Ministerul Sănătăţii şi Agenţia Naţională a Medicamentului vor stabili, în această săptămână, pentru cine se va folosi vaccinul AstraZeneca

Ministerul Sănătăţii şi Agenţia Naţională a Medicamentului vor stabili, în această săptămână, pentru cine se va folosi vaccinul AstraZeneca

Vaccinul Astrazeneca împotriva COVID-19 nu a fost testat pe persoane peste 55 de ani

Ministerul Sănătăţii anunţă, marţi seară, că în această săptămână comisiile de specialitate din Ministerul Sănătăţii şi de la Agenţia Naţională a Medicamentului vor stabili care va fi intervalul de vârstă pentru care se va folosi vaccinul AstraZeneca/Oxford în România.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ministerul Sănătăţii anunţă, într-o postare pe Facebook, că în această săptămână comisiile de specialitate din Ministerul Sănătăţii şi de la Agenţia Naţională a Medicamentului vor stabili care va fi intervalul de vârstă pentru care se va folosi vaccinul AstraZeneca/Oxford în România. 
 
”După ce săptămâna trecută Comisia Europeană a luat decizia de a acorda autorizaţie condiţionată de punere pe piaţă a vaccinului AstraZeneca pe baza recomandărilor Agenţiei Europene a Medicamentului, acesta devine cel de-al treilea vaccin care primeşte aprobare în UE. Vaccinul anti COVID-19 AstraZeneca foloseşte un alt virus (din familia adenovirusurilor) care a fost modificat pentru a conţine gena pentru producerea proteinei ţintă a SARS-CoV-2. Adenovirusul din vaccin este atenuat, astfel încât nu se poate reproduce şi nu provoacă boli”, a transmis Minsterul Sănătăţii. 
 
Sursa citată a precizat că la administrarea vaccinului, adenovirusul se comportă ca un vector, transmiţând către celulele corpului informaţia conţinută. 
 
”Astfel, celulele vor utiliza informatia genetică pentru a produce proteina ţintă. Sistemul imunitar al pacientului va trata aceasta proteină ţintă ca pe un corp străin, producând mecanisme de apărare naturale – anticorpi şi celule T – împotriva proteinei respective. Dacă, ulterior, persoana vaccinată intră în contact cu SARS-CoV- 2, sistemul imunitar va recunoaşte virusul şi va fi pregătit de atac: anticorpii şi celulele T pot conlucra în vederea distrugerii virusului, pot preveni pătrunderea acestuia în celulele corpului şi pot distruge celulele infectate, protejând astfel organismul împotriva COVID-19”, au ma precizat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii. 
 
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat vineri folosirea în Uniunea Europeană a vaccinului împotriva COVID-19 al asocierii britanice AstraZeneca/Oxford pentru persoane în vârstă de peste 18 ani, precizând că vaccinul este adaptat, de asemenea, persoanelor în vârstă. 
 
Statele membre UE aşteptau cu atenţie această decizie, întrebându-se dacă EMA avea să urmeze sau nu exemplul Comisiei germane de vaccinare, care a recomandat joi ca vaccinul AstraZeneca/Oxford să nu fie folosit la vaccinarea persoanelor în vârstă de peste 65 de ani evocând date ”insuficiente”.
 
De asemenea, Italia a anunţat că nu va administra acest vaccin persoanelor de peste 65 de ani. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările