„Pentru noi sunt o binecuvântare aceste tichete“. Peste 1.300 de elevi de la ţară susţinuţi prin Programul Pâine şi Mâine
0
Mii de copii din mediul rural, care veneau la şcoală şi pentru a primi o masă caldă continuă să fie susţinuţi prin Programul Pâine şi Mâine derulat de World Vision România.
Peste 1.300 de copii din sate vulnerabile din judeţele Vaslui, Vâlcea, Cluj şi Dolj au primit tichete sociale în valoare de 180 de lei fiecare, pentru a-şi putea achiziţiona alimente în perioada pandemiei de coronavirus, potrivit unui comunicat al World Vision România.
Tichetele sociale pot fi folosite exclusiv pentru achiziţionarea de alimente şi au fost distribuite de Fundaţia World Vision România copiilor din 26 de sate din judeţele amintite. Fondurile pentru achiziţionarea lor au fost realocate din proiectele „Pâine şi Mâine” – pentru peste 1.100 de copii, şi „Şcoală după Şcoală” – pentru 200 de copii, ca parte din intervenţia de urgenţă pe care Fundaţia o face în perioada pandemiei de coronavirus în mediul rural.
Un copil din 11 merge la culcare cu burta goală
“Programul Pâine şi Mâine este susţinut atât de donatori individuali, cât şi de partenerii noştri corporate – LIDL România, finanţatorul principal al programului, PEPCO România, Oysho şi Massimo Dutti România, ALKA. Doar alături de toţi donatorii noştri, oameni şi companii care aleg să investească în viitorul următoarelor generaţii, putem aduce cu adevărat o schimbare în viaţa copiilor din mediul rural”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.
Posibilitatea de a-şi cumpăra alimente a fost întotdeauna limitată pentru cele mai nevoiaşe familii de la sate, acolo unde 1 din 11 copii merge la culcare flămând, conform raportului de cercetare “Bunăstarea copilului din mediul rural” realizat în 2018 de Fundaţia World Vision România. În perioada pandemiei, situaţia devine disperată, iar familiile din mediul rural au nevoie urgentă de produse de bază.
“Am doi copii în proiectul Pâine şi Mâine, pe Constantin, la clasa pregătitoare, şi pe Ana Maria - ea este în clasa a II-a. Eu sunt casnică, iar soţul lucra cu ziua, dar în această perioadă nu se mai poate. Pentru noi sunt o binecuvantare aceste tichete şi orice ajutor primit, pentru că este foarte greu să cumpărăm alimente în perioada aceasta”, a spus una dintre mamele din Rafaila, judeţul Vaslui.
“La noi în zonă sunt foarte multe familii cu un venit la limita subzistenţei în această perioadă. Unde lucrează, lucrează doar unul din familie, de obicei cu ziua. Iar acum nu mai au nicio sursă de venit, doar ce fac ei prin curte, ce cresc, ce-şi cultivă. Pentru ei, 180 de lei înseamnă foarte mult. 180 de lei pentru o familie de la ţară poate însemna că vor avea ce să pună pe masă de Sărbători. Iar copiii au fost cei mai fericiţi. Au zis că a venit Iepuraşul mai devreme!”, relatează Cristian Grecu, directorul şcolii din comuna Nicolae Bălcescu, judeţul Vâlcea, care a ajutat reprezentanţii World Vision România la livrarea de tichete sociale. Legat de cum respectă regulile în perioada de carantină oamenii din Nicolae Bălcescu, directorul a precizat că ascultă de autorităţi, stau în casă în cea mai mare parte a timpului şi încearcă să se protejeze pe ei şi pe cei apropiaţi. “Eu sunt crescut şi născut aici, sunt foarte ataşat de această comunitate şi iubesc copiii. Sunt bucuros că am reuşit să facem o faptă bună pentru ei înainte de Paşte”, a completat directorul.
Conform unui raport al Băncii Mondiale, în perioada următoare este de aşteptat ca sărăcia să crească odată cu criza COVID-19. 15% din angajaţii adulţi sunt în risc de sărăcie şi vor fi vulnerabili financiar pe măsură ce se vor îndepărta de activitatea economică.