Vaccinarea anti-COVID la medicii de familie debutează greoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Campania de vaccinare anti-COVID poate fi făcută şi în cabinetele medicilor de familie
Campania de vaccinare anti-COVID poate fi făcută şi în cabinetele medicilor de familie

Campania de vaccinare în cabinetele medicilor de familie a început pe 4 mai cu distribuţia serului produs de Johnson & Johnson, care are administrare în doză unică. În unele locuri, dozele au ajuns deja în cabinete, în timp ce, în altele, nu.

„Încă de săptămâna trecută au fost distribuite în 11 judeţe peste 12.440 de doze de la compania Johnson & Johnson, astăzi (marţi – n.red.) se completează până la 20 de judeţe, ceea ce înseamnă aproape 18.000 de doze. Toate dozele de la Johnson & Johnson au fost distribuite către toate centrele regionale de depozitare, aşa încât DSP-urile trebuie să solicite dozele de la centrele regionale de depozitare şi să asigure distribuirea acestor doze către medicii de familie din fiecare judeţ; împreună cu dozele de vaccin necesare, se distribuie materialele sanitare aferente începând de la seringi, ace, dezinfectanţi şi epipenuri sau seringi preumplute cu adrenalină”, a spus coordonatorul campaniei de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiţă. El a cerut medicilor de familie să se implice „cât se poate de mult”. Ultimele date arată că puţin peste 3.000 de medici şi-au arătat această disponibilitate.  

Coordonatorul a mai spus că, în Bihor, au fost introduse deja în registrul electronic naţional al vaccinărilor zece persoane vaccinate cu vaccinul de la Johnson & Johnson, iar în Mehedinţi, şapte persoane. 

„Trebuie ţinut cont de oportunităţile din zonă”

„Vaccinarea a început în multe cabinete medicale. Începând de astăzi, ar fi trebuit să existe vaccin în cabinetele noastre. Din păcate, nu s-a întâmplat aşa, în majoritatea judeţelor astăzi se distribuie vaccinul în cabinetele medicilor”, a declarat dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, SNMF. 

Specialistul a adăugat că se aşteaptă să existe o remodelare la nivel local a capacităţii de vaccinare care să ţină cont de oportunităţile care există în zonă. „De exemplu, în zone care au centre de vaccinare cu locuri ocupate, medicii de familie pot aduce un aport suplimentar prin vaccinarea la cabinet, dar există foarte multe zone – mai ales în mediul rural – unde sunt centre de vaccinare care nu sunt ocupate în integralitate. Ei bine, mă aştept ca, în asemenea situaţii, medicii de familie să consilieze în vederea programării şi a trimiterii pacienţilor pentru a fi vaccinaţi în centrele existente şi să se concentreze mai puţin pe vaccinarea efectivă în cabinet”, a punctat dr. Gindrovel Dumitra. 

Medicul de familie mai spune că multe autorităţi locale au preferat să nu distribuie serul înainte de Sărbători pentru a nu exista niciun risc de deteriorare a dozelor, mai ales că multe cabinete din cele care nu sunt prinse în programul naţional de imunizare nu au condiţii de păstrare pe termen lung. „Şi ar fi fost riscant ca aceste vaccinuri să stea timp de patru zile, cât au ţinut Sărbătorile, în cabinete, motiv pentru care s-a preferat distribuirea lor începând de marţi”, a adăugat vicepreşedintele SNMF. 

Convingerea oamenilor, cuiul lui Pepelea

Peste o treime dintre medicii de familie funcţionează deja în centre de vaccinare. „Timpul este acelaşi, nu poate fi întins ca un elastic. Pentru ei va fi foate dificil de vaccinat şi în centrul de vaccinare, şi în cabinete. Deci, trebuie să avem prudenţă atunci când anunţăm cifrele medicilor care vaccinează efectiv în cabinete. Acestea reprezintă doar o parte din cei care se implică în activitatea de imunizare. Toţi medicii de familie sunt implicaţi în activitatea din centrele de vaccinare, în consiliere în vederea programării în centre şi o parte dintre noi vom vaccina şi în cabinete, în funcţie de disponibilităţile locale de vaccin, dar şi de aderenţa populaţiei la procesul de vaccinare”, a conchis specialistul. 

Dr. Irina Franciuc, medic de familie în judeţul Suceava, vicepreşedinte SNMF, spune că, în judeţ, sunt puţini medici de familie şi că aceştia funcţionează deja în centrele de vaccinare. În opinia ei, succesul campaniei va depinde mult de felul în care autorităţile îşi vor modula mesajul pe înţelesul oamenilor simpli: „Asta e mai important decât orice. Oamenii trebuie să înţeleagă că trebuie să vină la vaccin. Noi, medicii de familie, ne-am implicat întotdeauna în consilierea către vaccinare a pacientului care a intrat în cabinet”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite