VIDEO Liceele Concord, fabrici ilegale de diplome

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unităţile şcolare Concord  scot anual, pe bandă rulantă, câteva mii de absolvenţi cu diplome de Bacalaureat încălcând toate regulile sistemului de educaţie. Licee fără sedii proprii, cu profesori plătiţi la negru şi elevi înscrişi oricând pe parcursul anului şcolar. Totul este permis la liceele Concord dacă plăteşti preţul corect.

RAPORT la Liceul Concord - Tecuci (PDF)

Dacă vom calcula doar taxa de şcolarizare de 400 de euro pe an percepută de liceele particulare Concord, pentru un număr neoficial de 7.000 de absolvenţi vom obţine venituri anuale de 2,8 milioane de euro. Ce servicii şcolare oferă aceste licee particulare de aceşti bani? Prezenţa la cursuri doar atunci când poate elevul, chiar dacă forma de învăţământ este la zi, lucrările de evaluare şi tezele date gata rezolvate şi o diplomă de specializare plus cea de Bacalaureat, acreditate de Ministerul Educaţiei.

Liceele Concord  funcţionează sub egida Fundaţiei Cultural - Ştiinţifice Concord (F.C.S.C.) al cărei preşedinte este Costea Dumitru, un om de afaceri de 55 de ani. Fundaţia are ca obiect de activitate promovarea valorilor româneşti în spaţiul european, însă businessul central este reţeaua de licee cu profil de turism din şapte localităţi din România.

Astfel, în cursul anului 2007 s-a înfiinţat Liceul de Turism Concord - Constanţa, prin intermediul căruia se poate obţine calificare în domeniul turismului (tehnician în turism, agent de turism, ghid de turism şi organizator excursii), iar, începând cu anul 2009, reţeaua s-a extins şi în localităţile Arad, Feteşti, Ocna Şugatag, Tecuci şi Târgu-Mureş. În prezent se desfăşoară demersuri pentru înfiinţarea unei noi filiale în municipiul Bârlad, judeţul Vaslui.

Prezenţă de trei ori pe an

„Adevărul de Seară" a stat de vorbă cu Paul I., un cursant al liceului Concord din Constanţa. Discuţia a avut loc mai întâi pe messenger, iar ulterior faţă în faţă. Paul are 22 de ani şi este din Brăila. Elevul a dezvăluit pentru „Adevărul" cum se desfăşoară activitatea şcolară la Concord. „De patru ori pe an, o profesoară de la Concord Galaţi vine în Brăila să încaseze banii de la mine şi de la alţi patru colegi. În schimbul banilor, profesoara ne dă şi testele gata rezolvate pentru examenele pe care urmează să le susţinem. Materia la toate obiectele o primesc pe un CD. Bacalaureatul este o simplă formalitate pentru că fiecare elev mai pune la bătaie câteva sute de lei şi toată lumea ia Bacul. Anul trecut la Fără Frecvenţă au luat toţi examenul", povesteşte Paul. „Cei care sunt cursanţi la zi, trec măcar o dată pe lună pe la şcoală, dar în weekend cel mai mult, că atunci se dau teste sau teze, dar tot gata rezolvate", mai spune Paul.

Profesori plătiţi la negru

În cadrul filialelor Liceului de Turism Concord, cursurile sunt susţinute de profesori, peste 70% colaboratori, în baza unor contracte de prestări servicii. Asta cu toate că legea de funcţionare a liceelor private spune că cel puţin 40% din numărul personalului didactic trebuie să fie încadrat cu norma de bază în unitatea respectivă. Cadrele didactice care au şi alte angajamente profesionale lipsesc frecvent de la cursuri.

În cadrul Liceului de Turism Concord Feteşti - judeţul Ialomiţa, cursurile sunt susţinute de profesori, titulari sau suplinitori ai Liceului Teoretic „Carol I" din municipiu, în baza unor contracte de prestări servicii, dascălii fiind plătiţi cu ora, cu sume cuprinse între 50 - 100 de lei. Grupul de colaboratori este format din Laurenţiu Velicu, în calitate de director al Liceului Teoretic „Carol I" Feteşti, Vasile Mitu, profesor de matematică, şi Rodica Grigore.

De asemenea, în cadrul liceului din Ocna Şugatag, judeţul Maramureş, s-au încheiat contracte de prestări servicii - plata cu ora - cu şase profesori, dintre care patru au statutul de suplinitori. Aceştia sunt Tincuţa Dublea - responsabil cu promovarea unităţii de învăţământ privat şi recrutarea de elevi, Ioan Dăncuş - directorul Liceului, Ilie Răchişan şi Laura Gheorghiu. La Arad, familia de profesori Tocoian Daniel şi Claudia care predau la Liceul Baptist din localitate colaborează şi cu Concord, iar la Tecuci, profesorii Costel Borcea, Raluca Jaşcu, Corina Ghiorlan şi Viorica Varlam.

La nivelul filialei Târgu-Mureş a liceului, în anul şcolar 2010-2011, procesul educativ a vizat, în principal, angrenarea elevilor în completarea portofoliilor specifice, acestea reprezentând principalul instrument de evaluare a nivelului de cunoştinţe acumulat. Mai mult, redactarea lucrărilor de evaluare/verificare se realizează prin transcrierea răspunsurilor care sunt furnizate elevilor prezenţi de cadre didactice sau, în lipsa acestora, de către Veronica Bircea-Codarcea (persoana care realizează activităţile de management şi secretariat ale Liceului de turism Concord), iar în cazul elevilor care absentează lucrările sunt realizate de colegii prezenţi sau de managerul liceului.

Ancheta ministerului la Galaţi

Corpul de control al ministrului Educaţiei a descoperit o serie de nereguli la Liceul Concord din Tecuci, judeţul Galaţi, în urma unei anchete desfăşurate recent. Printre cele mai flagrante se numără lipsa spaţiilor amenajate pentru cursuri, încadrarea ilegală în funcţie a directorului liceului, Borcea Costel, acesta neavând calificările cerute de funcţia pe care o ocupă, lipsa unui consiliu profesoral şi a unui orar de funcţionare şi lipsa contractelor de muncă pentru cadrele didactice. Corpul de control a sesizat numeroase probleme legate de situaţia şcolară a unor elevi care nu au mediile încheiate, nu există în nicio evidenţă, iar la anumite materii, notele lor erau trecute în cataloage de profesori de la alte specializări.

„Nu există notă explicativă pentru greşelile din cataloage; cererile de transfer pentru anul şcolar 2009-2010 sunt înregistrate toate în două zile, nu sunt aprobate în Consiliul de Administraţie şi nu au fost întocmite contracte de şcolarizare", se arată în respectivul raport.
„Sesizarea organelor competente în legătură cu suspiciunile de fals intelectual în documente şcolare (cataloage, registre matricole, încadrare personal didactic, condici de prezenţă etc.)", sunt concluziile corpului de control al minstrului care solicită reevaluarea Liceului Concord Tecuci şi monitorizarea inspectorilor care au realizat controale în respectiva unitate de învăţământ.

image

"Dacă veţi găsi vreo ilegalitate,eu, personal, vă însoţesc la DNA.''
Daniel Funeriu ministrul Educaţiei

Cine acoperă ilegalităţile de  la Concord?

Până în prezent s-au făcut mai multe sesizări, atât la nivel de minister, cât şi la Poliţie şi DNA, însă reţeaua de licee Concord funcţionează în continuare nestingherită în baza unei autorizaţii provizorii de funcţionare. ARACIP a efectuat mai multe controale la nivelul anului 2010 şi în acest an, însă sancţiunile întârzie să apară. La solicitarea ziarului „Adevărul", ministrul Daniel Funeriu ne-a furnizat raportul corpului său de control în urma inspecţiei efectuate la Tecuci. „Dacă dumneavoastră veţi găsi un cadru didactic care încalcă legislaţia în vigoare eu, personal, merg de mână cu dumneavoastră la DNA să facem o plângere", a declarat ministrul Educaţiei.

CV-ul preşedintelui Concord

- Costea Dumitru s-a născut la 01.05.1956, localitatea Stejaru, Tulcea
1980 - absolvent al Facultăţii de Hidrotehnică Universitatea de Construcţii Bucureşti
- 1980-1999 - inginer la Întreprinderea de Construcţii, Comunicaţii şi Hidrotehnice (CCH-SACta) lider sindical
- 1998 - absolvent Academia de Studii Economice  Bucureşti specializarea: management turistic şi comercial
- 2000 - lector la  Universitatea „Andrei Şaguna"
- 2007 - fondator Fundaţia Cultural-Ştiinţifică Concord
- 2008 - teza de doctorat, specializarea: „Economie şi management"

400 de euro reprezintă taxa anuală percepută de reţeaua de licee particulare Concord.

Angajaţii fundaţiei colectează banii

La nivelul Fundaţiei este o practică ca elevii de la Liceele Concord, atât din ţară, precum şi la cel din municipiul Constanţa, să achite taxele reprezentanţilor fundaţiei care îi vizitează la domiciliu. Astfel, există persoane anume desemnate de Costea Dumitru care se deplasează în diferite localităţi la domiciliul elevilor şi încasează banii, de multe ori fără să ofere acte justificative („Uite, poţi să iei aceste diplome, tu stai acasă, îţi vezi de treaba ta, ne dai banii, acestea sunt notele tale").

image

În cursul anului 2010, la nivelul IPJ Timiş au fost făcute mai multe sesizări de către persoane care au plătit sume de bani în schimbul susţinerii unor cursuri la Liceul Concord, care nu s-au mai organizat, iar banii nu le-au fost returnaţi. De asemenea, au fost semnalate situaţii în care taxele de şcolarizare îi sunt achitate direct lui Costea Dumitru, care le înscrie în agenda personală, ceilalţi angajaţi fiind înştiinţaţi doar că o anume persoană şi-a achitat taxele, fără a deţine vreun document în acest sens.

O "situaţie de acest tip s-a înregistrat în cazul lui Mihai Arnăutu, elev în clasa a XIII-a, în cadrul liceului din Constanţa. Totodată, în cadrul Liceul de Turism Concord nu se respectă cifra de şcolarizare anunţată anual, întrucât la ordinele lui Costea Dumitru se fac înscrieri pe întreaga durată a anului şcolar. În legătură cu acest aspect, surse au declarat pentru „Adevărul" că Laurenţiu Ciorogaru, directorul adjunct al Liceului „Concord Constanţa, ar fi  afirmat în mediu restrâns că „îi e frică să facă înscrieri la sfârşitul anului şcolar, cu toate că anul deja se încheiase, dar, dacă i se «porunceşte», face... că doar Costea Dumitru îşi ia o grămadă de bani pe asta".

Oficial, la liceele Concord se înscriu anual 2.000 de elevi

Persoanele desemnate să colecteze banii pentru lucrările gata rezolvate sunt directorii centrelor, respectiv Elena Borcea, în localitatea Năvodari, şi Laurenţiu Ciorogaru, în municipiul Constanţa. Aceştia îi înmânează sumele colectate lui Costea Dumitru, care, reţinând o parte din bani, distribuie diferenţa autorilor de lucrări (printre aceştia se numără Mariana Jatca, Cosmin Ursei şi Luminiţa Cocea). Mirela Ene şi Luminiţa Cocea, din cadrul Liceului Concord Constanţa, sunt persoanele care se implică direct în „aranjarea actelor şi a notelor din anii anteriori", astfel încât persoana în cauză să poată fi înscrisă într-un an mai avansat. Situaţii similare există şi la liceele din ţară.

Sistem piramidal de racolare

În scopul eficientizării activităţii de racolare de noi elevi, Costea Dumitru utilizează propriii elevi, pe care îi scuteşte de taxe, fiind consideraţi „bursieri", în schimbul prestării acestor servicii în beneficiul fundaţiei. Totodată, „scutirea de taxă" este aplicată oricărei persoane care atrage un număr considerabil de candidaţi, sens în care menţionăm situaţia Florentinei Roxana Ciufu, angajată ca secretar în cadrul Primăriei comunei Nalbant, Tulcea, care a înscris aproximativ 670 de elevi ai Liceului de Turism Concord Constanţa care provin din judeţul Tulcea. În contextul implicării funcţionarei în acest proces de „racolare", Ciprian Ciufu, soţul acesteia, care a absolvit clasa a XIII-a în anul 2010, a fost scutit de taxă pe toată perioada şcolarizării, figurând ca bursier.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite