Pandemia de COVID-19 o ia din nou la galop. Numărul cazurilor a explodat şi în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numnărul personelor diagnosticate cu COVID-19 a început iar să crească Foto: Arhivă
Numnărul personelor diagnosticate cu COVID-19 a început iar să crească Foto: Arhivă

Ultimele cifre oficiale arată o creştere de aproape 3.000 de noi cazuri de infecţie cu SARS-CoV-2, în doar 24 de ore. Autorităţile insistă ca populaţia să respecte recomandarea autorităţilor şi să poarte în continuare masca medicală în mijloacele de transport în comun şi cu atât mai mult în spaţiile închise.

Bilanţul infecţiilor cu noul coronavirus a urcat marţi, 22 martie, la 5.140 de noi cazuri, cu 2.904 mai multe decât în ziua precedentă. Au fost raportate 52 de decese, dintre care 9 ale perioadei anterioare. Numărul testelor efectuate a fost de 14.120 RT-PCR şi 28.819, teste rapide antigenice. Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, din numărul total de cazuri depistate cu SARS-CoV-2, 623 reprezintă reinfecţii la mai mult de 90 de zile de la prima infectare. 

În Bucureşti au fost depistate 1.262 de cazuri noi de COVID-19, în Cluj – 463 şi în Timiş – 436. În top urmează judeţele Ilfov, cu 248 de cazuri şi Braşov, cu 215. În secţiile de COVID-19 din spitale se află internate 2.858 de persoane, cu 184 mai puţine decât în ziua anterioară. Din numărul total de pacienţi internaţi, 443 se află în stare gravă la ATI, 395 dintre ei fiind nevaccinaţi. 

Până astăzi, 64.749 de români diagnosticaţi cu infecţie cu SARS-CoV-2 au decedat.

Pistol: „Sunt cifre aşteptate” 

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Adriana Pistol, a declarat că aceste cifre nu reprezintă o surpriză. „Observăm o creştere a numărului de cazuri. Creşterea nu este foarte mare, dar este totuşi semnificativă. Deja numărul de cazuri a luat o formă de platou, nu mai putem observa acea descreştere la numărul de cazuri confirmate. Acelaşi lucru se poate observa şi la internări, la încărcarea pe paturi la nivelul secţiilor. Observăm o descreştere a numărului de decese, ceea ce este îmbucurător, dar este într-un fel normal, totdeauna prima dată creşte numărul de cazuri, urmat după aceea de încărcarea spitalelor, atât în paturi normale pe secţii, cât şi ATI. Să sperăm că nu va fi nevoie, dar acest platou este un alt indicator la care ne mutăm şi pe care îl monitorizăm. Sunt cifre aşteptate dacă luăm în calcul ceea ce se întâmplă în Europa şi criza refugiaţilor”, a subliniat dr. Pistol. 

Rata de reproducere a cazurilor a început să crească. „Rata de pozitivitate faţă de săptămâna anterioară, când a fost aproape 9%, mai exact 8,9%, a ajuns în această săptămână la 9,5%, iar rata de reproducere a cazurilor începe să crească, a ajuns în săptămâna de referinţă la 0,95%, o creştere faţă de săptămâna anterioară cu aproape 27%. Încet, încet, se apropie de cifra 1, ceea ce susţine acea creşterea a numărului de cazuri, acest lucru ne arată şi faptul că există posibilitatea să se ducă, o să vedem cum va evolua săptămâna viitoare, dar există probabilitatea să se ducă undeva peste cifra 1”, a mai spus secretarul de stat.

Purtaţi masca! 

Dr. Adriana Pistol a insistat ca populaţia să respecte recomandarea autorităţilor şi să poarte în continuare masca medicală. 

„Ceea ce aş dori să transmit tuturor este că această uşoară creştere a numărului de cazuri ne face să revenim într-un ritm insistent asupra respectării măsurilor pe care Ministerul Sănătăţii le-a comunicat de fiecare dată şi care nu sunt extrem de dificile, ar trebui să fie aplicate de toată lumea pentru ca să nu vedem o creştere importantă a numărului de cazuri. Mă refer aici la igiena personală, la evitarea aglomeraţiilor şi la portul măştii medicale, mai ales în mijloacele de transport în comun, unde putem observa că lumea s-a relaxat. Indicăm cu foarte mare tărie tuturor să trateze cu seriozitate portul măştii în aceste mijloace de transport în comun, atât la metrou, cât şi în transportul în comun suprateran şi cu atât mai mult în spaţiile închise, unde există mai multe persoane, deci aglomerări umane”, a adăugat dr. Adriana Pistol.

Jurma: Revenim pe creştere chiar înainte de Paşte 

Au trecut două săptămâni de la abandonarea şocantă şi motivată strict politic a tuturor măsurilor de prevenţie a pandemiei de COVID-19 în România, notează cercetătorul Octavian Jurma pe pagina sa de Facebook. „Două evenimente extrem de predictibile au urmat în acest timp: varianta BA.2 a devenit dominantă şi în România, şi numărul de cazuri noi a revenit pe creştere chiar înainte de Sărbătorile de Paşte în loc să ajungă la un minimum”, subliniază cercetătorul. 

În plus, mai spune acesta, campania de vaccinare a fost complet abandonată: 

„Comentariile sunt de prisos, vă imaginaţi şi singuri ce impact epidemiologic vor avea Sărbătorile de Paşte cu zero măsuri de siguranţă într-o populaţie atât de puţin vaccinată”.

Avem pentru prima dată semne primare de ieşire din trendul descendent şi de debut al unei noi faze de creştere în cadrul valului 5-Omicron, conchide cercetătorul. 

CNCAV: Vaccinarea împotriva COVID-19, protectivă şi în faţa Omicron  

Comitetul de coordonare a vaccinării, CNCAV, a transmis, marţi, citând datele unor noi studii, că vaccinarea împotriva COVID-19 a continuat să fie extrem de eficientă în protejarea adulţilor împotriva formelor severe sau decesului atunci când varianta Omicron era dominantă.

„Vaccinarea cu 2 sau 3 doze de vaccin ARNm a redus cu 90% riscul de a dezvolta o formă severă sau de a muri din cauza COVID-19”, susţin reprezentanţii CNCAV. Potrivit aceleiaşi surse, vaccinarea cu 3 doze de vaccin ARNm a oferit o protecţie de 94% în perioada Omicron. 

De asemenea, vaccinurile ARNm rămân extrem de eficiente în prevenirea celor mai severe forme de COVID-19. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite