România oferă o mascaradă fotbalistică: Cât plătesc televiziunile pentru meciurile care se joacă degeaba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gino Iorgulescu, de admirat pentru că a obţinut un contract uriaş pentru vânzarea drepturilor TV pentru o competiţie fotbalistică extrem de slabă
Gino Iorgulescu, de admirat pentru că a obţinut un contract uriaş pentru vânzarea drepturilor TV pentru o competiţie fotbalistică extrem de slabă

În campionatul românesc, avem două echipe, Gaz Metan şi Clinceni, care joacă degeaba în play-out, şi încă trei, Voluntari, Farul şi FC Argeş, care fac figuraţie în play-off.

Gino Iorgulescu (65 de ani), preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), şi-a anunţat candidatura pentru un nou mandat, al treilea, la alegerile programate pentru 24 mai. Iar fostul internaţional merită votat de cluburi cu ambele mâini!

Pentru că Iorgulescu, din postura de şef al LPF din 2013, are o singură mare realizare cu care se şi bate cu pumnul în piept: vânzarea drepturilor TV pentru Liga I, cu suma totală de 167 de milioane de euro, pentru perioada 2019-2024. Ceea ce înseamnă 33,4 milioane de euro pe an! Enorm pentru un campionat tot mai slab, de la un sezon la altul, după cum se vede şi în rezultatele echipelor fruntaşe în cupele europene. Nu mai departe de anul trecut, FCSB, CS U Craiova şi Sepsi au părăsit, în corpore, Conference League, în turul II preliminar, fază în care au intrat în competiţie! Şi atenţie: n-au fost învinse de nişte forţe ale fotbalului european, ci de  Şahtior Karagandy (Kazahstan), Laci (Albania) şi Spartak Trnava (Slovacia).

Poenaru

Ilie Poenaru, victima unui fotbal ridicol: a început sezonul la Clinceni, apoi a trecut la Gaz Metan. Ambele echipe au „murit“ în plin sezon, aşa că tehnicianul de 45 de ani stă acum acasă.

   

Iar dacă în Europa, ne-am obişnuit cu „capodoperele“ reprezentantelor Ligii I, în acest sezon, avem şi un campionat care ne furnizează o premieră „minunată“: două echipe care au „murit“ în plin sezon. Vorbim despre Gaz Metan Mediaş şi Academica Clinceni. Ambele se prezintă pe teren, efectiv, degeaba, încasează bătăi la scoruri de maidan şi sunt depunctate, săptămânal, pentru neplata datoriilor. Iar după ultima etapă de play-out se vor şi desfiinţa. Nu înainte de a încasa, integral, banii pentru drepturile TV, după mascarada fotbalistică pe care au oferit-o.

Propunere: faceţi play-off de trei echipe!

Tragicomic, de-a dreptul, nu e doar ce se întâmplă în play-out. Şi în play-off, ne confruntăm cu o situaţie care spune totul despre nivelul competiţiei. 

Concret, în acest moment, la ce rezultate s-au înregistrat în primele şapte etape, putem face o propunere pentru viitoarele sezoane: să se facă play-off de trei echipe, în loc de şase, în formatul actual. Pentru că, oricum, trei echipe joacă degeaba şi în play-off! 

De când a început partea a doua a sezonului, a fost un total de 15 partide, în care formaţiile de pe locurile 4, 5 şi 6, adică Voluntari, Farul şi FC Argeş, au întâlnit grupările de pe podium, CFR Cluj, FCSB şi CS U Craiova. Şi, în doar două partide, o echipă aflată pe locurile 4-6 a reuşit să încurce una din primele trei:

*Etapa a 2-a: Voluntari – Craiova 3-1

*Etapa a 2-a: Farul – CFR 0-0

Hagi

Gheorghe Hagi, cinci meciuri pierdute din şapte cu Farul în play-off

Până şi antrenorilor le e ruşine

În rest, în 13 meciuri, Voluntari, Farul şi FC Argeş au făcut act de prezenţă. Şi au adunat înfrângerile cu rivalele lor de pe podium. Iar unele partide au fost atât de dezechilibrate, încât până şi antrenorii formaţiilor învinse s-au arătat ruşinaţi de ce s-a întâmplat pe teren.

Iată două declaraţii recente, după Farul – FCSB (0-4) şi FCSB – FC Argeş (4-0):

*Gheorghe Hagi (antrenor Farul): Din păcate, să iei 7 goluri în două meciuri acasă (n.r. – în etape succesive cu Craiova şi FCSB) e foarte mult. E clar că trebuie să tăcem din gură şi să găsim soluţii. E umilitor pentru toţi, nu doar pentru mine.

*Andrei Prepeliţă (antrenor FC Argeş): Prestaţie lamentabilă, mi-e ruşine de suporterii noştri, de toată lumea. Astfel de prestaţii nu fac bine nimănui.

Contează trei din cele nouă meciuri rămase

Dacă acest trend va continua şi echipele de pe locurile 4-6 vor continua să facă figuraţie în play-off, atunci înseamnă că din cele nouă partide rămase de disputat în ultimele trei runde, doar trei vor conta cu adevărat:

*Etapa a 8-a: Craiova – FCSB

*Etapa a 9-a: CFR – Craiova

*Etapa a 10-a: FCSB – CFR

Ironia sorţii face ca, la capătul unui campionat mai insipid ca oricând, cu o grămadă de partide care s-au disputat degeaba, putem avea, totuşi, un scenariu palpitant. Pentru că, dacă nu se vor încurca în următoarele două runde, FCSB şi CFR pot ajunge la meciul direct, în ultima etapă, cu titlul pe masă! Ar fi varianta cea mai fericită pentru LPF, pentru televiziuni, dar şi pentru publicul neutru.

110.000  de euro costă aproximativ un meci din Liga I pentru televiziunile deţinătoare de drepturi.  

Duşan Uhrin jr antrenează Dinamo într-o perioadă groaznică pentru acest club

Uhrin

Meciuri programate la ore de Divizia B!

În condiţiile în care, în play-out mai ales, avem nişte meciuri deosebit de slabe, televiziunile deţinătoare de drepturi au fost nevoite să ia măsuri. Astfel, în cele şapte etape de până acum, am avut meciuri de Liga I care au început la ore la care se joacă, în mod normal, partide de Divizia B! Iată lista:

Gaz Metan -  „U“ Craiova 0-2 (ora de start: 12.30)

UTA – Gaz Metan 4-0 (12.00)

UTA – Chindia 1-0 (13.30)

Dinamo – Clinceni 5-1 (12.30)

Explicaţia e simplă: aceste partide, care nu interesează pe nimeni, sunt puse la nişte ore doar cu scopul de a umple grila de program! De altfel, în ultima rundă, reporterul unei televiziuni, trimis la meciul Dinamo – Clinceni, remarca faptul că nu se află niciun om la casele de bilete, iar tribunele stadionului sunt goale!

Liga I, play-off, etapa a VII-a

Sâmbătă

CS U Craiova – Voluntari 1-0

Duminică

CFR Cluj – Farul 1-0

Luni

FCSB – FC Argeş 4-0

Clasament

1. CFR Cluj 51 de puncte

2. FCSB 49p

3. CS U Craiova 45p

4. Voluntari 30p

5. Farul 28p

6. FC Argeş 27p

*Locul 1 participă în preliminariile Ligii Campionilor, iar locul 2 şi 3 în preliminariile Conference League.

*Locul 3 va juca baraj cu câştigătoarea barajului dintre locurile 1 şi 2 din play-out pentru un loc în preliminariile Conference League.

Liga I, play-out, etapa a VII-a

Vineri

Sepsi – Gaz Metan 3-1

Chindia – Rapid 0-0

Sâmbătă

Dinamo – Clinceni 5-1

Duminică

„U“ Craiova – UTA 1-0

Luni

Mioveni – Botoşani 0-2

Clasament

1. Rapid 39p

2. Botoşani 38p

3. Sepsi 36p

4. „U“ Craiova 31p

5. UTA 29p

6. Mioveni 28p

7. Chindia 23p

8. Dinamo 19p

9. Clinceni -5p*

10. Gaz Metan -37p*

*Clinceni a pierdut 12 puncte, iar formaţia din Mediaş a fost penalizată cu 38 de puncte. Ambele grupări au fost sancţionate din cauza datoriilor. 

**Locurile 9 si 10 retrogradează direct. Locurile 7 şi 8 joacă baraj de menţinere / promovare cu locurile 3 şi 4 din liga a doua.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite