Oseminte umane, tratate ca deşeuri. Un constructor din Bacău nu s-a oprit din excavări după ce a descoperit schelete în timpul lucrărilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jumătate dintr-un craniu uman, distrus în urma săpăturilor.Cealaltă jumătate ar fi fost aruncată la gunoi Imagine: Asociaţia Culturală „Vasile Pârvan”
Jumătate dintr-un craniu uman, distrus în urma săpăturilor.Cealaltă jumătate ar fi fost aruncată la gunoi Imagine: Asociaţia Culturală „Vasile Pârvan”

O asociaţie culturală din Bacău solicită autorităţilor demararea unei anchete, după ce mai multe oseminte umane au distruse sau aruncate la gunoi în timpul unor lucrări de renovare a unei şcoli din satul Cornii de Sus din judeţ. Potrivit legii, constructorii trebuie să  anunţe autorităţile şi să sisteze lucrările ori de câte ori găsesc rămăşiţe umane.

„Specialiştii din domeniul arheologiei au fost extrem de indignaţi cu privire la situaţia din satul Cornii de Sus, Bacău. S-au distrus probe importante din cauza unor persoane care nu au respectat legea. Sperăm ca în zilele următoare situaţia să fie anchetată, aplicându-se legea! În #imagine: o parte dintr-un #craniu uman. Cealaltă parte a fost aruncată împreună cu resturile de materiale de construcţii”, au scris pe Facebook reprezentanţii Asociaţiei Culturale „Vasile Pârvan”.

În urma unei sesizări cu privire la un material istoric de mare valoare, o echipă a asociaţiei s-a deplasat în satul Cornii de Sus din judeţul Bacău. Reprezentanţii Asociaţiei Culturale „Vasile Pârvan” au făcut fotografii la faţa locului, în care se poate observa că rămşiţele umane au fost distruse în timpul săpăturilor.

„Aici s-a constatat faptul că în timpul renovării şcolii din sat ( corpul B) au fost descoperite mai multe schelete umane. Constructorul, în loc să anunţe Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bacău ( sau specialiştii din cadrul Muzeului Judetean de Istorie Bacău) şi să sisteze lucrările, a continuat, distrugând multe probe de mare importanţă istorică. Multe oseminte pot fi văzute în stradă, împreună cu resturile de materiale”, arată Asociaţia.

Potrivit localnicilor, s-au descoperi şi două schelete, probabil părinte şi copil. 

Biserică demolată de comunişti

„Osemintele, din spusele localnicilor, au fost reîngropate lângă şcoală, Din datele noastre, a reieşit faptul că acolo a fost o biserică ortodoxă, prima menţiune despre ea fiind din 1798, informaţiile arătând că locaşul a fost construit de "unguri" [români transilvăneni, n.n] şi localnici. Demolarea bisericii s-a făcut în anul 1952 de către autorităţile comuniste, pe locul acesteia construindu-se un teren de sport şi o şcoală”, mai arată Asociaţia Culturală „Vasile Pârvan”.

Imagine indisponibilă
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite