate se apropie de sfârşit, lipsită de glorie şi dominată de politicianism.
Am fi putut fi cei care realizează reforma sistemului politic românesc şi cei care schimbă radical imaginea profund negativă a parlamentarului român. Nu am reuşit decât să ne războim între noi, să ne răzbunăm, să ne disputăm funcţiile, să ne subminăm reciproc şi să ne apărăm teritoriile, uitând că nu sunt ale noastre, ci ale oamenilor care ne-au trimis aici cu un sens şi cu multă speranţă.
Ce va rămâne în istorie din anii 2005 şi 2006 ai Parlamentului României? Cărţile de istorie ne vor spune cândva.
Într-un alt moment important al carierei mele, vorbeam de cele două Românii pe care le reprezentau PSD şi Alianţa: o Românie a populaţiei asistate, rurale, îmbătrânite, neajutorate şi o Românie urbană, ceva mai prosperă şi cu gustul valorilor liberale. Poate că nu am avut dreptate în totalitate.
Cred însă că, după ultimul an, riscăm cu toţii să contribuim la formarea unui nou clivaj: împărţirea într-o Românie a politicienilor şi o Românie a oamenilor obişnuiţi. Prima tinde să se îndepărteze tot mai mult de cea de a doua, iar la acest lucru contribuim cu toţii. De aceea, perioada care urmează va fi una decisivă pentru credibilitatea democraţiei româneşti.
Viitorul preşedinte al Camerei, oricine ar fi acesta, are datoria de a încerca să readucă spiritul parlamentarismului autentic, cel care inspiră respect şi care demonstrează profesionalism.
Va fi nevoie de vot uninominal, de întărirea Parlamentului, de noi formule de control al activităţii aleşilor.
Va fi mult de muncă. Dar, dacă vom construi fiecare pas de acum înainte doar în funcţie de interesele politice de moment, ale diverselor majorităţi conjuncturale, nu avem nici o şansă de a reface prestigiul şi imaginea celei mai importante structuri a unei democraţii.
Mi-ar fi fost comod să mă ascund în spatele sprijinului pe care o parte dintre colegi mi-l acordă în continuare.
Le mulţumesc, însă, tuturor celor care m-au susţinut, indiferent dacă au făcut parte din PSD sau din alte partide. Pentru ei am decis să rămân în continuare în politică şi să încerc, cu mijloacele pe care le am la dispoziţie, asumându-mi greşelile, dar folosindu-mi energia şi experienţa, să contribui la realizarea speranţelor celor care m-au trimis în Parlament şi la împlinirea proiectului european al României moderne.
Doamnelor şi domnilor deputaţi, vă mulţumesc pentru sprijinul pe care mi l-aţi acordat şi vă doresc succes în continuare (Aplauze din partea Grupul parlamentar al PSD, unii dintre deputaţi aplaudă în picioare).
Domnul deputat Adrian Năstase merge la prezidiu şi dă mâna cu preşedintele de şedinţă şi cu cei doi secretari. Mare parte a deputaţilor aparţinând Grupul parlamentar al PSD părăsesc sala.)”
Ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, s-a întâlnit, vineri, cu Valeriu Zgonea, diplomatul american felicitându-l pe politicianul român pentru modul cum a condus Camera deputaţilor, pentru adoptarea unor legi, dar atrăgând atenţia asupra pericolului unor modificări legislative, cum ar fi cele vizând ANI.
Întrebat dacă se află aici pentru a-şi arăta susţinerea faţă de Zgonea, în condiţiile în care PSD vrea să îl schimbe din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, Klemm a spus: ”Sunt aici pentru că domnul Zgonea este preşedintele Camerei Deputaţilor. Înţeleg că în situaţia lui nu s-a decis şi cât este aici sper să lucrez îndeaproape cu el”