Vaccinarea s-a împotmolit la ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ceii mai mulţi oameni din mediul rural s-au imunizat prin cabinetelle medicilor de familie
Ceii mai mulţi oameni din mediul rural s-au imunizat prin cabinetelle medicilor de familie

Voluntari ai organizaţiei World Vision România se vor implica în derularea campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19 în comunităţile vulnerabile din mediul rural, unde ratele de vaccinare sunt mici

Numărul persoanelor care se imunizează anti-COVID-19 în fiecare zi se află în picaj liber. Situaţia este cu atât mai dificilă în mediul rural, unde, ratele de vaccinare sunt mai mici, iar motivele nu sunt puţine.

În acest context, unele organizaţii nonguvernamentale au decis să se implice astfel încât cifrele să se îmbunătăţească. Cumva, campania pro-vaccinare a început chiar din momentul apariţiei vaccinului, explică Mihaela Nabăr, directoare executivă a World Vision România, WVR, dar acum se va face joncţiunea cu reprezentanţi ai Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV). 

Informaţiile livrate nu sunt pe înţeles

„Din ce am constatat noi, în mediul rural există o foarte mare reticenţă în faţa vaccinului pentru că oamenii sunt foarte puţin informaţi. Şi dacă ar avea acces la informaţie, în general, această informaţie vine la un nivel la care nu poate fi accesată de ei pentru că nivelul de educaţie al oamenilor şi de înţelegere a lucrurilor foarte tehnice este unul foarte scăzut. Iar campaniile pe un anumit subiect trebuie adresate nivelului lor“, mai spune Mihaela Nabăr. 

Nu merge metoda de a pune un afiş la şcoală pe care să-l citească toată lumea. „Să nu uităm că sunt foarte mulţi oameni în comunităţile rurale care nu ştiu să scrie şi să citească. Or, asta înseamnă că din acea informaţie, chiar dacă posterul este foarte frumos, nu se va înţelege decât eventual poza de pe el“, subliniază şefa WVR.

Preoţii, foarte importanţi 

Documentarea prealabilă pe teren a arătat voluntarilor organizaţiei că există foarte multe mituri care le-au intrat în cap oamenilor referitor la vaccinurile anti-COVID-19. Cum ar fi acela că noua tehnologie ARN mesager îţi modifică ADN-ul. Sau că vaccinul este o metodă nouă de control al populaţiei prin introducere de cipuri. Sau că reacţiile adverse după vaccin sunt mai rele decât boala în sine. „De aceea e foarte important ca această campanie de demitizare să fie făcută fie de oameni din comunitate, de liderii în care ei au încredere, fie de membri ai comunităţii cum sunt preoţii. Iar rolul lor în comunităţile conservatoare tradiţionale este foarte mare“, subliniază Mihaela Nabăr. 

Pentru a contracara aceste mituri, reprezentanţii WVR au conceput şi pliante în care se explică simplu, prin cuvinte şi desene, ce este adevăr şi ce nu. Al doilea pas este cel al implicării liderilor informali: „Acolo unde se reuşeşte implicarea preotului, a profesorului, a directorilor de şcoli, creşte rata de vaccinare“.

„Fiecare comunitate are particularităţile ei, valorile şi credinţele proprii, dar o importanţă esenţială o deţin şi vectorii locali, «instrumente-cheie» în răspândirea adevărului şi a beneficiilor vaccinării anti-COVID-19“, afirmă şi col.dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul CNCAV.  

S-a observat şi că informaţia corectă este mai bine primită dacă vine de la angajaţii şi voluntarii organizaţiei din comunităţile respective. „Capitalul de încredere pe care l-am acumulat în zeci de ani de funcţionare ne-a ajutat enorm în relaţia cu persoanele din mediul rural. Oamenii ştiu că nu-i minţim şi cu toate acestea nu este foarte uşor. Pentru că sunt în comunitate oameni care spun lucruri foarte diferite de cele pe care le spunem noi“, atrage atenţia directoarea. Războiul contra ştirilor false va fi purtat atât prin intermediul pliantelor, cât şi pe reţelele de socializare. 

Convingere, nu coerciţie 

„Mai ales prin colaborarea cu profesorii din comunităţile şi programele noastre vom încerca să propagăm acelaşi mesaj pe care îl avem de la începutul campaniei de vaccinare: imunizarea prin vaccinare este esenţială pentru a redeschide în siguranţă şcolile şi pentru a continua orele în clase. Pentru copiii vulnerabili, întoarcerea la şcoala fizică este singura opţiune pentru a evada din cercul sărăciei şi a-şi găsi un viitor“, a conchis Nabăr. 

Abordarea organizaţiei nu este aceea de a impune ceva, ci de a discuta argumentat pentru înţelegerea şi, pe cât posibil, îndepărtarea temerilor pe care oamenii le au în faţa vaccinării. Dincolo de sprijinul pentru o informare corectă şi la nivelul comunităţii respective pe care WVR îl va acorda în această campanie,voluntarii se vor angaja şi în găsirea de soluţii, împreună cu autorităţile locale, prin care comunităţile să aibă acces la centrele de vaccinare, organizarea de echipe mobile de vaccinare sau la medicii de familie înscrişi în program. 

Cifrele vaccinării în rural

Aproape 163.000 de români din mediul rural s-au vaccinat până acum împotriva COVID-19 în cabinetele medicilor de familie sau prin intermediul echipelor mobile trimise în sate, potrivit datelelor CNCAV, informeaza hotnews.ro. Din totalul de 162.887 de persoane, 54.870 s-au vaccinat prin intermediul echipelor mobile de vaccinare trimise în sate şi 108.017, în cabinetele medicilor de familie din mediul rural. În afara acestor cifre, mai există şi români care locuiesc la sate, dar au mers pe cont propriu să se vaccineze în centrele din oraşele apropiate, autorităţile neavând o statistică exactă.  

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite