„Mafia pariurilor“ a lovit şi în pandemie?! Alertă pentru 24 de meciuri de tenis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adria Tour a fost demonstrativul care a creat cea mai mare vâlvă în timpul pandemiei. Foto: Getty Images
Adria Tour a fost demonstrativul care a creat cea mai mare vâlvă în timpul pandemiei. Foto: Getty Images

Tenisul se teme pentru integritatea sa chiar şi când nu sunt turnee oficiale! 24 de meciuri jucate în plină criză a coronavirusului în ultimele trei luni au intrat sub investigaţie.

Comisia de Integritate din tenis, TIU, a anunţat la finalul săptămânii trecute că investighează 24 de meciuri demonstrative desfăşurate în perioada în care circuitele ITF, ATP şi WTA au fost suspendate din cauza pandemiei de coronavirus, informează „Associated Press“.

Sportul-alb face eforturi majore în ultimii ani pentru a combate fenomenul de trucare a meciurilor pentru pariuri, un flagel de corupţie care a zdruncinat în repetate rânduri fotbalul, dar care a cuprins şi tenisul, cu precădere la nivel inferior, unde premiile în bani sunt mici şi nu asigură un trai decent sportivilor. Tentaţia nu i-a ocolit însă nici pe jucătorii de top. Cel mai cunoscut caz investigat l-a avut în prim-plan pe rusul Nikolai Davidenko, ajuns până pe trei în clasamentul mondial la simplu, acesta fiind în cele din urmă absolvit de orice responsabilitate, în 2008. Ulterior, în 2016, „BBC“ lansa o veritabilă bombă de presă înaintea primului turneu de Mare Şlem al anului, Australian Open, anunţând că TIU investighează, sub acuzaţii de trucare de meciuri, opt jucători prezenţi pe tablourile principale. Aceeaşi sursă mai susţinea şi că, în total, 20 de jucători care au ajuns la un moment dat al carierelor lor în Top 50 mondial ar fi fost anchetaţi pentru astfel de practici.

TIU a transmis, acum, că investighează 24 de partide disputate în cadrul unor turnee de tenis private, cu caracter demonstrativ, în baza unor sesizări venite din partea unor agenţii de pariuri. Procedura a fost declanşată automat, după ce s-au activat alerte din cauza volumului neobişnuit de pariuri plasate pe anumite rezultate. Tiparele neobişnuite de pariere nu înseamnă automat că partidele au fost trucate, însă este luată în calcul şi varianta în care au existat scurgeri de informaţii privilegiate legate de eventuale probleme de sănătate ale unui sportiv.

Pariurile suspecte din timpul întreruperii sezonului reprezintă un indicator clar că, în continuare, corupătorii rămân activi şi, cel mai probabil, vor deveni şi mai activi la reluarea competiţiilor oficiale, în luna august.
 TIU, poziţie oficială transmisă printr-un comunicat

De la „bomba de COVID“, la meciuri suspecte

Tenisul se confruntă cu noi probleme de pe urma numărului mare de turnee amicale apărute în vidul competiţional creat de coronavirus. Şi asta la scurt timp după haosul declanşat de Adria Tour, proiectul caritabil al lui Novak Djokovici, devenit un focar de COVID-19, ce a infectat cel puţin zece persoane.

Ivan Ljubicic, antrenorul lui Roger Federer, a tras recent o concluzie formulată în termeni cumpătaţi, după ce sârbul a fusese anterior atacat violent: „Adria Tour nu a fost o idee rea, însă este clar faptul că lucrurile ar fi trebuit făcute diferit. Lipsa disciplinei, neglijenţa şi comportamentul din afara terenului au dus la deznodământul cunoscut. În final, a făcut mai mult rău decât bine. Virusul e un adversar care nu doarme“, a spus croatul, într-un interviu pentru „Novi List“. 

TIU nu a specificat competiţiile care au generat alertele de pariuri suspecte, însă tenisul se vede lovit de suspiciuni devenite uzuale în cazul meciurilor amicale de fotbal, dinaintea startului sezonului competiţional.

Unde s-a jucat tenis în intervalul aprilie - iunie 2020

Aprilie: Începând cu data de 18, s-a jucat la „International Tennis Series“, în Statele Unite, doar la masculin, dar şi în Belarus, singura ţară europeană care nu a oprit nici fotbalul, nici tenisul.

Mai: A continuat „International Tennis Series“, în Statele Unite, fiind adăugate şi meciuri demonstrative la feminin. S-a jucat şi în Germania, la „Tennis Point International Series“, dar şi în Polonia - „Marbello Exhibition Series“. La jumătatea lunii s-au înmulţit competiţiile de pe teritoriul Statelor Unite şi s-au adăugat „demonstrative“ în Rusia, Ungaria, Serbia, Cehia, Austria, Danemarca şi Ucraina (la feminin). „Cupa Preşedintelui“, din Cehia, cea mai puternică competiţie post-pandemie de la feminin, a fost câştigată de Petra Kvitova.

Iunie: Franţa, Italia, Portugalia, Australia, Israel, Marea Britanie, Croaţia şi Letonia sunt alte câteva ţări care au dat re-start tenisului. Competiţiile de prim-plan au fost: „Adria Tour“ (circuit balcanic gândit de Djokovici, suspendat însă înainte de încheierea celei de-a doua etape), „Ultimate Tennis Challenge“ (organizat de Patrick Mouratoglou, pe terenurile Academiei sale din Franţa, care şi-a desemnat câştigătorul duminică, 12 iulie, când Matteo Berrettini l-a învins în finală pe grecul Stefanos Tsitsipas) şi „Battle of the Brits“ (câştigată de Dan Evans, evenimentul aducând şi primul meci disputat în 2020 de Andy Murray).

Cine sunt jucătorii sancţionaţi de TIU pentru trucări de partide, în ultimii trei ani

  • Nicolas Kicker (Argentina, 3 ani)
  • egiptenii Karim şi Youssef Hossam (pe viaţă)
  • tunisianul Majed Kilani (7 ani)
  • Issam Haitham Taweel (Egipt, 5 ani)
  • brazilienii Diego Matos şi Joao de Souza (pe viaţă)
  • francezul Jonathan Kanar (4 ani şi 6 luni)

TIU a dictat suspendări şi în cazul câtorva arbitri şi oficiali ai tenisului, pentru implicarea în trucări de meciuri. „Tennis Integrity Unit“ a fost înfiinţată în anul 2008.

 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite