Producătorii de medicamente generice ar putea plăti taxe mai mici la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorii de medicamente generice ar putea plăti o taxă clawback diferenţiată faţă de cea pe care o achită producătorii de medicamente originale. Asta după ce Comisia de Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect legislativ în acest sens. Astfel, produsele ieftine ar putea rămâne în piaţă, susţin reprezentanţii producătorilor.

„Este o decizie care vine în acord cu nevoile pacienţilor şi cu cele ale producătorilor de medicamente care contribuie cu adevărat la dezvoltarea economică a României”, a declarat Dragoş Damian, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR). 

Potrivit acestuia, măsura, dacă va intra în vigoare, va opri dispariţia medicamentelor ieftine din piaţă, asta în condiţiile în care peste 1.300 de molecule au fost eliminate din România în ultimii trei ani. 

Conform calculelor APMGR, alte 1.200 de medicamente de calitate şi cu costuri accesibile ar fi urmat să treacă sub pragul rentabilităţii în următorul an, în condiţiile menţinerii taxei clawback în formă actuală. 

Un comunicat de presă al APMGR subliniază că măsura a fost deja agreată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Ministerul Sănătăţii şi acceptată atât de Ministerul de Finanţe, cât şi de către organismele financiare internaţionale, ca fiind neutră din punct de vedere bugetar.

„Aşteptăm cu încredere şi decizia Comisiei de Buget, Finanţe şi Bănci, precum şi votul din plenul Camerei Deputaţilor, dar nu avem îndoieli că acestea vor fi favorabile proiectului, având în vedere că adoptarea acestei măsuri nu aduce niciun cost la bugetul de stat, în timp ce beneficiile pentru pacienţi sunt enorme”, a declarat Dragoş Damian, preşedintele asociaţiei. 

Ministrul Sănătăţii: „Ştiu că aveţi aşteptări foarte rapide legate de legislaţie”

Bănicioiu a transmis actorilor din piaţa farmaceutică că este deschis propunerilor acestora şi că ştie că au aşteptări mari, în special în ceea ce priveşte taxa clawback.

„Suntem deschişi propunerilor dumneavoastră, colaborăm foarte bine cu cei de la Comisia Europeană, ştiu că aveţi aşteptări foarte rapide legate de legislaţie, cel puţin din punct de vedere al taxei clawback, o taxă care funcţionează din 2010, nu neapărat cum şi-ar dori unii şi alţii, şi cred că ar fi de bun augur o înţelegere a celor două structuri din piaţa farma, şi cred că suntem pe cale să obţinem un punct de vedere comun. Redefinirea taxei clawback este în Parlament, aşteaptă girul dezbaterii parlamentare şi fiecare dintre noi poate susţine un punct de vedere, chiar şi contrar comisiei de sănătate", a mai spus ministrul Sănătăţii.

Nicolae Bănicioiu a adăugat că deja Ministerul Sănătăţii a trimis un punct de vedere în Parlament.

"A trecut de Senat, este la Cameră, care este şi forul decizional. Am susţinut clawback diferenţiat şi cred că mai mult de atât puteţi să îi convingeţi pe parlamentari. Ministerul şi-a însuşit punctul de vedere al CNAS că fiecare companie ar trebui să plătească în funcţie de volumul pe care îl consumă de la bugetul de stat. Formula de calcul trebuie stabilită de specialişti, CNAS are câteva formule. Când am spus la început că mai sunt puţini paşi, dar ne apropiem de un agreement, e adevărat. Dacă se va ajunge la consens, nu cred că Parlamentul se va opune", a spus Bănicioiu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite