Liverpool, cea mai bună din lume: Ce recorduri a doborât deja şi cum poate rescrie istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jurgen Klopp a transformat Liverpool într-o echipă invincibilă
Jurgen Klopp a transformat Liverpool într-o echipă invincibilă

Deja nu există dubii în privinţa campioanei din Premier League. De acum, întrebările sunt următoarele: când îşi va adjudeca echipa lui Klopp titlul din punct de vedere matematic şi ce borne impresionante va mai stabili în drum spre un triumf aşteptat de 30 de ani?

Liverpool e cea mai bună echipă de fotbal din lume în acest moment, iar această realitate e confirmată de cifre şi de statistici.

Sâmbătă, „cormoranii“ au învins şi pe terenul ultimei clasate din Premier League, Norwich City, scor 1-0 (Mane 78). Chiar dacă rezultatul în sine n-a fost unul impresioant, el a venit în continuarea unei serii de vis pentru trupa pregătită de Jurgen Klopp. După meci, site-ul campionatului englez a publicat un material în care a analizat toate recordurile pe care Liverpool le-a doborât sau pe cale să le depăşsească în actuala stagiune.

Ce recorduri au depăşit deja?

*Cel mai bun start de sezon - Când a acumulat 64 de puncte după primele 21 de etape din actuala stagiune, Liverpool a ajuns la un total istoric pentru o formaţie aflată în primele cinci campionate ale Europei (Anglia, Spania, Germania, Franţa, Italia). Între timp, Liverpool şi-a îmbunătăţit acest record: are 76 de puncte după 26 de etape!

*Cele mai multe puncte după 38 de etape – Când a învins Tottenham, în deplasare, la 11 ianuarie (1-0), Liverpool a ajuns la 104 puncte adunate în ultimele 38 de partide disputate în Premier League. Precedentul record era deţinut de două cluburi: 102 puncte adunate de Manchester City (2018) şi de Chelsea (2005).

*Cel mai mare avans – În acest moment, Liverpool are 25 de puncte peste Manchester City, aflată pe 2. E cel mai mare avans din istoria Premier League.

*Cele mai multe victorii la rând pe teren propriu – Partida câştigată pe „Anfield“, cu Southampton (4-0), la 1 februarie, a fost a 20-a victorie la rând obţinută pe teren propriu în campionat. Astfel, a fost egalat recordul stabilit de City, între 2011 şi 2012. Liverpool va şi depăşi această bornă, cu un nou succes pe „Anfield“, cu West Ham, la 24 februarie.

Ce recorduri sunt ţintite de „cormorani“?

*Cele mai multe victorii acasă într-un sezon – Deocamdată, Chelsea, Manchester United şi Manchester City conduc la acest capitol, cu câte 18 victorii pe teren propriu. Liverpool are, deocamdată, 13 victorii în 13 meciuri şi poate deveni prima formaţie din istorie care îşi câştigă toate cele 19 partide de pe teren propriu într-o ediţie din Premier League.

*Cele mai multe victorii la rând – Manchester City deţine recordul cu 18 partide consecutive în care a învins în Premier League. În acest moment, Liverpool are 17 meciuri câştigate la rând şi poate depăşi recordul celor de la City, dacă învinge West Ham (24 februarie) şi Watford (29 februarie) în următoarele două runde.

*Cele mai multe victorii într-un sezon – Manchester City se poate lăuda cu 32 de meciuri câştigate în Premier League în sezoanele 2017-2018 şi 2018-2019. Liverpool mai are nevoie de şapte victorii pentru a egala acest record.

*Cele mai multe victorii în deplasare – „Cormoranii“ s-au impus în 12 din cele 13 deplasări din acest sezon şi sunt la patru victorii distanţă de a egala recordul stabilit de City, care a învins în 16 deplasări în campionatul din 2017-2018.

*Cele mai multe puncte într-un sezon – Dacă vor învinge în cele 12 runde rămase din Premier League, elevii lui Jurgen Klopp vor acumula 112 puncte, depăşind recordul deţinut acum de Manchester City (100 de puncte).

*Cea mai lungă serie de invincibilitate – Liverpool n-a simţit gustul înfrângerii în ultimele 43 de partide din Premier League. Încă şase meciuri fără înfrângere în campionat şi Salah şi compania vor egala recordul deţinut de Arsenal (49 de meciuri fără eşec), care s-a stabilit în 2004.

*Un sezon întreg fără eşec – Liverpool poate deveni doar a doua echipă din istoria Premier League care încheie campionatul fără înfrângere. Arsenal a reuşit această performanţă în stagiunea 2003-2004.

*Cele mai multe zile fără înfrângere – Dacă Liverpool va rămâne neînvinsă în acest campionat, ea va depăşi recordul deţinut de Arsenal, care n-a pierdut de 539 de zile, între mai 2003 şi octombrie 2004.

*Campioană la cea mai mare diferenţă de puncte – Manchester City a câştigat titlul în sezonul 2017-2018 cu 19 puncte peste ocupanta locului secund. Liverpool pare a fi în pole-position pentru a depăşi acest record.

Premier League, etapa a 26-a

1. Liverpool 76 de puncte

2. Man. City 51p*

3. Leicester 50p

4. Chelsea 41p*

5. Sheffield Utd. 39p

*City şi Chelsea au câte un meci mai puţin disputat

103 puncte din ultimele 105 puse în joc au fost luate de Liverpool, acest parcurs formidabil fiind început din sezonul 2018-2019 în Premier League.  

Pot câştiga titlul încă de la 16 martie!

În acest moment, echipa care a câştigat titlul cel mai devreme într-un sezon de Premier League a fost Manchester United, care a rezolvat ecuaţia primului loc la 14 aprilie 2001. Liverpool are şanse uriaşe de a bate şi acest record! Practic, trupa pregătită de Klopp mai are nevoie de cinci victorii în următoarele 12 etape pentru a lua primul titlu din 1990 încoace. În aceste condiţii, dacă Liverpool şi City bat tot până la întâlnirea directă, programată pentru 4 aprilie la Manchester, atunci Salah şi compania pot deveni campioni chiar pe terenul rivalei! Totuşi, sărbătoarea campionilor poate veni şi mai devreme, la 16 martie! Pentru ca acest lucru să se întâmple, Liverpool trebuie să învingă în următoarele trei meciuri, iar City să piardă minimum şase puncte în duelurile cu West Ham, Leicester, Arsenal şi Manchester United. Indiferent de data la care va veni triumful „cormoranilor“, ei par să fie în pole-position pentru a depăşi recordul lui United din sezonul 2000-2001. Atunci, elevii lui Sir Alex Ferguson au luat titlul cu cinci etape înainte de final.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite