Adevărul Live: Ce şanse are alianţa PNL-PDL? „Este greu să coalizeze tot electoratul de dreapta Antonescu. Cred că Mugur Isărescu ar fi acceptat de toţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
alianta da

Dan Marinescu (redactor şef Adevărul), Ion M. Ioniţă (redactor şef Historia) şi Liviu Iolu au dezbătut la Adevărul Live şansele de unificare a partidelor din dreapta într-o alianţă asemănătoare ”Alianţei D.A.” (care l-a propulsat acum zece ani pe Traian Băsescu în funcţia de preşedinte al României).

Dan Marinescu: Pe Călin Popescu Tăriceanu l-a făcut premier aliaţna D.A., iar pe Traian Băsescu, preşedinte. Negocierile de astăzi sunt alea oficiale, pentru că sunt convins că s-au mai întâlnit informal. Sigur se discută de mai mult timp. Urmează o strategie acum. Eu nu cred că este deschis jocul în PNL, Antonescu intră la negocieri, va candida din nou la şefia PNL.

Ion M. Ioniţă: Este o demisie de faţadă pentru salvarea onoarei. Îşi pierdea orice credibilitate dacă nu îşi dădea demisia. Au intrat în PPE, ceea ce era bătur în cuie dinainte de alegeri. PPE este mult diferit de ce înseamnă liberalism. Unele sunt valorile pe care liberalii le susţin, altele sunt poziţiile popularilor. PNL s-a mutat consistent. Din aceeaşi familie politică pot să meargă mai uşor cu PDL.Cu 6%, deşi unii spun că este un scor bun pentru PMP, acest scor îl scoate din joc.

Dan Marinescu: Traian Băsescu are resurse şi idei să revină. Nu aş vorbi de excluderea lui. Nu şi-a dorit-o, îi prezentam scorurile PMP aici, unde îi situa lângă PDL, iar el nu era prea optimist. Cred că scenariul lor era o clasare cât mai apropae de PDL, întărirea lor ca pol de dreapta, discuţii cu PNL. Nu a ieşit aşa, iar acum nu pot emite pretenţii în alianţa care se face pe dreapta. Este firesc să discute cele două partide mari. Sunt importante şi cele 6%.

Ion M. Ioniţă: Elena Udrea a fost cu liberalii, cu PDL a crescut, apoi a avut încrederea preşedintelui. Toţi oamenii aceştia sunt din aceste partide: PDL şi PNL. S-au certat, iar acum revin.

Dan Marinescu: Esenţial pentru ei este candidatul la Preşedinţie. Trebuie găsit acel candidat care să scoată alegătorii de dreapta la vot. Dacă aduni procentele aşa, dreapta iese bine faţă de PSD. Dacă acel candidat nu animă acest electorat, şi al Forţei Civice şi al tututor. Votul contra PSD nu va mobiliza atât de mult dreapta

Ion M. Ioniţă: Dacă nu era un om care el să nu atragă, Mircea Diaconu nu făcea acest procent. Nu mai este situaţia din 2004 şi 2009. Trebuie mai mult decât „Jos PSD“. Nu mai suntem în criză. Trebuie să le oferi un proiect mult mai solid. Nu mai poţi să spui lozinci că nu vrei stânga. Pe lângă persoană, trebuie un program coerent.

Dan Marinescu:  Asocierea cu comunismul nu mai ţine. Problema aici pe care ar putea să o joace dreapta este cea a baronilor, dar mai are şi ea nişte baroni.

Ion M. Ioniţă: Corupţia cu care se întâlneşte fiecare om. Dacă nu dai, stai pe la uşi să scoţi o autorizaţie să vinzi covrigi, iar altul, care face sucuri în cadă, vinde fără probleme. Pe om îl afectează direct chestia asta. Să te întorci la România reală, la nevoile ei.

Dan Marinescu: Este complicat să coalizeze tot electoratul de dreapta Antonescu. Cred că electoratul PMP nu l-ar vota şi atunci proccentele se schimbă. MRU nu a reuşit să-şi salte propriul partid, deşi discursul său s-a îmbogăţit.. Avea nişte orientări de politică externă, ceea ce lipseşte la mulţi. Iohannis are cea mai mare şansă acolo. Nu este asociat cu PSD, are alura de neamţ, este bine văzut şi pe afară, iar sondajele arată că ar fi singurul care ar putea să-l înfrunte pe Ponta. Nu ştiu dacă are forţa să ducă o campanie, având în faţă maşinăria PSD. L-am întrebat de politică externă la o problemă sensibilă pentru electoratul de dreapta, problema unirii cu Moldova. Aici are poziţia Germaniei, că Moldova are drumul său european. Există candidatul care ar uni toată dreapta şi ar scoate mulţi dintre nehotărâţi: Mugur Isărescu.

Ion M. Ioniţă: Campania nu va fi plictisitoare deloc. Mircea Diaconua r fi o prezenţă care ar trage, mai ales în contrapartidă cu Iohannis. Este mult până acolo. Victor Ponta este într-o situaţie dificilă. Să fii liderul partidului şi să nu candidezi. Orice preşedinte, în momentul în care a şubrezit partidul, nu a rezistat. Adrian Năstase a fost puternic, a pierdut alegerile şi l-au ras. Ion Iliescu a încercat să revină, nu mai oferea nimic partidului. A venit Geoană şi a pierdut partidul.

Dan Marinescu: Problema partidului este baronii. Au devenit foarte puternici şi niciunul din lideri nu a reuşit săi pună la locul lor.

Ion M. Ioniţă: Preşedintele partidului este prizonierul partidului. Pe vremea lui Geaonă trânteau uşa de perete. Ei hotărau ca PSD să intre la guvernare. Băieţii au spus că vrem ministerele astea şi intri la guvernare. Este nevoie de un om care să nu fi fost băgat în toată această ciorbă. Unde e mesajul de politică externă? Să vină cineva să ne spună ce facem cu UE, cu americanii, cu ucrainenii.

Dan Marinescu: Crin Antonescu foloseşte corect tema baronilor şi faptul că Victor Ponta ar fi captiv, dar cam atât. Nu ştiu ce ar putea să spună mai mult. Trebuie cineva care să spună mai mult.

Ion M. Ioniţă: În R. Moldova au luat doar 5.000 de voturi PMP. Prezenţa extrem de mică şi în Italia, Spania. În afară de Traian Băsescu acre este născut în campanie electorală şi Victor Ponta, care este cam de aceeaşi structură, nu văd un altul care să ia ţara la pas şi în afară.

Dan Marinescu: O fuziune crează complicaţii mari. S-ar putea să ai oameni care îşi pierd posturi şi poate au influenţă. Trebuie să ai nişte argumente şi argumentul organizatoric contează foarte mult. Trebuie să aibă structuri şi trebuie să nu ridice pretenţii.

Ion M. Ioniţă:  Comunitatea maghiară, o bună parte a lor, nu este foarte fericită cu colaborarea cu PSD.

Dan Marinescu:  Aici poate să aibă un avantaj Klaus Iohannis pentru că face parte şi el dintr-o minoritate.

Ion M. Ioniţă: Pentru prima dată nu cunoaştem candidaţii de finală. A fost Vadim o situaţie excepţională. Au fost două pesonalităţi puternice întotdeuna. Nici la Victor Ponta nu este sigur pentru că există acest 37%. Cheia va fi în altă parte şi anume cine va putea să aducă aomenii la vot.

Dan Marinescu:  Întotdeuna la preşedinte românii au ieşit mai mulţi la vot. Este important câţi vor ieşi la vot. În funcţie de prezenţă se va ştii şic e procente va lua fiecare candidat.

Ion M. Ioniţă:  Nu am avut niciun fel de substanţă în campania electorală de acum. Trebuie o campanie plină de substanţă. Trebuie sp vii cu un program extrem de articulat.A veni pe ideile că ne batem cu stânga, care sunt atât de primitive...

Dan Marinescu: Şi noi electoratul avem o vină pentru că am lăsat impresia că astea sunt mesajele care ne animă. Nici politicienii nu au dibăcia să transpună o temă europeană pe înţelesul electoratului. Greutatea mare va fi să găsească acel candidat. Cred că Mugur Isărescu ar fi acceptat de toţi pentru că este echilibrat.

Ion M. Ioniţă: Isărescu a gândit pe termen lung, a ieşit din două crize.


Discuţiile concrete pentru refacerea unei alianţe între PNL şi PDL încep azi la ora 17.00, într-o întâlnire dintre Crin Antonescu şi Vasile Blaga, liderii celor două partide. Deşi s-a anunţat inclusiv intenţia unei fuziuni între cele două partide acest lucru este „o opţiune de viitor“ potrivit lui Blaga, care a mai spus iei că o alianţă are şanse să adune mai multe voturi decât două partide unite într-o alianţă.

Partidele mici precum PMP, Forţa Civică şi PNŢ-CD nu sunt chemate la masa negocierilor de azi şi, cel mai probabil, vor trebui să aştepte până când PNL şi PDL se vor înţelege. 

În acelaşi timp PNL trece printr-o criză internă care poate amâna unificarea dreptei. Delegaţia Permanentă a PNL se întruneşte astăzi, la Parlament, de la ora 14.00, pentru a stabili data Congresului Extraordinar al partidului, eveniment la care ar trebui ales viitorul şef al formaţiunii. Surse politice au declarat, pentru „Adevărul“, că liderul demisionar al PNL , Crin Antonescu, intenţionează să candideze încă o dată pentru acest post, însă mai mulţi membri ai formaţiunii îl doresc pe Klaus Iohannis în fruntea partidului, dar şi în poziţia de candidat la prezidenţiale din partea dreptei. 

Intră în discuţie şi urmăreşte dezbaterea în modulul Adevărul Live

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite