METEO Vremea pe două săptămâni: va mai ninge pe 29 ianuarie, dar până pe 2 februarie, în unele zone, se va încălzi uşor

METEO Vremea pe două săptămâni: va mai ninge pe 29 ianuarie, dar până pe 2 februarie, în unele zone, se va încălzi uşor

Specialiştii anunţă că va mai ninge pe 29 februarie, după care sunt aşteptate precipitaţii mixte

Meteorologii au emis, luni, prognoza meteo valabilă pentru perioada 27 ianuarie – 9 februarie. Potrivit informaţiilor furnizate de specialiştii, mai sunt aşteptate ninsori pe 29 ianuarie, zi în care în nordul ţării, sunt aşteptate şi valori termice de -18 grade. Cu toate acestea, până pe 2 februarie, vremea se va încălzi în aproape toată ţara, în unele zone temperaturile fiind mai mari chiar şi cu 8-9 grade.

Ştiri pe aceeaşi temă

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

BANAT

Până pe 2 februarie temperaturile vor marca o creştere treptată, astfel încât maximele din timpul zilei vor ajunge până la la 4 grade Celsius. Între 2 şi 5 februarie, valorile termice maxime vor scădea ci aproape două grade, iar apoi vremea se va încălzi din nou uşor şi treptat, urmând ca, la sfârşitul celei de a doua săptămâni de prognoză, să se atingă medii termice de 5-6 grade la amiază. 

În ceea ce priveşte evoluţia minimelor nocturne, acestea vor creşte de la -9 grade până spre 0 grade în intervalul 27 ianuarie – 2 februarie, apoi vor marca o scădere uşoară şi se vor menţine între -4 şi -2 grade până la sfârşitul intervalului de prognoză.

În jurul datei de 29 ianuarie vor fi ninsori pe arii extinse, dar nu foarte importante cantitativ, apoi probabilitatea pentru precipitaţii mixte va fi mai ridicată între 1 şi 4 februarie.

CRIŞANA

În prima săptămână valorile termice maxime vor fi în creştere, de la medii de -3 grade ziua şi -7 noaptea, spre 5 grade şi, respectiv, -1 grad, pe 2 – 3 februarie. În următoarele zile temperaturile vor scădea cu aproximativ 3 grade Celsius, pentru ca, după data de 6 februarie şi până la sfârşitul intervalului de prognoză, o încălzire uşoară şi treptată să aducă regimul termic spre valori medii apropiate celor caracteristice primei decade a lunii februarie. 

La sfârşitul celei de a doua săptămâni, vor fi din nou, în medie, temperaturi maxime de 5-6 grade şi minime de -1 grad.

Va ninge, în general slab cantitativ, pe 29 ianuarie, după care probabilitatea pentru precipitaţii, cel mai probabil mixte, va fi mai mare între 1 şi 4 februarie şi, din nou, pe 8 februarie.

TRANSILVANIA

Până spre sfârşitul primei săptămâni vremea va rămâne rece, cu medii ale temperaturilor minime de -10…-8 grade şi ale maximelor de -5…-4 grade. Pe 1 – 2 februarie regimul termic va marca o creştere de aproximativ 7 grade Celsius, temperaturile apropiindu-se de mediile multianuale specifice perioadei din an. 

A doua săptămână de prognoză va debuta cu o tendinţă de uşoară răcire, valorile termice vor scădea cu două-trei grade până la jumătatea săptămânii, pentru ca la sfârşitul intervalului de prognoză să se revină la un regim termic diurn normal pentru prima decadă a lunii februarie, cu maxime, în medie, de 2 grade Celsius.

Probabilitatea de precipitaţii va fi mai ridicată pe 29 ianuarie, când acestea vor fi sub formă de ninsoare, apoi între 1 şi 4 februarie, când, trecător, pot fi şi lapoviţe sau ploi.

MARAMUREŞ

Până duminică 2 februarie, temperaturile maxime vor creşte cu aproximativ şapte grade Celsius, ajungând la valori medii de 3-4 grade. Tot la sfârşitul primei săptămâni de prognoză, minimele nocturne, în creştere după 31 ianuarie, vor atinge valori medii de -3…-2 grade. 

În primele zile din cea de a doua săptămână, regimul termic va scădea uşor, temperaturile nocturne vor coborî spre medii de -6…-4 grade, apropiate de normele perioadei, iar maximele vor scădea spre 0 grade Celsius. Ulterior, până la sfârşitul săptămânii, regimul termic nocturn va rămâne relativ constant, în timp ce mediile diurne vor urca din nou spre 3-4 grade. 

Va ninge, în general slab cantitativ, pe 29 ianuarie, după care probabilitatea pentru precipitaţii, posibil mixte, va fi mai mare între 1 şi 4 februarie şi, din nou, pe 8 februarie.

MOLDOVA

În prima săptămâna vremea va fi deosebit de rece, geroasă mai ales în cursul nopţilor şi al dimineţilor. În primele zile media valorilor maxime va fi de -8…-7 grade, iar a minimelor de -10…-12 grade, pentru ca în jurul datei de 31 ianuarie regimul termic să mai scadă cu aproximativ patru grade. 

Abia pe 1 şi 2 februarie temperatura aerului va marca o creştere semnificativă, temperaturile diurne vor atinge medii de -3…-2 grade, iar cele nocturne vor urca spre -5… -4 grade. În cea de a doua săptămână de prognoză, regimul termic va avea o scădere uşoară la început, dar către weekend vremea se va încălzi din nou, atingându-se medii termice de -6 grade noaptea şi 2 grade ziua. 

Probabilitatea de ninsoare va fi mai mare pe 27 şi 29 ianuarie, precum şi între 1 şi 3 februarie, când va ninge în general slab cantitativ.

DOBROGEA

În primele zile ale prognozei, maximele diurne vor avea variaţii între valori medii de -7 şi 0 grade, iar minimele nocturne se vor menţine relativ constante în jurul unei medii de -8 grade. După data de 30 ianuarie regimul termic va marca o creştere, astfel încât pe 2...3 februarie vor fi temperaturi de aproximativ 4 grade ziua şi 0 grade noaptea, apropiate de cele normale climatologic pentru această dată. În a doua săptămână va avea loc o răcire cu 5…6 grade, iar către finalul intervalului de prognoză temperaturile vor creşte din nou. Vor fi ninsori pe arii extinse pe 27 şi 29 ianuarie, iar în intervalul 2 – 4 februarie vor fi precipitaţii mixte, în general slabe cantitativ.

MUNTENIA

Până pe 31 ianuarie regimul termic va fi caracterizat prin variaţii de temperatură între medii de -4 şi -8 grade ziua şi între -8 şi -12 grade noaptea. Între 1 şi 3 februarie vremea se va încălzi până la maxime de 1-2 grade şi minime de -2 grade, apropiate de normele climatologice. 

Va urma o uşoară răcire, cu aproximativ cinci grade, până la jumătatea celei de a doua săptămâni de prognoză şi, abia spre finalul intervalului temperaturile vor creşte din nou, spre maxime de 2-3 grade şi minime de -5 grade Celsius. Va ninge pe arii restrânse şi slab cantitativ pe 27 şi 28 ianuarie, iar pe 29 ianuarie ninsorile se vor intensifica şi se vor extinde ca arie. În intervalul 1 – 4 februarie precipitaţiile vor fi mixte.

OLTENIA

În primele trei zile ale intervalului prognozat va fi cu mult mai rece decât în mod normal la această dată şi abia între 31 ianuarie şi 3 februarie temperaturile vor creşte de la -5 la 1 grad la valorile maxime şi de la -9…-8 până la -1 grad la valorile minime nocturne. 

Ulterior, vremea se va răci din nou, iar temperaturile nocturne vor scădea, în medie, cu şase grade, în timp ce maximele diurne se vor menţine în jurul unei valori medii de 0 grade Celsius. O uşoară tendinţă de creştere, cu unu-două grade, se va manifesta abia la sfârşitul intervalului de prognoză. 

Va ninge în jurul datei de 29 ianuarie, iar între 1 şi 4 februarie va creşte probabilitatea pentru precipitaţii mixte, de asemenea pe arii extinse.

LA MUNTE

Până spre sfârşitul primei săptămâni regimul termic se va menţine relativ constant, cu medii de -6…-4 grade ale temperaturilor maxime şi de -12..-10 grade ale celor minime. După 31 ianuarie vremea se va încălzi uşor, spre valori medii cu aproximativ 6 grade mai ridicate pe 2-3 februarie. 

A doua săptămână de prognoză va fi caracterizată prin temperaturi maxime între -4 şi 0 grade şi minime între -10 şi -7, cu cele mai scăzute valori la mijloc de săptămână. 

Va ninge pe 29 ianuarie şi, din nou, în intervalul 1-4 februarie. În rest, probabilitatea de precipitaţii va fi redusă.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Vin ninsorile şi gerul. Prognoza pentru următoarele trei luni

Luna ianuarie a anului 2013 vine cu temperaturi mai mici decât în mod normal în această perioadă, însă în februarie şi martie acestea se vor apropia de normele climatologice. În primele două luni din 2014 cantităţile de precipitaţii  vor fi în general apropiate de medie, însă în martie acestea vor fi mai mari.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: