TEASER Istoria luptei anticorupţie din România, de luni în „Adevărul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România coruptă
România coruptă

„Adevărul“ şi www.adevarul.ro demarează, de la începutul săptămânii viitoare, o campanie multimedia despre unul dintre cele mai importante fenomene care s-au întâmplat în România ultimilor 25 de ani: lupta împotriva corupţiei.

La 25 decembrie 1989, România pornea într-o nouă etapă a istoriei sale cu un proces strâmb: acuzarea, condamnarea şi executarea cuplului Nicolae şi Elena Ceauşescu. A fost un start nefericit care a aruncat justiţia românească într-o zonă tenebroasă. În anii ce-au urmat, la adăpostul oferit de magistraţii corupţi, România a devenit o ţară populată de afacerişti „sălbatici“, de politicieni care legiferau în interesul “găştilor” şi de baroni împărţeau bugetele după bunul plac. Lupta împotriva acestor practici a fost inexistentă vreme de mai bine de un deceneiu după Revoluţie.  

„Adevărul“ şi-a propus să prezinte, pe parcursul următoarelor două săptămâni, cum şi de ce a evoluat România de la un sistem de justiţie încremenit în obedienţa faţă de politic, la „războiul total” împotriva faptelor de mare corupţie închegate pe relaţia politicieni-oameni de afaceri. 

Serialul aduce mărturiile celor trei procurori-şefi care au condus până acum Direcţia Naţională Anticorupţie: Ioan Amarie (în perioada în care instituţia se numea Parchetul Naţional Anticorupţie), Daniel Morar şi Laura Codruţa Kovesi. Fostul preşedinte Traian Băsescu vorbeşte despre momentul 2005 – când a schimbat radical traseul justiţiei - şi despre viitorul “cruciadei anticorupţie”. George Maior, şeful Serviciului Român de Informaţii în perioada 2006-2015, spune cine s-a temut cel mai mult de colaborarea SRI-DNA, iar foştii miniştri ai Justiţiei, Rodica Stănoiu, Cristian Diaconescu şi Monica Macovei, fac radiografia intruziunii politicului în actul de justiţie pe parcursul ultimilor 15 ani.

Serialul “Adevărul” prezintă evoluţia unui fenomen, dar şi micile poveşti care formează acest puzzle uriaş: la capătul a zeci de ore de interviuri cu procurorii şi inculpaţii, reporterii “Adevărul” sintetizează lupta anticorupţie aşa cum se vede ea din cele două părţi ale “frontului”. La finalul demersului nostru vom încerca să prognosticăm, împreună cu analişti, scriitori şi observatori ai marilor dosare, către ce etapă se îndreaptă România după cutremurul care a distrus edificiul de corupţie clădit în zeci de ani de politicieni şi afacerişti.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite