Medicamentele ieftine, pe cale de dispariţie? Război pe taxa clawback

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Multe medicamente ieftine ar putea fi scoase de pe listele de compesate
Multe medicamente ieftine ar putea fi scoase de pe listele de compesate

Producătorii de medicamente mai au termen până pe 25 mai să-şi plătească datoriile către stat aferente taxei clawback (adică diferenţa dintre banii alocaţi de buget pentru medicamente compensate şi consumul real) pe primul semestru al acestui an. Ei nu sunt de acord cu modul de calcul şi cer Guvernului să suspende legea cu privire la această taxă.

Noua formulă de calcul a taxei clawback i-a revoltat pe producătorii de medicamente, care susţin că sumele pe care ar trebui să le plătească sunt cu mult mai mari faţă de estimările lor.

„Cuantumul taxei clawback aferente trimiestrului 1 al anului 2012 este la un nivel aproape dublu faxă de valoarea taxei comunicate pentru trimestrul 4 al anului 2011 (care a reprezentat între 17 şi 20% din cifra de afaceri a fiecărui producător)", a explicat Dragoş Damian, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România.

Producătorii susţin la unison că efectele acestei taxe vor fi drastice.

„Unele companii vor intra în insolvenţă, altele vor cere scoaterea de pe listele de compensate a medicamentelor. Acest lucru va duce la dispariţia medicamentelor cu preţ scăzut, cele mai multe fiind pentru bolile cardiovasculare, tulburări respiratorii, digestive, precum şi antibioticele ieftine", a completat Damian.

Producătorii de medicamente nu vor scoaterea taxei, ci folosirea unei alte formule de calcul şi cer suspendarea imediată a Ordonanţei de Urgenţă referitoare la taxa clawback. „Această suspendare nu este o ameninţare sau un şantaj la adresa autorităţilor", a ţinut să precizeze Dragoş Damian.

„Este normal să plătească mai mult"

Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări (CNAS) nu sunt la fel de fermi şi nu cred că această taxă va duce la dispariţia medicamentelor ieftine.

„Această lege afectează mai mult producătorii de originale decât pe cei de generice. Medicamentele ieftine nu vor dispărea. Şi acum există cereri de scoatere de pe listă a medicamentelor şi de băgare a altora. E drept că au fost mai multe solicitări în această perioadă", a declarat pentru „Adevărul" Marius Filip, medic șef CNAS.

Mai mult, el spune că este normal ca producătorii să plătească mai mult ţinând cont de faptul că piaţa farma a crescut cu 30%, iar vânzările de medicamente generice s-au dublat.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite