Un medic atrage atenţia asupra epidemiei la care închidem ochii: „Subestimăm pericolul!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alin Popescu e şi medicul coordonator al Federaţiei Române de Rugby
Alin Popescu e şi medicul coordonator al Federaţiei Române de Rugby

Pe când autorităţile tac, doctorul Alin Popescu (46 de ani) a vorbit despre o situaţie care a contribuit şi ea la o realitate dură: în acest moment, România are cea mai mare rată a deceselor COVID-19 din Uniunea Europeană!

România continuă să închidă ochii la epidemia de obezitate, care, suprapusă cu cea de COVID-19, ne-a dus într-o situaţie dezastruoasă: în acest moment, avem cea mai mare rată a deceselor COVID-19 din Uniunea Europeană!

Informaţia a fost furnizată, miercuri seară, de profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României în Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Şi nu e tocmai surprinzătoare! Potrivit ultimelor studii, obezitatea e printre principalele comorbidităţi la cei răpuşi de noul coronavirus. Iar cifrele României la acest capitol ne oferă un tablou sumbru:

*6 din 10 adulţi au probleme cu greutatea.

 *Conform datelelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în România, 57.7% dintre adulţi sunt supraponderali şi între 20-29.9% sunt obezi.

 *11,6% din populaţia adultă a României suferă de diabet zaharat, adică peste 1,5 milioane de români sunt afectaţi de această boală.

În ciuda acestor statistici, la mai bine de 6 luni de la declanşarea pandemiei, niciun oficial al Guvernului n-a rostit nici măcar un cuvânt despre epidemia de obezitate! Nici măcar un îndemn pentru ca românii să-şi schimbe stilul de viaţă. Dacă autorităţile tac şi ignoră aceste boli, sedentarismul şi obezitatea, în schimb, au început să vorbească despre aceste probleme oameni din domeniul medical. Ce-i drept, nu cei pe care îi vedem, seară de seară, la televizor. 

Într-un interviu acordat pentru site-ul wesport.ro, sub semnătura jurnalistei Oana Duşmănescu, doctorul Alin Popescu a ţinut să sublinieze că sportul are un rol mai important ca oricând, atât pentru populaţia adultă a ţării, cât şi pentru cei mici.

„Eliminarea orelor de sport în şcoli? O aberaţie!“

Având în vedere că mulţi români au renunţat la activitatea fizică, atât în perioada izolării din lunile martie, aprilie şi jumătate din mai, cât şi după ce restricţiile au fost relaxate, doctorul Alin Popescu a criticat această situaţie.

„Mişcarea fizică nu e o rată bancară, pe care s-o întrerupi, din cauza pandemiei şi s-o reiei după şase luni! Sportul în pandemie trebuie să se subscrie unor reguli. Nu spun că e comod, dar cu puţină disciplină putem face acest lucru. Sportul e esenţial şi dacă e pandemie, şi dacă nu e. Da, ducem o viaţă stranie şi parcurgem o provocare medicală majoră, dar sportul ne vorbeşte tocmai despre importanţa imunităţii, a normoponderalităţii, a somnului bun şi odihnitor. Activitatea fizică aduce o stare de funcţionare optimă a organismului, deci şi o capacitate crescută de a lupta împotriva bolilor“, a spus medicul coordonator al Federaţiei Române de Rugby.

Acesta a comentat şi o propunere la nivel de ministerul Educaţiei ca, odată cu reluarea şcolii, sportul să dispară din orar! „E o aberaţie, nici nu vreau să mă gândesc la aşa ceva. Şi-aşa avem destui copii obezi, hrăniţi cu mâncare megaprocesată, care stau non-stop cu nasul în ecrane. Aşa că ar face bine ca şcoala românească să nu renunţe la sport. Va fi mai greu în sezonul rece, asta e cert. Însă pericolul sedentarismului e subestimat şi primii care greşesc aici sunt părinţii“, a continuat doctorul Alin Popescu pentru wesport.ro.

„Sportul online nu merge pe termen lung“

În noul an şcolar, copiii nu mai au voie să practice jocuri de contact, potrivit măsurilor impuse de Ministerul Sănătăţii. Practic, din 14 septembrie, meciurile de fotbal sau cele de baschet în curtea şcolii vor fi interzise! Prin comparaţie, în şcolile din Franţa, elevii vor avea recreaţii, ca în „perioadele normale“. Copiii vor putea, de asemenea, să beneficieze de orele de sport, inclusiv activităţi sportive la piscină. 

Dacă ministrul Tineretului şi Sporturilor, Ionuţ Stroe, s-a lăudat cu introducerea orelor suplimentare de sport online pentru elevii din România, doctorul Alin Popescu crede că, pe termen lung, aceste ore online nu le pot înlocui pe cele normale. Mai mult, medicul a subliniat că, de fapt, toate sporturile, inclusiv cele de grup, trebuie să repornească.

„Sporturile de echipă la copii sunt mai chestionabile - echipa e un grup şi în grup uităm mai uşor să ne protejăm şi să-i protejăm şi pe alţii. În orice caz, toate sporturile de copii vor trebui să se repornească inteligent, pentru că inactivitatea nu e bună nici fizic, dar nici psihic. Pe termen lung, nu ai cum să înlocuieşti sportul practicat corect şi temeinic cu ore online. Însă e mai mult decât nimic dacă vine din partea şcolii. Copilul îşi dă seama că şcoala îi spune că sportul nu trebuie să dispară din viaţa lui. Pe termen lung, acest lucru nu merge. Nu se poate face corect sport cu mulţi participanţi în acelaşi timp. E vorba de faptul că profesorul nu poate îndrepta mişcările, dar şi de faptul că elevii se plictisesc“, a afirmat Alin Popescu.

CLICK AICI PENTRU A CITI, INTEGRAL, INTERVIUL DOCTORULUI ALIN POPESCU

Deja sunt şase luni fără sporturi de contact sau de echipă şi totul trebuie repornit gradual, cu reacomodarea la efort.   În sporturile practicate în aer liber, masca n-are ce căuta pe faţă. În spaţii închise, da, o purtăm, mai ales, dacă sunt aglomerate. Alin Popescu, medic   3,1 la 100.000 de locuitori e rata deceselor cauzate de COVID-19 în România.  

500.000 de copii români vor fi obezi, în mai puţin de zece ani!

Epidemia de obezitate e complet ignorată în România, chiar dacă, inclusiv în acest an, în luna martie, au apărut nişte cifre alarmante. Concret, datele prezentate de Federaţia Mondială a Obezităţii arată că aproape jumătate de milion de copii români, cu vârste între 5 şi 19 ani, vor suferi de obezitate, în mai puţin de zece ani! Cei mai mulţi vor fi în grupa de vârstă 10-19 ani – peste 300.000. Principalele cauze? O dietă nesănătoasă şi lipsa activităţilor sportive. 

CITEŞTE ŞI:

Boala pe care România o bagă sub preş: „Creşte riscul decesului de COVID-19 cu 48%!“

Japonia uimeşte: De ce are una dintre cele mai mici rate de decese cauzate de COVID-19

România ignoră o armă anti-COVID, britanicii o fac politică de stat: „Ne va salva sistemul sanitar!“

Coronavirusul îşi alege victimele: De ce au murit mai mulţi oameni în Europa şi în SUA

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite