Prima ediţie a Superligii de Şah sub o nouă conducere a federaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ardeleanu

Cel mai important eveniment şahistic din România ce are loc anual, s-a desfăşurat de această dată sub o nouă conducere a Federaţiei Române de Şah (FRS). Cel mai bun şahist român, Dieter Nisipeanu, ar putea juca, din nou, pentru România.

La câteva zile după desemnarea lui Vlad Ardeleanu (foto) drept noul preşedinte al FRS pe 26 septembrie, s-a desfăşurat şi Superliga de şah (între 1 şi 10 octombrie), competiţie care aliniază cele mai bune echipe masculine şi feminine de şahişti români.

În competiţia intercluburi, 6 echipe feminine şi 11 masculine s-au luptat pe parcursul a 10, respectiv 11 runde pentru medalii. La tabla de joc s-au aliniat cei mai puternici sportivi ai ţării noastre – Dieter Nisipeanu, Bogdan Deac, Mircea Pârligras, Vladislav Nevednichy, Szabo Gergely, Vlad Jianu, Lucian Miron sau Irina Bulmaga, precum şi mai mulţi mari maeştri străini din Ungaria, Ucraina sau Turcia.

Două premiere a adus ediţia din acest an – echipa Vados Arad la masculin, respectiv CSU ASE Bucureşti la feminin sunt noile campioane naţionale pe echipe pentru prima dată în istoria lor. Podiumul a fost completat de către Politehnica Iaşi şi Medicina Timişoara în competiţia băieţilor, la fete argintul şi bronzul mergând la Arnia Chess IT şi Medicina Timişoara.

În clasamentul mondial, România se află în momentul de faţă în jurul poziţiei 25, unde stagnează de o bună perioadă de timp. “Este obiectivul mandatului meu de a câştiga poziţii spre top 20 şi de ce nu mai departe. Dar aceste lucruri cer timp. Plecăm de undeva de foarte jos, miracole imediat nu se pot face”, a declarat Vlad Ardeleanu într-un interviu acordat imediat după ce a devenit noul preşedinte al Federaţiei Române de Şah (FRS).

Un pas important ar fi convingerea şahistului Liviu Dieter Nisipeanu, cel mai titrat jucător de şah român al momentului, să reprezinte din nou România la marile competiţii de şah (în ultimii ani a concurat pentru Germania, unde şi locuieşte).

Echipa condusă de Vlad Ardeleanu a făcut deja primii paşi şi pentru o mai mare transparenţă a deciziilor şi programelor FRŞah, dar şi pentru atragerea de fonduri (se doreşte triplarea bugetului Federaţiei) şi o creştere a vizibilităţii pentru sportul minţii.

„Triplarea bugetului sună foarte ambiţios, dar cunoscând nivelul de la care plecăm, nu mai pare aşa de greu de realizat. Avem două companii care sunt alături de noi prin prisma şi acestor schimbări la conducerea federaţiei. Avem sponsorul gold să îi zicem, care este Superbet, şi un al doilea, silver să zicem, One United”, a mai declarat Ardeleanu.

Noua echipă de la FRS, din care fac parte, ca vicepreşedinţi, şahistul Alin Berescu şi antreprenorul Andrei Diaconescu de la One United, îşi propune să aducă şahul la un nivel de popularitate apropiat unor sporturi mai mediatizate în ţara noastră, precum tenisul sau baschetul. Un alt obiectiv este introducerea şahului în programa şcolară.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite