Ministerul Sănătăţii a semnat cu BEI un acord de consultanţă pentru pregătirea proiectelor privind construirea spitalelor regionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Sănătăţii şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) au semnat, luni, un Acord de servicii de consiliere, în valoare de 1,5 milioane de euro, având ca scop facilitarea pregătirii proiectelor în vederea construirii a trei spitale regionale la Iaşi, Cluj-Napoca şi Craiova.

„În ultimii 25-35 de ani s-au construit extrem de puţine spitale în România. Practic, avem două spitale mici care au fost construite, niciun spital regional nu a fost măcar început. Vorbim, aşadar, de începutul, de primul pas pe care îl facem azi pentru trei spitale regionale, unul la Craiova, unul la Cluj şi unul la Iaşi”, a declarat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.
 
El a precizat că, pentru a dispune de aceste fonduri şi pentru a avea în câţiva ani trei spitale regionale în România, este necesar ca acele condiţionalităţi ex ante pe care statul le-a asumat faţă de Comisia Europeană să fie îndeplinite.
 
”Şi mă bucur să vă anunţ că avem toate condiţiile îndeplinite şi că în săptămânile următoare vom avea şi acordul oficial al CE. Vorbim de prima parte, prima evaluare de servicii medicale care s-a făcut în România. Banii europeni vor fi la dispoziţia guvernului, guvernelor viitoare pentru cele trei spitale regionale. Al doilea punct, pentru a ne asigura că vom avea trei spitale ca lumea, este pregătirea acestora. Pentru pregătirea oricărui tip de investiţii ai nevoie de timp şi ai nevoie de oameni care trebuie să fie specializaţi, oameni care trebuie să aibă experienţă în designul unor proiecte de anvergura unor spitale regionale. Spitale cu până la 1000 de paturi, spitale care vor servi această ţară”, a arătat ministrul Sănătăţii.
 
Voiculescu a explicat că pentru pregătirea acestor proiecte este esenţial să avem experţi care să pregătească studiile de fezabilitate şi documentele de licitaţie ”aşa cum trebuie”.
 
”Este esenţial ca pregătirea acestor proiecte să conţină şi aplicaţia pentru fondurile europene, aplicaţie fără de care nu vom putea dispune de cele 150 de milioane de euro. Semnăm un acord cu BEI prin care România va primi asistenţă gratuită, o consultanţă gratuită. Este pentru prima dată când această consultanţă gratuită este achitată practic din bani europeni din Planul Juncker, din planul pentru investiţii în Europa şi prin această consultanţă în a doua parte a anului viitor Guvernul României, oricare ar fi el, va putea lansa licitaţiile pentru cele trei spitale regionale şi va avea la dispoziţie planuri făcute de experţi internaţionali care au experienţă relevantă în construcţia de spitale de o asemenea anvergură”, a mai spus Voiculescu.
 
Aatfel, spitalele regionale de urgenţă vor avea până la 1.000 de paturi fiecare şi vor oferi toate serviciile necesare tratării complete a cazurilor grave la nivel regional.
 
Voiculescu a adăugat că, potrivit estimărilor făcute, în afară de cele 150 de milioane din fonduri europene, statul ar mai avea nevoie de încă 450 de milioane de euro, în condiţiile în care fiecare dintre cele trei spitale va costa aproximativ 200 milioane de euro.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite