La ce ne foloseşte adeverinţa de vaccinare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adeverinţa de vaccinare este eliberată în format fizic, pe hârtie, în centrele de vaccinare dar poate fi descărcată şi de pe internet
Adeverinţa de vaccinare este eliberată în format fizic, pe hârtie, în centrele de vaccinare dar poate fi descărcată şi de pe internet

Adeverinţa de vaccinare este documentul pe care îl primeşte orice român care s-a imunizat anti Covid-19, iar actul este eliberat la centrele de vaccinare. Dovada imunizării este valabilă doar în România şi nu înlocuieşte „Paşaportul Covid” sau adeverinţa electronică verde, aprobată la nivelul Uniunii Europene.

Ce este adeverinţa de vaccinare

Fiecare persoană care se vaccinează primeşte o adeverinţa doveditoare de vaccinare care cuprinde următoarele informaţii: 

  • numele şi prenumele persoanei vaccinate, 
  • data naşterii, 
  • vârsta, 
  • judeţul de domiciliu, 
  • număr şi serie CI, 
  • date despre vaccin: doza 1 (tip vaccin, produs, serie/lot, data expirării), doza 2 (tip vaccin, produs, serie/lot, data expirării), 
  • date despre centrul de vaccinare (nume centru de vaccinare, judeţ, medic coordonator/vaccinator), 
  • semnătura electronică a Registrului Electronic Naţional al Vaccinărilor.

Dovada vaccinării este pusă la dispoziţia persoanei vaccinate fie electronic, fie pe suport de hârtie pentru a-i permite acesteia să îşi ţină evidenţa între cele două vizite la centrul de vaccinare (doză iniţială şi rapel) şi pentru a-i pune la dispoziţie informaţiile esenţiale despre caracteristicile vaccinului administrat. Adeverinţa doveditoare nu este eliberată cu scopul de a condiţiona sau restricţiona ulterior drepturile persoanelor vaccinate.

La ce ne foloseşte adeverinţa de vaccinare

Adeverinţa de vaccinare ne foloseşte în cazul în care dorim să călătorim în altă ţară care este pe lista galbenă stabilită de autorităţile române, pentru care se impune măsură de carantină. Dacă avem documentul, când ne întoarcem în România nu mai suntem obligaţi să stăm în carantină. De asemenea, o persoană vaccinată care s-a aflat în contact direct cu un caz confirmat nu mai este supusă carantinei. Actul este necesar şi în situaţii în care o persoană vaccinată cu ambele doze accesează serviciile medicale pentru alte patologii. În această situaţie şi dacă nu prezintă simptome COVID-19 aceasta nu va mai fi obligată să se testeze anti Covid-19.

Documentul prin care este atestată vaccinarea poate fi folosit deocamdată doar în România, pentru că fiecare ţară impune propriile reglementări. 

Citeşte continuarea pe click.ro

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite