Euronews, despre George Simion: „Faceţi cunoştinţă cu artistul graffiti devenit parlamentar care vrea să vadă Moldova şi România unite”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: facebook
FOTO: facebook

Postul TV european Euronews a publicat pe site-ul său un articol despre liderul AUR George Simion, urmărind parcursul său de la graffiti-uri anonime cu „Basarabia e România!” până la vârful unui partid conservator care câştigă tot mai mulţi simpatizanţi.

Euronews îşi deschide materialul astfel: „De mai bine de un deceniu, românii s-au obişnuit să vadă - pe clădiri sau pe ziduri lângă autostrăzi aglomerate - trei cuvinte însoţite de culorile steagului românesc: „Basarabia e România”. Pentru o lungă perioadă de timp, identitatea artiştilor graffiti a fost un mister.”

Postul TV aminteşte de un interviu realizat de Adevărul cu tinerii responsabili de mesajele graffiti: „Într-un interviu acordat presei româneşti în 2015, un artist a spus că anonimatul asigură faptul că identitatea lor nu va distrage de la mesajul pe care doresc să-l promoveze. În prezent, nu mai este un mister.”

„Pentru cei care îl cunosc pe Simion, revelaţia poate să nu fie o surpriză uriaşă. Înainte de a fi co-lider al Uniunii pentru Alianţa Românilor (AUR), el a fost un activist pro-sindical care a fost implicat în acte de protest de înalt nivel şi căruia, chiar şi acum, îi este interzis accesul în Republica Moldova.

AUR-ul său a fost format cu intenţia expresă de a face lobby pentru unirea etnicilor români în România, Moldova şi părţi din Transilvania maghiară chiar dacă, de când a câştigat 12% din voturi la alegerile naţionale din 2020, nu mai este un partid politic cu un singur scop.”, scrie Euronews

Postul TV prevede că, în cazul în care România va avea parte de alegeri anticipate, e posibil ca AUR să-şi dubleze numărul de alegători: „Modelat după partidului polonez „Lege şi Justiţie” (PiS), AUR ar putea să-şi crească, chiar să-şi dubleze, numărul de voturi dacă, aşa cum este de aşteptat, ţara va avea parte de noi alegeri anticipate în următoarele 12 luni. Acesta a îmbinat conservatorismul social pe probleme precum migraţia şi drepturile LGBT cu scepticismul faţă de obiectivele europene de energie verde şi atacuri dureroase asupra actualei elite politice a României.”

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite