24 de ore negre pentru Ungaria. Doi dintre cei mai mari poloişti ai săi au murit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gyorgy Karpati. Foto: fina.org
Gyorgy Karpati. Foto: fina.org

Ungaria a suferit două pierderi imense în doar 24 de ore: doi tripli campioni olimpici la polo au murit. Gyorgy Karpati, în vârstă de 85 de ani, era ultimul supravieţuitor al naţionalei Ungariei care câştiga, în faţa Uniunii Sovietice, titlul la JO Melbourne, în 1956, după ceea ce mulţi au numit a fi cel mai sângeros meci de polo din istorie. Iar Tibor Benedek, o legendă a anilor '90, a fost răpus de o boală cruntă, la doar 47 de ani.

Federaţia Internaţională de Nataţie a anunţat moartea celor doi poloişti de elită ai Ungariei, transmiţând un mesaj de susţinere pentru familiile îndurerate.

Gyorgy Karpati a câştigat în trei rânduri aurul olimpic, în 1952, 1956 şi 1964. Povestea celui de-al doilea titlu rămâne una clasică în sportul mondial, găsindu-şi loc într-o ecranizare impresionantă „Drumul spre glorie“ (2006), film pe care „Adevărul“ vă invita să îl vizionaţi în urmă cu două luni. Născut la Budapesta şi având origini evreieşti, Karpati este descris drept un poloist extrem de complet, cu tehnică şi viteză remarcabile, care reuşea lucruri fantastice în bazin deşi statura (1,67 m) nu îl privilegia. S-a afirmat devreme, câştigâd primul aur la doar 17 ani, completându-şi palmaresul de sportiv şi cu un bronz olimpic, în 1960. După retragere, Karpati a contribuit la alte trei medalii olimpice ale Ungariei, inclusiv un aur în 1976, din postura de antrenor secund, sub comanda bunului său prieten, Dezso Gyarmati. Ulterior, şi-a folosit experienţa în cadrul Comitetului Olimpic maghiar şi a fost sfătuitor pe probleme de sport al Guvernului de la Budapesta.

Tibor Benedek s-a stins din viaţă în această dimineaţă, cu câteva săptămâni înaintea celei de-a 48-a aniversări. Jucător de mâna stângă, Benedek şi-a trecut în CV cinnci prezenţe la Jocurile Olimpice începând cu anul 1992, câştigând de trei ori consecutiv aurul, în 2000, 2004 şi 2008. Recunoscut pentru spiritul său muncitor, Benedek a impresionat cu un gest rar: la 36 de ani, s-a antrenat suplimentar pentru JO, redefinindu-şi tehnica la aruncările libere, pentru a-şi eficientiza consumul de energie. Benedek s-a orientat şi el către o carieră în antrenorat, la naţionala Ungariei, însă în 2016 a renunţat subit la post, invocând motive personale.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite