Gheorghiţă, despre decesele înregistrate  în Norvegia, la persoane vaccinate anti-COVID: Nu există vreun semnal că ar exista o relaţie de cauzalitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghiţă: Vor fi aşteptate rezultatele din Norvegia şi un punct de vedere din partea Agenţiei Europene a Medicamentului Foto: Mediafax Andreea Alexandru
Gheorghiţă: Vor fi aşteptate rezultatele din Norvegia şi un punct de vedere din partea Agenţiei Europene a Medicamentului Foto: Mediafax Andreea Alexandru

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a afirmat că asocierea întâmplătoare între momentul vaccinării şi instalarea decesului din alte cauze medicale pentru persoanele din centrele rezidenţiale din Norvegia poate să ridice această suspiciune, precizând că este o analiză în curs, dar că până în prezent nu există niciun semnal că ar exista o legătură de cauzalitate între vaccinarea anti-COVID şi decese.

Valeriu Gheorghiţă a fost întrebat, marţi, într-o conferinţă de presă, dacă în urma cazurilor din Norvegia, unde mai multe persoane au murit la câteva zile după administrarea vaccinului anti-COVID, autorităţile din ţara noastră schimbă recomandarea la vaccinare sau adaugă realizarea unui set de analize înainte de a fi luată decizia dacă o persoană se vaccinează sau nu. 

"Pot să vă spun că în Norvegia zilnic în centrele rezidenţiale se înregistrează, din nefericire, circa 400 de decese la această categorie de persoane, extrem de fragile, cu vârsta de peste 80 de ani, persoane cu boli terminale. Trebuie să reamintim faptul că vaccinarea împotriva Covid-19 previne îmbolnăvirea prin Covid-19 şi nu previne, din păcate, decesul prin alte cauze, prin alte boli. De asemenea, la nivel european zilnic se înregistrează peste 12.000 de decese în aceste centre medico-sociale. Evident, cu cât numărul persoanelor care vor fi vaccinate în aceste centre medico-sociale... asocierea întâmplătoare între vaccinare, între momentul vaccinării şi instalarea decesului din alte cauze medicale poate să ridice această suspiciune, pe care şi colegii din Norvegia au ridicat-o. Este o analiză în curs, însă la acest moment nu există semnal sau vreun semnal că ar exista o relaţie de cauzalitate între vaccinare, respectiv instalarea celor decese”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă. 

El a precizat că vor fi aşteptate rezultatele din Norvegia legate de această problemă şi un punct de vedere din partea Agenţiei Europene a Medicamentului. 

"Vă dau o situaţie ipotetică, o persoană se poate vaccina şi peste două zile, indiferent de vârsta ei, poate să aibă un accident rutier şi să îşi piardă viaţa, nu înseamnă că s-a întâmplat din cauza acelui vaccin. Din păcate, sunt boli terminale, sunt boli foarte grave care practic au parcursul lor natural care este puţin influenţat sau mai puţin influenţat de actul medical propriu-zis. Din acest punct de vedere nu s-a stabilit la acest moment o relaţie de cauzalitate, vom aştepta rezultatele din Norvegia şi în momentul în care Agenţia Europeană a Medicamentului va face precizări în acest sens cu siguranţă ele vor fi cunoscute”, a mai transmis coordonatorul campaniei de vaccinare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite